AFP
NIKIN ŽIVOT U LONDONU

Spurs za sve zadatke: 'Valjda neću biti bek! Luka? On je među najboljima na Otoku'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. veljača 2012. 18:13

"Niko je malo tvrd", izjavio je početkom tjedna trener Tottenhamovih nogometaša Harry Redknapp govoreći o trenutačnome fizičkom stanju Nike Kranjčara.

- Imao sam gripu prošli tjedan, pa sam trenirao tek dan prije utakmice sa Stevenageom - objasnio je hrvatski reprezentativac u razgovoru za Totalsport dodavši kako je svlačionicu londonskog kluba zahvatila mala epidemija:

- Da, ispada da je. I Assou-Ekotto je imao isti problem, Gomes također, a potom i Luka. Zahvatilo nas je četvoricu ili petoricu.

A kako se osjećate generalno? Odnosno, osjećate li se opet korisno nakon što ste spojili nekoliko utakmica?

- Da. Nakon tri posljednje utakmice pogotovo. Kao što sam već govorio, sretan sam s takvom minutažom. Dio sam velikog kluba, momčadi koja se bori za naslov prvaka i u vrhu je engleskog nogometa. Sigurno je da ćemo trebati širinu kadra, da će biti potreba za rotacijom. Ja sam svojim posljednjim izvedbama zadovoljan. Rezultati su nam također išli na ruku. Naravno da se odmah osjećam korisnijim, zadovoljnijim samim sobom.

Igrači koji su u vašem mandatu dolazili na velika zvona da bi pojačali konkurenciju, tipa Steven Pienaar, danas su na posudbi, dok ste vi i dalje tu. Bojite li se i u budućnosti gomilanja igrača na pozicijama koje pokrivate?

- Teško mi je to komentirati. Mislim da sam se dokazao odmah u prvoj godini kad sam došao iz Portsmoutha. Odigrao sam supersezonu u kojoj smo se i plasirali u Ligu prvaka. U drugoj mi je bilo puno teže. Bilo se teško nametnuti jer me Harry vidio isključivo na poziciji koju je okupirao Bale, tako da je malo rotirao i praktički me uopće nije stavljao. Bili su to najteži trenuci. Počeo mi je opet davati prilike ove sezone. Odigrao sam nekoliko utakmica na startu i potom se ozlijedio. Nadao sam se da ću nakon što se oporavim opet ući među 12 ili 13 udarnih igrača. Zasad to jest slučaj i nadam se da će ostati do kraja sezone.

- Ne, ne smeta me gomilanje. Sretan sam da sam u ovakvom klubu. Ispunio mi se san o kojem mnogi nogometaši mogu samo sanjati. Jasno je da bih želio igrati svaki tjedan, ali isto tako moram biti realan. Konkurencija je toliko jaka. Kad ne igram ja, igra neki drugi reprezentativac koji također ima kvalitetu. Takve su kvalitete i dovele klub do mjesta na kojem se danas nalazi. Naravno da neću biti sretan ako opet ispadnem iz kruga igrača s minutažom. U najboljim sam godinama i želim igrati. Ukoliko ne budem mogao ovdje, tražit ću neke druge mogućnosti.

Kako vaša karijera odmiče sve se više udaljavate od gola. U najmlađim ste igračkim danima igrali napadača, potom polušpica odnosno "fantasistu", pa lijevo u veznom redu, što je bila još povučenija uloga. Sada sve više igrate u samoj središnjici, jednoga od zadnjih veznih igrača...

- ... na beku valjda neću završiti, hehe...

A na zadnjem veznom, u stilu Pirla, Redonda ili nekad Bobana?

- S velikim zadovoljstvom - prokomentirao je uz osmijeh te nastavio:

- Naravno da sam s godinama koje su prolazile i koje su donosile sazrijevanje dobio na konstanti, kontinuitetu i preciznosti. Treneri sad vide da mogu fizički izdržati igru na toj poziciji, a moje tehničke mogućnosti, pretpostavljam, zadovoljavaju. I dalje osobno volim biti bliže golu, ali paše mi i dublje, jer onda više sudjelujem u igri kroz distribuciju lopti. Ako sam više isturen, onda ovisim o loptama koje distribuiraju drugi. Mislim da je to normalno. Ono što nikad nisam imao bila je brzina. Nju nisam mogao niti dobiti niti izgubiti. Dobio sam iskustvo i zrelost u nogometnom smislu tako da očekujem da će s godinama biti još bolje.

Bilo bi još bolje kada bi Tottenham postao, još više no što je sad, momčad koja voli držati loptu u posjedu. Onda bi vaš angažman na toj poziciji imao još više smisla...

- Mislim da već sad ispunjavama taj uvjet. S kim god da razgovarate reći će vam da Tottenham igra uvjerljivo najljepši nogomet u Engleskoj. Izuzev utakmice kod Liverpoola u kojoj nismo imali nekolicinu igrača bitnih za držanje lopte u posjedu, a svejedno smo imali 50-50 kod vrlo neugodnih domaćina, uvijek smo se nadigravali, pokušavali zabiti gol više. Protiv Newcastlea nam se otvorilo, hvala Bogu. Dočekujemo ove dvije važne utakmice (Arsenal i Manchester United, op. a.) u vrlo dobroj formi.

Kakvima u ovom trenutku procjenjujete Tottenhamove šanse za naslov. Koliko su realne?

