Niviere David/abacapress.com/shutterstock Editorial/profimedia
NOGOMET NA PRIJELOMNICI

Sprema se natjecanje od 100 milijardi eura. Zainteresirana i Zvezda, Uefa i Katarci kreću u protunapad?

Katarski novac je na strani Uefe i lako je moguće da će zajedno izvesti svojevrsni protuudar
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 21. prosinac 2023. 12:12

Real Madrid, Atletico Madrid, Barcelona, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Inter, Milan i Juventus. Bila je to "veličanstvena" 12-orka, pretprošlogodišnji osnivači ideje nogometne revolucije pod nazivom Superliga.

Potaknuti prosvjedima navijača diljem Europe, gotovo svi klubovi podvili su repove, promijenili ploču i "preko noći" zaključili da Superliga ipak nije tako ispravan put. Svi osim vodećih španjolskih moćnika, baš slučajno onih koji su u dugovima "do grla" - Real Madrida i Barcelone. Stoga su njihovi čelnici otvorili šampanjac u četvrtak prijepodne, kada je Sud Europske unije u Luksemburgu odlučio da Superliga ima pravo na postojanje, odnosno da se može oformiti neovisno o tomu što misle Uefa i Fifa. Maksimalno skraćeno - Uefa nema pravo sankcionirati klubove koji žele novi format natjecanja, a neovisnog o krovnim nogometnim organizacijama. U prijevodu, Superliga se može oformiti bez da začetnicima ideje padne dlaka s glave. Ne znači će se to i dogoditi, no jedno je sigurno - projekt je danas življi nego ikad! I to na neizmjernu sreću glavnog pokretača koji je navikao mijenjati nogometni svijet - Florentina Pereza.

- S ogromnim zadovoljstvom pozdravljamo odluku Suda Europske unije. Sljedećih dana pažljivo ćemo proučiti opseg ovog povijesnog događaja. Europski nogomet nikada neće biti monopol, od danas svaki klub gospodari svojom sudbinom. Sposobni smo promovirati natjecanja koja smatramo ispravnima. Sloboda Europe je trijumfirala. Sada bez prijetnji drugih strana možemo provoditi inovacije i unaprijediti nogomet - poručio je Perez putem službenih kanala Real Madrida.

Spremni na kompromis

Sličnog razmišljanja je i Joan Laporta, inače veliki Perezov rival kao predsjednik Barcelone, no u ovom slučaju apsolutni saveznik. Osvrnuo se na pobjedu slobode, a zatim poručio da se Superliga ne protivi La Ligi, već je u cilju pronaći rješenje na opće zadovoljstvo.

- Želimo uspostaviti otvoren i konstruktivan dijalog s ciljem ostvarivanja sinergije između svih strana. Sudska odluka znači i početak takve mogućnosti. Otvara se povijesna prilika za rješavanje ozbiljnih problema koji održivost velike većine klubova u budućnosti.

Kod Laporte je ta ugrožena budućnost stigla malo ranije. Barcelona je financijski ugrožena i u prošlosti i trenutno. Ni kod Reala situacija nije bajna, kriza je prisutna u manjem obujmu pa nije ni toliko naglašena, ali postoji. Svakome ostaje na procjenu jesu li Perez i Laporta nogometni revolucionari koji će svijetu ponuditi besplatni spektakl ili ipak razmišljaju o vlastitom opstanku pa u Superligi vide jedino rješenje.

image

Joan Laporta (lijevo)

Cesar Rangel/afp/profimedia

Barcelona i Real će, naime, u slučaju ostvarivanja projekta Superlige, dobiti ogromne bonuse. Osim što je američka investicijska tvrtka JP Morgan na samom početku obećala 200 do 300 milijuna eura bonusa dobrodošlice za sve sudionike, bit će tu i dodatnih nagrada za jedine klubove koji su ostali vjerni projektu. Ne brinite za Pereza i Laportu, novca ima za sve. Mundo Deportivo piše da investitori planiraju izdvojiti 15 milijardi eura kako bi pokrenuli projekt u kojem će se od starta vrtjeti - sto milijardi eura! Od čitavog opsega poslovanja, investitori će dobiti 15 posto ukupne zarade, a preostalih 85 posto rasporedit će se na klubove. Pritom Barça i Real, kako smo maločas kazali, imaju nešto veći udio u vidu "bonusa otpora" ili "bonusa vjernosti", odnosno kao klubovi koji su održali ideju na životu.

Bit će ‘ratovanja‘

No, bit će još "ratovanja", to je sigurno. Dok se čekalo na odluku iz Luksemburga, Uefa i ECA - nezavisno tijelo za nogometne klubove na razini Europe - krenuli su u akciju. Imali su i pomagača, još jednog moćnika Nassera Al Khelaifija, prvog čovjeka Paris Saint-Germaina. Prema izvještajima iz španjolske, počela je kampanja prikupljanja potpisa kojima bi klubovi pristali da će, neovisno o konačnoj presudi, ostati u Uefinim natjecanjima. Uefa ima financijsku potporu Katra i definitivno posjeduje kapacitete izvesti svojevrsni protuudar, stoga su razne opcije otvorene. Međutim, radilo se i na suprotnoj strani, pa su začetnici Superlige ostvarili kontakt s više od 60 klubova koje pozivaju da se pridruže projektu uz obećanje određene ekonomske injekcije. Među klubovima koji su izrazili pozitivno mišljenje navodno su: PSV, Feyenoord, Benfica, Porto, Lyon, Marseille, Anderlecht, Crvena zvezda...

image

Nasser Al Khelaifi i Florentino Perez

MEHDI TAAMALLAH Nurphoto Via Afp

Završno, što znamo o formatu Superlige? Ništa detaljno, samo da će, ako se ostvari, brojati između 60 i 80 klubova, najvjerojatnije ili sigurno samo onih u granicama Europske unije. Prema najnovijim informacijama radi se o 64 natjecatelja, ali ovako veliki projekt sigurno će biti podložan mnogim korekcijama u svrhu usavršavanja.

Klubovi će vjerojatno biti raspoređeni u tri grupe: Star Liga je prva po jačini, a zatim Gold Liga te bi trebale brojati po 16 klubova, a najslabija Blue Liga po 32. Klubovi će upadati u određenu ligu na temelju rezultata u domaćem prvenstvu. Svaka ekipa igrat će minimalno 14 utakmica u godini, potom slijedi nokaut faza za prvaka. Trebali bismo imati više "derbi utakmica", srazova najjačih momčadi i tako dalje. Jedna strana jamči spektakl, druga misli da premoćna elita u ovom kontekstu postaje još snažnija, a nogomet gubi čar.

U drugoj skupini nalaze se gotovo svi španjolski klubovi izuzev, jasno, Reala i Barçe. Svi koji u četvrtak igraju 18. kolo La Lige - Cadiz, Real Sociedad, Real Betis, Girona, Deportivo Alaves, Mallorca i Osasuna - najavili su da će na teren pristupiti u majicama s natpisom "Zaradi na terenu".

Linker
02. svibanj 2024 04:38