AFP
LIGA PRVAKA

Spursi remijem izborili prolaz u četvrtfinale, Gavranović zabio u pobjedi Schalkea!

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 09. ožujak 2011. 19:39

Nogometaši Tottenhama plasirali su se u četvrtfinale Lige prvaka nakon što su na svome White Harta Laneu odigrali 0-0 protiv Milana te tako obranili prednost 1-0 stečenu na San Siru u prvom dvoboju osmine finala.

Ključnim se tako pokazao pogodak Petera Croucha u završnici milanske utakmice prije tri tjedna. ''Rossoneri'' nisu ni u uzvratu uspjeli pronaći rješenje za svladavanje Heurelha Gomesa iako su imali više prilika od Tottenhama za koji su svih 90 minuta odradili Luka Modrić i Vedran Ćorluka koji se vratio nakon ozljede gležnja zadobivene upravo u prvoj utakmici protiv Milana. Niko Kranjčar i Stipe Pletikosa nisu bili ni na klupi.

Vodeća momčad Serije A najveću je šansu u prvom poluvremenu imala u 26. minuti kada je Gomes pogriješio i ostavio vrata praznima, ali je udarac Robinha na crti blokirao William Gallas. Pato se šest minuta kasnije našao u dobroj prilici iskosa s lijeve strane, ali je njegov udarac Gomes uspio obraniti.

U nastavku je prvu priliku, već u prvoj minuti nastavka ima Tottenham. Aaron Lennon ubacio s desne strane, ali Crouch, iako sam pred golom, nije uspio zahvatiti loptu glavom na najbolji način.

Igra se nakon toga uglavnom preselila na polovicu londonskog kluba. U 66. minuti je u gužvi pred golom Gomes najprije obranio udarac Robinha, a u ponovljenom je pokušaju Brazilac poslao loptu pored gola. Jedanaest minuta kasnije Pato je pucao s ruba šesnaesterca, a lopta je prošla koji centimetar s vanjske strane vratnice.

U prvoj minuti sudačke nadoknade opalio je još jednom Robinho s otprilike 16, 17 metara, ali lopta je otišla preko gola, a Tottenham u četvrtfinale.

Milan je uputio ukupno 16 udaraca prema suparničkim vratima, Spursi samo sedam, ali na kraju se radovala momčad Harryja Redknappa.

Nogometaši Schalkea igrat će među posljednjih osam u Ligi prvaka. Proboj u elitu prestižnog klupskog natjecanja klub iz Gelsenkirchena ostvario je protiv Valencije.

Nakon španjolskih 1-1 iz prvog ogleda osmine finala, njemački Bundesligaš svladao je svoje goste 3-1 u uzvratnoj utakmici, a gol odluke postigao je švicarski Hrvat Mario Gavranović. Na najbolji je mogući način potencijalni hrvatski reprezentativac tako obilježio svoju debitantsku utakmicu u najjačem klupskom europskom natjecanju i to nakon što je pogodio za prvo vodstvo Schalkea u oba ogleda protiv Valencije.

Igrala se 52. minuta susreta kada je Jefferson Farfan, strijelac izjednačujućeg gola za Schalke i konačnog za 3-1, ponovno testirao spremnost Vicentea Guaite na vratima gostujuće momčadi. Guaita je njegov udarac i obranio nakon čega je na loptu natrčao Gavranović i u padu je od jedne vratnice odbio u drugu, a potom se ona otkotrljala iza gol-crte.

A, sve je za Valenciju krenulo na najbolji mogući način. Ubačaj Mehmeta Topala s lijeve strane doslovce je u glavu pogodio Ricarda Costu u 17. minuti. Bez ikakvog trzaja glavom portugalskog braniča lopta se našla iza leđa Manuela Neuera.

U 40. minuti Farfan je prvi puta konkretno zabljesnuo. Prekršaj u zoni udarca izborio je Gavranović, a Farfan iz slobodnog udarca prebacio živi zid Valencijinih nogometaša i smjestio loptu pod gredu za 1-1 i moguće produžetke. Dodatno vrijeme otklonio je Gavranović svojim prvijencem, a sve zaokružio još jednom Farfan u četvrtoj minuti sudačke nadoknade vremena kada je iz trke prebacio istrčalog Guaitu.

U prilikama izjednačenoj utakmici Valencia je bolje kontrolirala loptu (58-42), međutim, ono najvažnije propustila napraviti. Prvi gostujući poraz u sezoni koštao ih je i ispadanja iz Lige prvaka.

Liga prvaka, uzvratna utakmica osmine finala:

Tottenham – Milan 0-0, prva utakmica 1-0

Schalke – Valencia 3-1 (Farfan 17, 90+4, Gavranović 52 / Costa 17), prva utakmica 1-1

Tottenham - Milan 0-0

KRAJ

91. minuta - Robinho je snažno pucao, no lopta je prošla malo iznad gola

Milan je do sada uputio 14 udaraca, dok je Tottenham sedam puta pucao po golu

77. minuta - Pato je snažno pucao i pogodio vanjski dio mreže

66. minuta - Gužva pred vratima Gomesa. Dva puta je obranio pokušaje Robinha

47. minuta - Crouch nije uspio dobro zahvatiti loptu. Bio je u dobroj prilici

DRUGO POLUVRIJEME

32. minuta - Udarac Pata odbio je Gomes

31. minuta - Van der Vaart je promašio gol iz slobodnog udarca

26. minuta - Gallas je spasio Tottenham od pogotka. Gomes je istrčao s gola, Robinho je pokušao pogoditi prazan gol, no Gallas je bio na liniji i uspio je izbiti loptu

16. minuta - Ibrahimović je snažno pucao iz slobodnog udarca. Gomes se dobro ispružio da obrani pokušaj Zlatana

4. minuta - Gužva pred golom Abbiatija, Crouch je glavom proslijedio loptu u peterac, no vratar Milana uspio je uhvatiti loptu ispred Van der Vaarta

2. minuta - Van der Vaart je pucao pokraj gola

Utakmica je počela!

Tottenham: Gomes - Ćorluka, Gallas, Dawson, Assou-Ekotto - Lennon, Sandro, Modrić, Pienaar - Van der Vaart - Crouch

Trener: Harry Redknapp

Milan: Abbiati - Jankulovski, Thiago Silva, Nesta, Abate - Flamini, Boateng, Seedorf - Pato, Robinho - Ibrahimović

Trener: Massimiliano Allegri

Schalke 04 - Valencia 3-1 (Farfán 40' 90+4' Gavranović 52'/Ricardo Costa 17')

KRAJ

94. minuta - GOOOL! Farfán je u posljednjim sekundama utakmice zabio svoj drugi pogodak

52. minuta - GOOOL! U svom prvom nastupu u Ligi prvaka, mladi napadač zabio je važan pogodak

DRUGO POLUVRIJEME

40. minuta - GOOOL! Farfán je izjednačio iz slobodnog udarca

24. minuta - Raul je pucao pokraj gola

17. minuta - GOOOL! Ricardo Costa glavom je matirao Neuera nakon ubačaja Topala

8. minuta - Pokušaj Mathieua je otišao pokraj gola

Utakmica je počela!

Schalke 04: Neuer - Uchida, Höwedes, Metzelder, Escudero - Kluge, Matip - Farfán, Raúl, Jurado - Gavranović

Trener: Felix Magath

Valencia: Guaita - Mathieu, Ricardo Costa, Navarro, Bruno - Topal, Banega - Mata, Hernández, Joaquín, Adruiz

Trener: Unai Emery

Linker
23. rujan 2024 12:30