Luis Enrique
 DMITRI LOVETSKY Afp
SLAVLJE FURIJE

Španjolska izborila polufinale Eura nakon jedanaesteraca, Švicarcima popustili živci

Španjolska je povela autogolom Zakarije, Shaqiri izjednačio, a onda je penalima prošla Furija
Piše: Slaven Kižlin/Sportske novostiObjavljeno: 02. srpanj 2021. 20:42

ŠVICARSKA - ŠPANJOLSKA 1:1 (1:3) (Shaqiri / Zakaria 8' ag.)

ST. PETERBURG Gazprom Arena. Gledatelja 15.000

Sudac: Michael Oliver (Engleska).

ŠVICARSKA: Sommer - Akanji, Elvedi, Rodriguez - Widmer (od 100. Mbabu), Zakaria (od 100. Schär), Freuler, Zuber (od 90. Fassnacht) - Shaqiri (od 81. Sow), Embolo - (od 23. Vargas) - Seferović (od 81. Gavranović). Izbornik: Vladimir Petković.

ŠPANJOLSKA: Simon - Azpilcueta, Laporte, Pau Torres (od 113. Thiago), Alba - Koke (od 90. M. Llorente), Busquets, Pedri (od 119. Rodrigo) - Ferran Torres (od 91. Oyarzabal), Morata (od 54. Moreno), Sarabia (od 46. Olmo). Izbornik: Luis Enrique.

11m - Busquets - vratnica, 1:0 - Gavranović, 1:1 - Olmo, Schär - brani Simon, Rodri - brani Sommer, Akanji - brani Simon, 1:2 - Moreno, Vargas - preko gola, 1:3 - Oyarzabal.

Žuti kartoni: Widmer (67), Laporte (90), Gavranović (120).

Crveni karton: Freuler (78).

Španjolska je nakon devet godina opet u polufinalu velikog natjecanja, Furija je dobila Švicarsku, no u jednom trenutku nisu dokazali ulogu favorita, do vodstva su došli na sretan način, a do pobjede s igračem više poslije isključenja Freulera. Vratar Španjolske koji je protiv Hrvatske napravio nevjerojatni gaf, sada je bio junak Furije, obranio je dva penala u raspucavanju.

Obje momčadi u utakmicu su ušle s minimalnim promjenama. Švicarska s prinudnom, kapetan Granit Xhaka zbog dva žuta kartona nije imao pravo nastupa, umjesto njega na poziciji zadnjeg veznog zaigrao je Denis Zakaria, nogometaš Borussije Mönchengladbach koji je do danas odigrao tek 34 minuta protiv Walesa u prvom nastupu Švicarske. U odnosu na pobjedu protiv Hrvatske, Luis Enrique je napravio dvije promjene, umjesto Garcie na mjesto stopera vratio je Pau Torresa, dok je na lijevog braniča vratio Jordi Albu umjesto Gaye.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

I upravo se potonja promjena pokazala kao dobitak, nakon izjednačenog početka Furija je došla do vodstva. Korner za Španjolsku očistila je obrana Švicarske, lopta je sletjela na nogu Jordia Albe, opalio je lijevi branič s nekih 25 metara, nije to bio previše opasan udarac, ali Zakaria se našao na putu i skrenuo loptu tako da je bila neuhvatljiva za Sommera, bio je to čak 10. autogol na ovom Euru, na 15. prvenstava do sada postignuto je ukupno devet!

Španjolska je i nakon tog gola imala loptu u svojim nogama, ali bez šansi, u međuvremenu je Petkovićeva momčad doživjela novi udarac, u 22. minuti zbog ozljede morao je izaći Embolo, ušao je Vargas.

