BURAK AKBULUT Anadolu Via Afp
VAŽNA KARIKA

Španjolci pronašli čudotvorca, otkrivena tajna Modrićeve vječne mladosti: ‘Radi to više od 350 puta godišnje‘

‘To je postala Modrićeva rutina jer vjeruje da je dobro za njega. Ako želi biti najbolja verzija sebe, mora raditi na sebi‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 26. listopad 2024. 16:30

Španjolski "Relevo" otkrio je tajnu sjajne tjelesne spreme Luke Modrića i u 39. godini života. Lukin kondicijski trener Vlatko Vučetić, inače izvanredni profesor na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, s Modrićem radi od 2012.

- Pitao me mogu li mu pomoć. Ni Modrić tada nije bio toliko optimističan u pogledu svoje dugovječnosti. Htio je igrati do svoje 36. godine. To si je i zadao - otkriva profesor Vučetić.

Program po kojem Modrić radi je gotovo svakodnevan.

- Odradi ga gotovo svaki dan, više od 350 puta godišnje.

Ova rutina se sastoji od svakodnevnog vježbanja s dugim elastičnim trakama, vježbi za mišiće ruku i ramena i posebnog skupa vježbi za mišiće donjih ekstremiteta.

- Osobito nakon 30. godine mišićna masa se brzo gubi. Morate više raditi da budete isti kao prethodne godine. Nije lako to prihvatiti i potrebna je posvećenost. Iskreno, vjerujem da je temeljna stvar prevencija i svakodnevni rad s dugim elastičnim trakama. To je postala Modrićeva rutina jer vjeruje da je dobro za njega. Ako želi biti najbolja verzija sebe, mora raditi na sebi. Ponekad vam se ne da raditi, ali morate imati mentalitet da želite uspjeti.

image
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Vučetić je otkrio i kako je ovoga ljeta, između Europskog prvenstva i početka priprema s Realom, bilo razdoblje u kojem su " radili više nego ikad ".

- Puno je plivao i trčao na traci jer je želio biti u top formi za prvi dan treninga s Real Madridom. Prevencija i svakodnevni rad na razvoju su ključna komponenta u nogometu, a Luka ima jaku glavu.

lako ima 39 godina Modrićeva "metabolička dob" je daleko ispod.

- To je istina, ali on je u svim ovim sezonama radio na prevenciji i zato je njegova metabolička dob niža od kronološke dobi. Njegova kronološka dob je 39, a njegova metabolička dob je manje od 30.

Osim mjerljivih aspekata (kvaliteta sna, prehrana...) i morfoloških (genetske karakteristike) koji utječu, Vučetić ističe još jedan od ključeva Modrićeve vječne mladosti.

- Njegove kognitivne sposobnosti i motorička inteligencija, u smislu brzog odlučivanja na terenu, brzine razmišljanja, viđenja i osmišljavanja nekoliko poteua unaprijed kao da igra šah, prepoznavanja pokreta drugih nogometaša... Tu je Luka jedan od najboljih na svijetu, ako ne najbolji.

Linker
26. listopad 2024 19:13