AP
LA PRIMERA

Sprema se pobuna klubova

Čini se paradoksalno, ali Barcelona i Real Madrid, u posljednje vrijeme fokusirani iznimno na fizičke i verbalne sukobe između vlastitih momčadi i stručnih stožera
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 06. rujan 2011. 17:23

Predstavnike 17 klubova Primere, sve osim čelnika Barcelone i Real Madrida, pozvao je predsjednik Seville Jose Maria del Nido u goste ovog četvrtka.

Na stadionu Sevilline nogometne momčadi, Sanchez Pizjuanu, Del Nido je organizirao sastanak pobune na kojem će jedina tema biti zajednički pohod na rušenje nepravednog sustava raspodjele dobiti od marketinških (ponajprije televizijskih) prava među klubovima prve španjolske nogometne lige.

Prema vladajućem modelu, koji vrijedi do 2014. godine, Barçi i Realu pripada polovina od ukupnih prihoda koji vodstvo lige generira u ime klubova. Ta svota iznosi oko 600 milijuna eura. Ostalim klubovima zbog toga ostaju mrvice, što posredno dovodi do sve izraženijega kvalitativnog jaza između dva najjača kluba i ostatka Primere.

Real je u prvome ovosezonskom ispitu kao gost deklasirao Zaragozu 6-0, dok je Barcelona na Nou Campu razbila Villarreal 5-0.

Predsjednik Villarreala Fernando Roig izjavio je nakon poraza da Real i Barcelona uništavaju španjolski nogomet, dok se Del Nido nadovezao izjavom da je "Primera zbog postupaka Madriđana i Katalonaca postala smeće".

Predsjednik Sevillina gradskog rivala Betisa Miguel Guillen izjavio je da će se dogovor o preraspodjeli sredstava morati promijeniti najkasnije 2014. godine. Del Nido to, međutim, želi učiniti puno prije.

Zasad nije poznato koji će se klubovi odazvati pozivu na prevratničko okupljanje.

Čini se paradoksalno, ali Barcelona i Real Madrid, u posljednje vrijeme fokusirani iznimno na fizičke i verbalne sukobe između vlastitih momčadi i stručnih stožera, morat će se, barem na ovom planu, ujediniti i za svoje se privilegije boriti zajednički.

Linker
23. rujan 2024 18:18