Xherdan Shaqiri
 OZAN KOSE Afp
SPEKTAKULARAN DVOBOJ

Šou Shaqirija i Zubera! Švicarci u ‘čekaonici‘, Turci se ludom utakmicom oprostili od EURA

Švicarska je upisala svoju prvu pobjedu te zauzela treće mjesto u skupini A
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. lipanj 2021. 19:53

S obzirom na viđeno u prva dva kola, Švicarska je bila u statusu favorita protiv Turske. Momčad Vladimira Petkovića morala je iz Bakua putovati u Rim, pa natrag u Azerbajdžan, ali to joj očito nije smetalo, jer je izvrsno otvorila odlučujući susret. Turcima je nada ionako bila tanka, dok su Švicarci u slučaju pobjede mogli računati na izvjestan prolaz skupine.

Krenulo je odlično za Petkovićeve izabranike. Već u 6. minuti Zuber je pronašao Harisa Seferovića koji je s ruba kaznenog prostora precizno naciljao donji lijevi kut, a lopta je pritom prošla kroz noge Juventusovog stopera Demirala.

image
VALENTYN OGIRENKO Afp

Rano primljen pogodak dodatno je šokirao ionako uzdrmanu Tursku, koja je na ovom Euru pokazala previše slabosti da bi mogla opravdati visoka očekivanja. U 26. minuti Švicarska je stigla i do drugog pogotka. Opet je asistent bio Zuber, a ovaj put se u strijelce upisao Xherdan Shaqiri, koji je s nekih 20 metara lijepo pogodio u rašlje za visokih 2:0.

Imao je potom Shaqiri još jednu šansu koju mu je skinuo vratar Cakir. Do kraja poluvremena Turska je dvaput zaprijetila preko Muldura, ali se rezultat nije mijenjao.

U nastavku Seferović nije iskoristio priliku za povećanje vodstva i rješenje utakmice, u 61. minuti udarac mu je obranio Cakir. Samo minutu poslije Kahveci je s 20 metara sjajno pogodio gornji desni kut nemoćnog Sommera i smanjio na 2:1.

Ipak, kratko je trajala radost turskih navijača. Zuber je kompletirao hat-trick asistencija u 68. minuti kad je s lijevog boka uposlio Shaqirija koji je iz prve fino pogodio gornji desni kut za konačnih 3:1.

Inače, bila je to jedna vrlo atraktivna utakmica s pregršt prilika, a konačna statistika pokazala je da su Švicarci imali čak 23 udarca prema golu, od čega 10 u okvir, dok su Turci zaprijetili 19 puta (šest u okvir).

Pobjeda je Švicarcima bila dovoljna za treće mjesto u skupini koje im još uvijek ne jamči prolaz u osminu finala.

Linker
26. travanj 2024 04:43