Španjolska se pokušavala nametnuti, imali su loptu u nogama, ali za razliku od Hrvatske Švicarska nije čekala Furiju na svojoj polovici, pritiskali su ih na njihovoj polivici, pa su Pedri i Busquets bili primorani vraćati loptu svojim stoperima. Sredinom poluvremena Petkovićeva momčad napravila je nekoliko akcija koje su završile udarcem iz kuta, u 34. Shaqiri je ubacio, najviše je skočio Akanji, no njegov pokušaj glavom završio je preko gola Simona koji je opet u nekoliko navrata pokazao nesigurnost. Četiri minute kasnije opet korner za Švicarsku, Shaqiri ubacuje s desne strane, Widmer je najviši, ali njegov pokušaj završio je opet preko gola.

Luis Enrique je u najavi ove utakmice rekao da ne vidi bolju momčad od njegove, no u prvih 45 minuta ni u jednom trenutku Furija nije pokazala klasu kakvu su imali prije desetak godina.

Prije 11 godina Švicarska je stigla do jedine pobjede na Španjolskom, bilo je to veliko iznenađenje na SP u Južnoj Africi, remek djelo Ottmara Hitzfelda. Međutim, tada je njegova reprezentacija ostala u skupini, a Furija je došla do naslova prvaka svijeta.

Luis Enrique je uoči ove utakmice imao prigodu postati treći trener koji je osvojio Europu kao klupski trener, te kao izbornik. Prvi je bio jedan od inovatora nogometa Rinus Michels, on je s Ajaxom bio prvak Starog kontinenta 1971. godine, a 17 godina kasnije Oranje je stiglo do jedinog trofeja, Van Bastena, Gullita, Rijkaarda i suigrače s klupe je vodio Michels.

Španjolska je već imala trenera koji je osvojio kontinent u obje konkurencije. Vicente del Bosque s Realom je bio prvak 1999. i 2001., sa Španjolskom 2012. Popularni brk je u međuvremenu uspio osvojio svijet 2010.

Švicarska je u nastavku bila još agresivnija, Zakaria se u 54. minuti mogao iskupiti za autogol, njegov udarac glavom završio je tik uz vratnicu. Ni po čemu Španjolska nije potvrdila riječi svog izbornika da su upravo oni najviše pokazali na ovom Euru. Petkovićeva momčad bila je sve opasnije, a onda je stiglo zasluženo izjednačenje i to upravo od čovjeka kojeg su prozivali u Švicarskoj, Xherdana Shaqirija. Nije se puno naigrao prošle sezone u Liverpoolu, dosta je tu bilo i ozljeda, ali danas je pokazao što znači za Nati, 26. puta postigao je gol za reprezentaciju.

Nakon toga Michael Oliver je isključio Freulera, Furija je dobila veliku prednost, do kraja utakmice nije je znala iskoristiti. Sve je otišlo u produžetke, a nakon raspucavanja s bijele točke s(p)retniji su bili Španjolci...

image
MAXIM SHEMETOV Afp


JEDANAESTERCI:

1:3 Oyarzabal pogađa i Španjolska je u polufinalu!!!

1:2 Vargas promašuje čitav gol! Poslao je loptu preko grede... Španjolska ima meč-loptu!

1:2 Moreno pogađa! Nije mogao iz igre, ali u jedanaestercima je neumoljiv...

1:1 Ne može vjerovati Vladimir Petković, Akanji puca mlako i brani mu to Unai Simon!

1:1 Rodri ne pogađa, Sommer je majstorski skinuo! Švicarski mu je vratar prvo rukom pokazao da će se baciti u desnu stranu, a zatim ga nadmudrio i bacio se u lijevu... kakvi trikovi u ovakvoj drami!

image
MAXIM SHEMETOV Afp

1:1 Schaer promašuje, odnosno sjajno to brani Unai Simon! Po jedan promašaj na svakoj strani...

1:1 Dani Olmo pogađa rašlje, precizno, silovito i neobranjivo!

1:0 Gavranović je siguran, vodi Švicarska!