- Šanse za naslov postoje, ali puno će nam reći utakmice s Arsenalom i Manchesterom. Ako iz njih izađemo sa šest bodova, bit ćemo očiti kandidati za naslov. No, i dalje nam to nije cilj. I dalje smo rasterećeni. Možemo uživati u igri koju pružamo i moramo ostvariti prvenstveni cilj: izboriti nastup u Ligi prvaka. Prema onome što smo pokazali dosad, mislim da zaslužujemo podijeliti jedno od prva tri mjesta. Deset bodova viška koje imamo pred najbližim pratiteljima, Chelsejem i Arsenalom, nije slučajno. Moramo ih, međutim, nastaviti držati na toj distanci.

Koliko je za vas dobro što su United i City ostali u UEFA-inom natjecanju, odnosno da će se trošiti u borbi za naslov pobjednika Europa lige?

- Naviknuti su oni na to. City možda nije, ali opet ima širinu momčadi.

Koliko je onda dobro što ste vi toga pošteđeni?

- Istina, za nas je sada idealno jer teško bi nam bilo otići na gostovanje u četvrtak i onda igrati derbi u nedjelju u Premiershipu.

Što to još nedostaje Tottenhamu da bi bio najbolji klub u Engleskoj, iznad svih?

- Da smo imali sređenu situaciju u prvim dvama kolima, da nije bilo onih teških poraza od Uniteda i Cityja, uvjeren sam da ne bi bila ovolika razlika u bodovima. Bili bismo bliže prvom mjestu i sigurno ne bismo izgubili obje utakmice, pogotovo ne na način na koji smo izgubili. Što se kvalitete igre tiče, mislim da smo al pari. Što se tiče kontinuiteta, također, jer osim tih dvaju poraza imali smo doista čudesnu seriju koja nas je dovela do tu gdje smo sada. Nije velika razlika. Jedino je prednost Manchester Uniteda u iskustvu osvajanja naslova, oni znaju što treba raditi u najkritičnijem dijelu sezone, koji je upravo pred nama. To je ono što ni mi ni City nemamo. Nikad nismo osjetili taj pritisak. Nama je olakotna okolnost što smo zadovoljni trećim mjestom. To je više no što smo očekivali na startu u sezonu.

Koliko je za vas značajno da osobno dobro odigrate na Europskom prvenstvu, u kontekstu vaše klupske perspektive ili eventualno svraćanja pozornosti drugih velikih klubova?

- Ne gledam na to kroz osobnu priliku. Namjera mi je odigrati što bolje zato da reprezentacija napravi što bolji rezultat, ne zato da si negdje drugdje omogućim bolji status. Želim da nam Euro ostane u sjećanju kao lijepa uspomena i natjecanje na kojem smo ostvarili dobar rezultat. Osobno nisam opterećen kako ću igrati, osim što želim odigrati što bolje kako bi pridonio reprezentaciji.

Ako biste na ljeto odlazili, biste li preferirali ostanak u Londonu ili Engleskoj, ili biste radije istražili neku drugu ligu i drugu kulturu? Svi znamo da savršeno baratate i njemačkim...

- Nemam neke preferencije. Teško mi je pomisliti da bih išao iz Tottenhama u neki drugi engleski klub. Ako bih već išao, onda bih prije prihvatio neki drugi izazov, u drugoj ligi. No, imam još trogodišnji važeći ugovor. Dugačak je i nije lako otići iz kluba, kako se pokazalo i prošlih mjeseci. Svi koji su otišli, otišli su na posudbu do kraja sezone.

I dalje ste, koliko se dade zaključiti, oduševljeni životom u Londonu.

- Apsolutno. Osjećam se ovdje sjajno. Nitko te ovdje nikad ne promatra niti te komentira. Nikog nije briga kako si odjeven ili kakvu frizuru imaš? Da staviš gnijezdo na glavu, nitko to ne bi primijetio. I navijači su posebni. Prilaze i komentiraju, ali uvijek na nekakvoj korektnoj distanci.

Je li bilo kakvih opcija za odlazak tijekom siječnja?

- Ma kakvi. Nisam uopće razmišljao o tome. Dva sam mjeseca bio ozlijeđen i gledao sam samo kako se čim prije i čim bolje vratiti. Mogu se samo nadati da ću odigrati još dosta utakmica do kraja sezone i time maksimalno spreman dočekati EP.

Ove je godine manje prilika za prijateljske utakmice s reprezentacijom u proljeću prije velikog natjecanja. Slijedi prije okupljanja za Euro samo Švedska idući tjedan u Zagrebu. Hoće li manjkati prilika za uigravanjem?

- Nedostajat će nam kao i svima drugima. Uostalom, zajedno smo već šest godina. Ne možemo se poznavati bolje no što se sad poznajemo.

Tko je po vama najbolji igrač ove premierligaške sezone?

- Taj odgovor radije bih dao na kraju, kad jednom prvak bude poznat. No, kad me već pitate, ove je sezone najbolji David Silva. Imao je odličnu sezonu. Yaya Toure također, kao i Luka Modrić. Mislim da će sigurno biti u krugu najboljih. Tko još... Rooney! Ako gledamo na da najbolji mora dolaziti iz prve momčadi na ljestvici, David Silva i Yaya Toure najzaslužniji su što je City na vrhu.

Linker
22. rujan 2024 23:27