DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
KRZNAR OTVORIO DUŠU ZA SN

‘Sposobni smo izbaciti Šerif! Gavranović se osjetio pogođenim, Majer odlazi, a evo tko će ga zamijeniti‘

Trener Dinama nakon teškog poraza u play-offu Lige prvaka u Tiraspolu od Šerifa
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. kolovoz 2021. 07:23

Nakon burnog utorka u Tiraspolu i tužne srijede u Maksimiru, jučer smo sjeli s trenerom Dinama Damirom Krznarom. Uglavnom prvi trener Modrih ne daje intervjue "jedan na jedan", ali ovoga puta je otvorio dušu za Sportske novosti. Nije niti čekao prvo pitanje...

- Definitivno, nismo doprli do igrača kako bismo im objasnili koliko je Šerif ozbiljna i jaka momčad, koliko nam mogu zla napraviti. A to sam vidio u našoj fazi obrane. Kad smo dobro mi iz stožera doprli do igrača, protiv Omonije i Legije, bilo je dobro, tad smo dobro stajali u fazi obrane, a iz te obrane se dobila ozbiljnost momčadi. Tako smo imali puno oduzetih lopti i prilika za napad. Protiv Šerifa smo zanemarili strukturu obrane. To je bio znak da nismo vjerovali da su oni toliko ozbiljni koliko stvarno jesu. Zato ja preuzimam odgovornost, ja sam taj koji je trebao doprijeti do igrača, ali očito nisam - kazao je u uvodu Krznar.

Rekao nam je da Šerif ni s čime nije iznenadio Dinamo, da su sve znali o Moldavcima, te da je momčad bila pripremljena na to.

- Ali naš odgovor je bio loš. Nismo se za njihove brze igrače pripremili kako je trebalo. Uputa na poluvremenu je bila dvojici stopera, beku i Jakiću da ne napuštaju poziciju, ali s obzirom da smo gubili, htjeli smo poravnati na silu, a onda smo se raspali. Nisam u Tiraspolu uspio izbalansirati momčad i to je moj grijeh. Kad ti se momčad razbježi poput rakove djece i raspadne, odgovornost je isključivo na treneru. Baš je došlo do raspada sustava, jer nismo dovoljno ozbiljno shvatili Šerif. Oni su bolji i od Omonije i Legije. Cijelo okruženje, javnost i mediji su podcijenili Šerif, a onda je to nekako došlo i do naših ušiju. Mi ih nismo podcijenili, ali mislili smo da ćemo lakše. Tako smo ušli u utakmicu, a onda se bilo teško vratiti.

Može li Dinamo u srijedu preokrenuti priču i ipak se plasirati u Ligu prvaka?

- Mi u to vjerujemo! To vjerovanje temeljimo na našoj kvaliteti, našem iskustvu i znanju. Trebat će naravno uložiti puno truda, želje i volje. Metaforički, umrijet ćemo pokušavajući prestići Šerif i plasirati se u Ligu prvaka. To smo dužni sebi, klubu i našim navijačima.

Moglo bi biti komplicirano. Morate napasti, idealno za polukontre i kontre brzih igrača Šerifa?

- Niti jedna utakmica se ne može igrati va banque. Barem ne od prve minute. Trebat će nam pameti, mudrosti i strpljivosti. Oni su nam zabili u posljednjoj minuti prvog poluvremena, možemo i mi tako pa da onda u drugom dijelu sve nadoknadimo. One teorije da moramo odmah napasti i što brže postići pogodak su bez veze. Morat ćemo imati svoj plan i strategiju i od toga ne smijemo odstupiti. Prva je ideja ne primiti pogodak, jer ako ga primimo, bit će mnogo teže. Moramo biti stabilni u obrani, a u fazi napada imamo snage otključati Šerif, zabiti pogodak, a ako zabijemo drugi, onda će oni biti u psihološkom stanju u kakvom smo mi bili u Tiraspolu. Onda će to biti voda na naš mlin.

Kažu da je trenera najbolje ocijeniti kad je pod pritiskom? Jeste li vi sad pod pritiskom?

