-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
RASISTIČKI ISPAD

Sramotan istup talijanskog novinara: Uživo u eteru vrijeđao Lukakua pa ga izbacili iz emisije

‘Kada postoje rasistički termini, ne možete se zabuniti. Ne prihvaćamo da je ovo nesporazum‘
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 26. kolovoz 2023. 14:33

Talijanski novinar je izbačen iz televizijske emisije u svojoj zemlji nakon što je uživo u eteru vrijeđao napadača Chelseaja Romelua Lukakua na rasnoj osnovi.

Centralni napadač igrao je u Interu u dva navrata i sada pokušava osigurati povratak u Serie A, prvo za Juventus, a sada je u pregovorima o posudbi s Romom.

O ovom transferu na Telelombardiji – lokalnom kanalu u regiji Lombardija – raspravljao je Interov navijač i novinar Luigi Furini.

- Lukaku je c***uga- rekao je novinar u prijenosu.

Furini se pokušao opravdati i inzistirati na tome da je to riječ koja se često koristi u rap glazbi, što je samo pogoršalo stvari i dovelo ga do isključenja iz emisije. To je također bilo očito neistinito, budući da je korišteni izraz bio talijanska verzija s posebno klevetničkim i omalovažavajućim aspektom.

Direktor Telelombardije Fabio Ravezzani objavio je izjavu na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

“Kada postoje rasistički termini, ne možete se zabuniti (bez obzira na njihovu etimologiju). Ne prihvaćamo da je ovo nesporazum. A ispričati se prekasno nije dovoljno. Razočaravajuće je da kolega poput Furinija napravi tako ozbiljnu pogrešku. Neizbježno će se odmah poduzeti mjere."

Nije poznato je li Furini dobio otkaz ili će jednostavno biti suspendiran. Navijači Intera okomili su se na Lukakua i nazvali ga ‘izdajnikom‘ nakon što je ovog ljeta vodio razgovore sa svojim najvećim rivalom Juventusom.

Prema redovitim gledateljima ove emisije, Furini je tjednima koristio nejasne termine vezane za Lukakuovu rasu, no sada je konačno spustio ‘masku‘.

Odbio se ispričati, nakon čega je uslijedilo nekoliko neočekivanih pauza za reklame, a na kraju više nije bio na panelu.

Linker
04. svibanj 2024 17:56