Španjolska slavi
 FRANCK FIFE Afp
PREKINUT NIZ ITALIJE

Španjolska je prvi finalist Lige nacija nakon fantastične utakmice i šokantne završnice na San Siru

Španjolska je golovima F. Torresa s 2:1 pobijedila Italiju i tako osigurala finale Lige nacija
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. listopad 2021. 23:02

ITALIJA - ŠPANJOLSKA (1:2)

ITALIJA (4-3-3): Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci (Od 42. crveni karton), Bastoni, Emerson – Barella (od 72. Davide Calabria), Jorginho (Od 64. Lorenzo Pellegrini), Verratti (od 58. Manuel Locatelli) – Chiesa, Bernardeschi (od 46. Giorgio Chiellini), Insigne (od 58. Moise Kean). IZBORNIK: Roberto Mancini.

ŠPANJOLSKA (4-3-3): Simon – Azpilicueta, Laporte, P. Torres, Alonso – Koke (Od 75. Mikel Merino), Busquets, Gavi (Od 84. Sergi Roberto) – Sarabia (Od 75. Bryan Gil), F. Torres (od 49. Yeremi Pino), Oyarzabal. IZBORNIK: Luis Enrique.


Španjolska se revanširala Italiji za poraz u polufinalu Europskog prvenstva, u kojem su Azzurri prošli na jedanaesterce i potom u finalu na isti način svladali i Englesku. Furija se odličnom igrom u i lijepim golovima u prvom poluvremenu plasirala u finale Lige nacija gdje će se u nedjelju boriti za naslov s boljim iz sutrašnjeg ogleda Belgije i Francuske. Prekinuo je tako aktualni europski prvak rekordni niz od 37 utakmica bez poraza pod Mancinijevim vodstvom.

Italija inače do danas nije izgubila utakmicu na San Siru, gdje je dio gledatelja zvižducima dočekao bivšeg vratara Milana Donnarummu. Iako je prvi zaprijetio domaćin, Španjolska je bila opasnija, pogotovo po lijevoj strani gdje su Alonso, Sarabia i Oyarzabal radili dar-mar.

Povela je Furija u 17. minuti kad je Ferran Torres udarcem iz prve zaključio lijepu akciju Alonsa i Oyarzabala u kojoj su ispali Bonucci i Bastoni. Tek što se krenulo s centra zaprijetio je Alonso, Donnarumma je obranio uz pomoć vratnice, a Bonucci potom očistio izbacivanjem u korner. Italija je mogla uzvratiti u 34. i 35. minuti. Prvo su pokušaj Bernardeschija zaustavili Simon i vratnica, potom je nakon dobrog ubačaja Emersona čistu priliku s nekih 13 metara promašio Insigne.

Kako to obično biva, ubrzo je stigla kazna, no prije drugog pogotka nova je nevolja snašla Mancinijevu squadru. Kapetan Bonucci laktom je u skoku u vrat udario Busquetsa i za to je dobio drugi žuti, prvi je bio zbog prigovora sucu Karasevu.

Već je istekla minuta dodanog vremena kad se talijanska mreža i drugi put zatresla. Alonso, Sarabia i Oyarzabal bili su autori još jedne krasne akcije po lijevoj strani koju je okrunio F. Torres, ovaj put ofenzivac Manchester Cityja pogodio je glavom.

U nastavku je posjed lopte bio još izraženiji u korist Španjolske koja je istrčala sa 17-godišnjim debitantom Gavijem, a Enrique je početkom nastavka ozlijeđenog F. Torresa zamijenio 18-godišnjim Pinom. Italiji je s igračem manje bilo teško parirati razigranim Španjolcima, no nije se predavala.

Pokušao je Mancini nešto promijeniti, Chiellini je ušao na početku nastavka umjesto Bernardeschija, ubrzo za njim Locatelli i Kean, dok je Enrique nastavio davati priliku mladim nadama. Dvije prilike imali su Španjolci, Oyarzabal je bio neprecizan, a Alonsov udarac zaustavio je talijanski vratar.

A onda u završnici tračak nade za hrabre i borbene Talijane. Nakon španjolskog kornera Chiesa je odlično povukao kontru i uposlio Pellegrinija koji je spremio loptu u prazan gol za 1:2. Potpunog povratka nije bilo ni u pet minuta nadoknade, Španjolci su na kraju ipak slavili i borit će se za trofej, Azzurre čeka susret za treće mjesto.

Linker
20. travanj 2024 00:28