- Trener je pod pritiskom svaku utakmicu. I protiv nižerazrednih klubova i protiv Tottenhama ili Villarreala. S tim sam naučio živjeti svih tih godina, na bilo kojoj poziciji. Stres se ne može izbjeći, samo je bitno kako s njim upravljate. Onaj tko je odgovoran i radan, na svakoj novoj utakmici traži nova rješenja. Ovo u Tiraspolu je bila jedna velika pljuska, težak poraz, ali nakon njega dolazi nova utakmica, živjeti u pogrešci nema smisla.

Dinamu sad slijedi "krvav" raspored. Lokomotiva, uzvrat sa Šerifom, pa derbi HNL-a s Osijekom. Jeste li svjesni da više nemate pravo na kiks?

- Tako je, slažem se! Mi smo svoje kikseve već iskoristili protiv Slavena Belupa i Šerifa. Svaki daljnji kiks može nas dovesti u nezavidnu situaciju, ali ne i bezizlaznu. Kad pričamo o HNL-u, prvenstvo je dugo, ali u svaku utakmicu Dinamo mora ući kao favorit, mora to potvrditi na terenu, u svaku utakmicu idemo na pobjedu. Tu nekakvog ekstra pritiska i stresa nema. Mi ćemo praktički cijelu jesen igrati u ritmu srijeda-subota jer smo ušli u Europsku ligu, a vjerujem da ćemo i u Ligu prvaka. Ono što nas čeka sad, čeka nas i ubuduće.

Kad već govorite o ovom žestokom ritmu, jeste li trebali odgoditi utakmicu s Istrom? Imate ogroman roster, je li to bila loša poruka igračima koji nisu u prvom planu, jeste im tako poručili da ne mogu dobiti niti Puljane?

- Uopće to ne gledam tako. Nakon prva dva kola stizala su pitanja zašto toliko rotiram, a onda sljedeća dva zašto ne rotiram. Kad igraš na crveno, pitaju te zašto nisi igrao na crno i obrnuto. Time se ne opterećujem. Kad se radi o odgodi s Istrom, na to smo se odlučili u pretkolu koje je najviše nosilo, ulazak u Europsku ligu, pred utakmicu s Legijom. Taj ulazak u Europsku ligu bio je možda i osnovni cilj, iako mi želimo i Ligu prvaka jer ona nosi nove benefite, natjecanje s europskom nogometnom kremom, te naravno i financijska sredstva koja mogu pomoći stabilnosti kluba. Odgoda protiv Istre nije se dogodila samo zbog odmora momčadi. Jer kad igraš u takvom ritmu, onda je i putovanje opterećenje. S Istrom smo mogli igrati samo u subotu. Otići u Pulu usred ljeta je pet sati tamo i pet sati u povratku. To je bilo dodatno opterećenje koje smo htjeli izbjeći. S povjerenjem u igrače to nema nikakve veze.

Do sada ste stalno bili hvaljeni kao trener i budućnost kluba. Je li se sad nešto nakon ovog poraza od Šerifa promijenilo?

- Nisam euforičan čovjek. to je nekad plus, nekad minus. Isti sam onakav kakav sam bio prije godinu ili dvije, makar sam bio u drugoj ulozi. Isti sam kakav sam bio i nakon Tottenhama i dvostruke krune kad sam bio hvaljen, te sad kad smo doživjeli pljusku od Šerifa. Kad si na vrhu, svi te hvale i slave, kad je loše onda si kritiziran. Dio sam Dinama koji je uvijek u fokusu, a kojeg ljudi nažalost više vole stavljati više u negativni nego u pozitivan kontekst. Nitko nije prorok u svojem selu, tako da nisam niti ja. Konačno, ja sam sebi najveći kritičar. Znam kad je nešto dobro i kad je nešto loše. Dok imam podršku Uprave i igrača, u smislu da slijede ono što radim, nema problema. S druge strane, ako to neću imati, da li od strane Uprave ili igrača, opet neće biti nikakvih problema.

Dinamo je u objektivnim poteškoćama ovog trenutka. Ozljede Ademija, Lauritsena, Perića, Moharramija, Šutala i Tolića su očito problem?