0:0 Busquets pogađa vratnicu! Sommer se bacio u drugu stranu, nije pomoglo...

image
MAXIM SHEMETOV Afp

KRAJ DRAMATIČNIH PRODUŽETAKA U ST. PETERBURGU! JEDANAESTERCI ĆE ODLUČITI POBJEDNIKA!!!

120' - Mario Gavranović je dobio žuti karton! Prođe li Švicarska, Dinamov napadač neće imati pravo nastupa.

119' - Posljednja španjolska promjena. Izašao je Pedri, ušao Rodri.

118' - Pokušava i Moreno! Naravno da je mogao i bolje, imao je nekoliko opcija i odlučio se na udarac... još je jednom to bilo mlako, ali valja istaknuti tko zna koju obranu Yanna Sommera!

image
MAXIM SHEMETOV Afp

116' - I odmah novi pokušaj! Olmov ubačaj iz kornera Busquets zahvaća glavom i brani to opet fantastični Sommer!

115' - Neće pa neće... kružila je lopta po šesnaestercu, kombinirali su Španjolci, a na kraju Olmov udarac od bloka odlazi u korner!

113' - Pretposljednja promjena kod Španjolske. U igri je Thiago Alcantara umjesto Paua Torresa.

112' - I opet Olmo! Šutirao je bivši dinamovac silovito iskosa, ali samo preko grede. Pogodak visi u zraku, no ostalo je vrlo malo vremena...

111' - Švicarci dišu na škrge... Dani Olmo je opalio ljevicom s desetak metara - ravno u Sommera!

109' - Školska akcija Španjolaca! Sve je odrađeno savršeno, napravljen je višak na lijevoj strani, Jordi Alba je majstorski poslao povratnu do Marcosa Llorentea, ali našao se tu Rodriguez - uklizao je u posljednji trenutak i spasio novi pogodak!

106' - Nastavlja se drama u St. Peterburgu. Nema novih promjena.

image
DMITRI LOVETSKY Afp

105' - Kraj prvoga produžetka.

101' - PA JE LI MOGUĆE OVO PROMAŠITI?! I opet je nesretni Moreno u glavnoj ulozi... Jordi Alba poslao je dugačku, preciznu loptu, Oyarzabal prebacio kratko do napadača Furije, a ovaj s pet metara - i opet sam kao duh - gađa ravno u Sommera! Tribine su u šoku, a bome i klupa...

101' - Dvostruka promjena kod Švicaraca. Ušli su Mbabu i Schar, na klupu će Widmer i Zakaria.

100' - Raste pritisak Španjolske. Oyarzabal je ubacio iz kornera, a Moreno je bio najviši u skoku, ali opet - neprecizan.

97' - Olmo se zamalo upisao u strijelce! Nadmudrio je Elvedija i majstorski šutirao s vrha kaznenog prostora, ali je Moreno ušao u putanju, prevarila je lopta i Sommera, no prošla je lopta par centimetara od vratnice...

96' - Nova šansa za Furiju! Jordi Alba je poslao projektil s ruba šesnaesterca, ali sjajno to brani Sommer, po tko zna koji put...

image
ANTON VAGANOV Afp

92' - ŠTO JE SADA PROMAŠIO MORENO! Jordi Alba ga je idealno poslužio, a Moreno je s pet metara, sam kao duh, poslao loptu pored gola! Hvataju se španjolski navijači za glavu...

91' - Počinje prvi dio produžetaka. Ušao je Mikel Oyarzabal umjesto Ferrana Torresa.

KRAJ REGULARNOGA DIJELA - Švicarci su, za razliku od Furije, furiozno ušli u nastavak i zasluženo poveli pogotkom Shaqirija. Pritisak su intenzivirali i nakon pogotka te tko zna kako bi susret završio da tragičar Freuler nije 'pokosio' Morena i pritom zaradio izravan crveni karton. Slijedi drama u produžecima...

