FUTSAL WEEK
FUTSAL WEEK U19 SUMMER CUP

Španjolci osvojili vrlo jaki futsal turnir u Poreču, Hrvatska se pokazala u dobrom svjetlu uoči Eura

Juniorski futsal reprezentativci u jakoj konkurenciji zauzeli su 5. mjesto
Piše: SNObjavljeno: 25. lipanj 2023. 20:09

U porečkoj dvorani Finida u nedjelju je završen Futsal Week U19 Summer Cup na kojem je sudjelovalo pet reprezentacija koje će se od 3. do 10. rujna u Poreču ponovno sučeliti na trećem izdanju U19 Europskog prvenstva u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza.

Reprezentacija Hrvatske, jedna od sudionica predstojećeg Eura i srebrna s premijernog U19 Eura iz 2019., turnir je završila na petom mjestu. Nakon što su izabranici Duje Maretića u skupini svladali Češku s 5-1 te izgubili od Italije 0-1 i dvostrukog europskog prvaka Španjolske 0-5, Hrvatska je u nedjeljnoj utakmici za peto mjesto s 2-0 nadvisila Poljsku.

„Hrvatski futsal postaje sve agresivniji i bolji, ne mislim pritom samo na U19 reprezentaciju. Ono što je hrvatska A reprezentacija pokazala na nedavnom turniru u Maroku je nešto najbolje što sam vidio od Hrvatske. U19 reprezentacija je nastavila u tom smjeru, na ovom je turniru pokazala moderan futsal i sigurno će naša mlada reprezentacija imati značajnu ulogu na predstojećem U19 Euru. Bitno je da naši mladići nastave s kvalitetnim radom u svojim klubovima i na idućim reprezentativnim okupljanjima“, rekao je proslavljeni hrvatski igrač i trener Mićo Martić, jedan od organizatora Futsal Weeka.

image
FUTSAL WEEK

Trenutni izbornik Litve i jedan od najcjenjenijih FIFA-inih i UEFA-inih futsal-instruktora iznimno je zadovoljan s kvalitetom pokazanom na U19 turniru u Poreču.

„Sve reprezentacije su bile nevjerojatno dobre, uključujući i Ukrajinu i Češku koje su zauzele posljednje i pretposljednje mjesto. Sve reprezentacije pokazale su znanje, živost, kvalitetu. Četvrti Talijani bili su zadivljujuće dobri, došli su bez i jednog Italo-Brazilca čime su potvrdili da se u futsal u Italiju vraća na velika vrata. Portugalci na kraju nisu izborili finale, ali su stigli bez tri igrača Sportinga i Benfice koji su igrali završnicu domaćeg prvenstva. U rujnu će biti možda i glavni kandidati za naslov. Marokanci su sve oduševili i iznenadili. Nitko ih nije očekivao ovako dobre, pogotovo jer je ovo prvo U19 okupljanje inače jedne od najjačih svjetskih reprezentacija u seniorskom futsalu“, tvrdi Martić.

Nakon što je Maroko zbog bolje gol-razlike osvojio skupinu B ispred Portugala, Afrikanci su u finalu s 2-7 pokleknuli od Španjolske, dvostrukog prvaka Europe u U19 kategoriji, koja je turnir zaključila s četiri pobjede i ukupnom gol-razlikom od 27:3.

„Španjolci su i na ovom turniru dokazali da su najčvršća i u ovom trenutku najbolja reprezentacija svijeta u ovoj kategoriji. Nakon što je Španjolska osvojila prva dva U19 Eura, treće dočekuju kao najveći favoriti, a to su potvrdili i na ovom turniru“, rekao je Martić.

image
FUTSAL WEEK

Time je završen još jedan Futsal Week, koji je svoje premijerno izdanje imao prije 10 godina. Futsal Week je međunarodni događaj koji osim turnira u seniorskoj, omladinskoj i ženskoj kategoriji reprezentacijama nudi ‘all-inclusive‘ futsalsku uslugu koja uključuje treninge u sjajnim uvjetima, edukaciju, razmjenu kontakata i znanja, zabavu..

Za svoj 10. rođendan organizatori su odlučili pripremiti najveći događaj do sada – čak četiri lipanjska turnira, u seniorskoj, ženskoj, U19 i U17 kategoriji.

„Bez lažne skromnosti mogu reći da smo svakim organiziranim turnirom sve bolji i posloženiji, a organizacija svakog turnira je sve lakša. Naravno da i među nama ponekad ima razilaženja u mišljenjima, ali to je normalno. Mislim da mi kao organizatori konstantno sazrijevamo, a to nam za pravo daju i pohvale koje dobivamo od reprezentacija koje sudjeluju na našim turnirima“, rekao je za kraj Martić.

Idući Futsal Week održat će se u rujnu u Poreču, a prije toga na istoj lokaciji Hrvatska će ugostiti osam najboljih U19 reprezentacija Europe na UEFA-inom U19 Europskom prvenstvu.


Futsal Week U19 Summer Cup Poreč 2023

Utorak, 20. lipnja

Hrvatska – Češka 5:1

Italija – Španjolska 1:7

Poljska – Portugal 3:5

Srijeda, 21. lipnja

Češka – Španjolska 0:8

Hrvatska – Italija 4:5

Maroko – Portugal 5:5

Ukrajina – Poljska 2:4

Petak, 23. lipnja

Italija – Češka 1:0

Španjolska – Hrvatska 5:0

Poljska – Maroko 2:5

Portugal – Ukrajina 2:5

Skupina A

1. Španjolska 3-0-0 20:1 9

2. Italija 2-0-1 7:11 6

3. Hrvatska 1-0-2 9:11 3

4. Češka 0-0-3 1:14 0

Skupina B

1. Maroko 2-1-0 14:8 7

2. Portugal 2-1-0 15:10 7

3. Poljska 1-0-2 9:12 3

4. Ukrajina 0-0-3 5:12 0

Borba za odličja

Nedjelja, 25. lipnja

Utakmica za 7. mjesto: Češka – Ukrajina 8-5

Utakmica za 5. mjesto: Hrvatska – Poljska 2-0

Utakmica za 3. mjesto: Italija – Portugal 0-4

Utakmica za 1. mjesto: Španjolska – Maroko 7-2

Konačni poredak:

1. Španjolska

2. Maroko

3. Portugal

4. Italija

5. Hrvatska

6. Poljska

7. Češka

8. Ukrajina

Linker
18. svibanj 2024 00:22