- To je veliki problem i hendikep, nestabilnost izvedbe leži i u tome. Ademi je karika koja nam puno znači, klubu i momčadi. Lauritsen je pak stabilizator obrane. Da, to su hendikepi, ali to nije alibi. Imamo u kadru igrače koji mogu odgovoriti zahtjevima. Vjerujem da ćemo iskompenzirati nedostatke koji su se ovog trenutka dogodili. Treba nam vremena koje je uvijek saveznik u pripremi igrača i momčadi. Doći ćemo tamo gdje Dinamo pripada i to vrlo brzo.

Koliko je na sve imalo utjecaja da sedam reprezentativaca s Eura nije prošlo pripreme s momčadi?

- Uvijek je teško ubaciti igrača u proces bez da je prošao pripreme. A igrali smo utakmice koje su bile pitanje života ili smrti, mogu se tako izraziti. Imali smo i nesreću što smo ove sezone igrali i to 1. pretkolo, još kraće vrijeme pripreme i odmah ozbiljne utakmice. Mi balansiramo tako da isključujemo jednog po jednog od njih u serijama po jednu ili dvije utakmice. Nije optimalno, ali je barem mala nadoknada da ih nekako pokušamo dovesti na razinu nekakve fiziološke i nogometne forme. Te se stvari ne mogu promijeniti, ne treba se s njima opterećivati.

Je li ova momčad dostigla svoj zenit u posljednje tri sezone?

- Ovaj tjedan je bio šokantan, ali ne smijemo ostati u tom vremenu i biti negativni. Ali najteže je ponavljati. Zaista je ova momčad odradila tri fenomenalne sezone, ali ima sposobnost to odraditi još jednu ili još dvije. Moramo sve igrače "natjerati" da svi daju sve od sebe, da se na zasite, da budu gladni, da nađu nove motive. Samo "gladan" igrač daje maksimum. To je moja uloga i uloga stožera. Ova momčad još uvijek ima prostora za napredak.

Molimo navijače da dođu u što većem broju

Damir Krznar je pozvao navijače na utakmicu sa Šerifom.

- Svi smo se posuli s pepelom i kazali da smo krivci za onakav porazu u Tiraspolu. Najviše ja. Sad nas očekuje iscrpljujući uzvrat, U svemu tome trebat će nam podrška naših navijača. Molimo ih da dođu u što većem broju, obećavam da ih nećemo razočarati. U genu svakog navijača je biti uz svoj klub u teškim trenucima. Dinamov navijač je tisuća puta pokazao da je uz klub kad treba biti. Zato zaista molim navijače da i ovoga puta budu uz nas, da nam budu vjetar u leđa, jer ova momčad to zaslužuje, Uz njihovu pomoć ćemo lakše doći do podviga i dokopati se Lige prvaka.

Lovro Majer definitivno odlazi u Rennes, imate li zamjenu za njega?

- Imamo. Planski smo doveli igrače, a prva varijanta je Luka Ivanušec. Luku smo dosta koristili na boku, sad odlaskom Majera on dolazi prema unutra, na boku imamo rješenja u Menalu, Špikiću i Kastratiju, plus u nekim utakmicama gdje je drukčija struktura, mogu svoju priliku dobiti Gojak i Bulat.

Jeste li vi bili za prodaju Marija Gavranovića?

- Situacija s Gavranovićem je bila dosta specifična. On je igrač iza kojeg trebaš stati. S druge strane Bruno Petković je bio igrač koji je iza sebe imao jako dobru sezonu. U našem stilu igre procjena je bila da je Petković broj 1. Ispred Gavranovića. Gavro je igrao nekoliko utakmica HNL-a, ali nije nastupio protiv Omonije i Legije, osjetio se pogođenim. To je normalno, jer je iza sebe ostavio korektan Euro. Izrazio je želju za odlaskom, osjetio je kako nije dobio dovoljnu minutažu, ocijenili smo da je ponuda korektna, nismo mu željeli raditi probleme. Dozvolili smo mu odlazak, imamo tu Čopa i Jurića.

Linker
27. travanj 2024 02:56