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

KRAJ REGULARNOGA DIJELA, SLIJEDE PRODUŽECI!

90'+1' - Nove promjene. Kod Španjolske je izašao Koke, ulazi M. Llorente, a kod Švicaraca će Zuber izvan igre, mijenja ga Fassnacht.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

87' - Došlo je do sudara između Marija Gavranovića i Jordija Albe... no čini se da nije ništa ozbiljno i da španjolski branič samo krade vrijeme do izglednih produžetaka.

85' - Prijete Španjolci! Pedri je ostavio kratku povratnu za Morena, a njegov udarac bolje je i ne spominjati iako je bio u sjajnoj poziciji... mlako i ravno u Sommera!

81' - Primoran je na promjene švicarski izbornik Vladimir Petković. Ulaze Djibril Sow i Mario Gavranović, 'žrtve' ovoga crvenog kartona su Shaqiri i Seferović.

77' - CRVENI KARTON ZA ŠVICARCE! Freuler je napravio grubi start na Gerardu Morenu i za engleskog arbitra Michaela Olivera nije bilo dileme - izravan crveni karton! Doduše, trajala je kratko i tiha VAR provjera, no promjene nije bilo... Švicarci ostaju s igračem manje!

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

75' - Nova šansa za Furiju! Jordi Alba je pronašao Danija Olma, no njegov udarac završava u korneru. Nakon toga Pau Torres ne uspijeva pogoditi glavom.

74' - I dalje gledamo istu sliku, ne odustaje L. Enrique od svoje igre... sada su Moreno i Azpilicueta zakuhali jednu situaciju, no nije bilo nikoga na drugoj vratnici tko bi to ispratio.

68' - GOOOL! Velika pogreška španjolske obrane i sjajna reakcija Švicaraca! Spetljali su se Laporte i Pau Torres, a Freuler je to sjajno iskoristio - pronašao je Shaqirija koji takve situacije ne promašuje... vraća se Švicarska, potpuno zasluženo!

image
MAXIM SHEMETOV Afp

64' - Strašna šansa Švicarske! Shaqiri je pokrenuo kontru, Zuber povukao i pronašao Vargasa u pet metara, a njegov udarac krajnjim snagama brani Unai Simon! Opasno 'visi' Furija...

image
MAXIM SHEMETOV Afp

59' - Atraktivan pokušaj Ferrana Torresa poluškaricama zaustavio je Haris Seferović koji se vratio u obranu kako bi pomogao svojoj momčadi... vidljiva je želja Švicaraca da dođu do gola u St. Peterburgu!

56' - Centimetri su dijelili Švicarce od izjednačenja! Zakaria je bio najviši u skoku i opasno šutirao glavom, prošlo je to vrlo, vrlo blizu vratnice... mogao se branič Švicarske iskupiti za onaj autogol, malo je nedostajalo. Bolji Švicarci u nastavku!

54' - Nova promjena kod Španjolaca. Ulazi Moreno umjesto Morate.

52' - Zamalo šok za Furiju! Shaqiri je ovaj put iz kornera gađao izravno po golu, iznenadilo je to Unaija Simona, no pogodio je samo vanjski dio mreže!

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

50' - Novi prodor Danija Olma! Prevario je svog braniča, centrirao ljevicom prema Kokeu koji šutira glavom - visoko preko gola.

48' - Još je jednom zaprijetio tandem Shaqiri-Akanji! Prvi je izveo četvrti korner, drugi je pokušao glavom, no blokiraju to Španjolci.

47' - I odmah je Dani Olmo u prilici! Šutirao je prizemno s desetak metara iskosa, brani to Sommer... međutim, ne bi gol bio niti priznat, bio je bivši dinamovac u zaleđu.

46' - Vraćamo se u susret. Kod Švicaraca nema promjena, a Luis Enrique uveo je Danija Olma. U svlačionici je ostao Pablo Sarabia.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nemaju Švicarci rješenje za obranu Furije. Beskrajan niz dodavanja, razvlačenje suparničke zadnje linije, neumoran trk u fazi obrane - Španjolci su opet dominantni. Zakaria je nakon udarca Jordija Albe prevario svog vratara i odabranici Luisa Enriquea zasluženo vode 1:0.

image
DMITRI LOVETSKY Afp

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' - Sarabia je sjajnim centaršutom pokušao naći Moratu, ali fantastični Sommer još jednom postavljen kako treba!

39' - Ovog puta je Widmer pokušao glavom nakon Shaqirijeva kornera, odlazi i taj udarac pored gola...

34' - Nova prilika Švicarske! Seferović je zakuhao jednu situaciju u šesnaestercu, a zatim je Widmer pucao iz mrtvoga kuta, no požrtvovni Jordi Alba na vrijeme zatvara tu stranu... iz kornera je pokušao Akanji glavom, otišlo je iznad grede.

30' - Smirio se tempo na Gazprom Areni. Švicarcima je Furija sakrila loptu, imaju čak 71 % posto posjeda i 256 točnih dodavanja u dosadašnjem tijeku susreta!

25' - Šansa za Španjolsku! Azpilicueta je u skoku nadvisio Akanjija, no Sommer je opet sjajno postavljen.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

24' - U međuvremenu je stigla informacija da je gol ipak, logično, pripisan Zakariji - dakle, u zapisnik ulazi autogol Švicaraca. Ovo je deseti autogol Eura 2020, što je uvjerljivo najviše od svih europskih prvenstava dosad odigranih.

23' - Novi problemi za izbornika Vladimira Petkovića. Breel Embolo neće moći nastaviti susret i mijenja ga veznjak Augsburga Ruben Vargas.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

22' - Opet prijete Švicarci! Seferović je izbio sam pred Unaija Simona, ali brži je bio španjolski vratar i presjekao to dodavanje...

17' - Koke je sada zaprijetio iz slobodnjaka, preletjela je lopta gredu, a bio je tu i Sommer na pravome mjestu.

14' - Nisu stali Švicarci, probali su sada Zuber i Freuler, trude se, kombiniraju, ali ništa ne prolazi... španjolski blok djeluje vrlo impresivno!

8' - GOOOL! Koke je izveo korner, a Jordi Alba iz voleja kao iz topa opalio po golu! Loptu je zapravo Zakaria skrenuo u svoju mrežu i prevario Sommera, međutim pogodak se pripisuje španjolskom braniču... Furija vodi 1:0!

image
ANTON VAGANOV Afp

6' - I još jedna brza polukontra! Ponavlja se ista priča... Španjolci 'dave' loptu beskrajnim dodavanjima, a Švicarci spremno čekaju pogrešku. Dočekali su opet jednu takvu, no španjolska obrana zasad disciplinirano drži svoje linije.

2' - Brza polukontra Švicaraca, Shaqiri je bio u glavnoj ulozi, međutim uspio je to blokirati Pau Torres... evo uzbuđenja na samom početku!

1' - Počela je utakmica na stadionu Gazprom Arena u St. Peterburgu! Glavni sudac je 36-godišnji Englez Michael Oliver.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp


17.00: Stigli su sastavi! Španjolski izbornik Luis Enrique napravio jednu veću promjenu u odnosu na očekivani sastav. Susret će započeti Pau Torres, dok će Eric Garcia svoju priliku čekati s klupe. Također, u početnu postavu vraća se standardni Jordi Alba. Ulazak Danija Olma očekuje se tijekom utakmice.

image
JOSE MANUEL VIDAL Afp

Kod Švicaraca nema iznenađenja, izbornik Vladimir Petković odlučio je, kao i dosad, Dinamova napadača Marija Gavranovića držati kao džokera s klupe.

image
FRANCK FIFE Afp


Linker
19. travanj 2024 06:27