Dragan Holcer (desno)

 VLADIMIR DUGANDŽIĆ/CROPIX
POKORIO JE SVIJET

Srbi se naklonili ikoni Hajduka: ‘Jedan je od najboljih u povijesti, njegovo ime pamte i danas‘

Rođen je u baraci logora nedaleko od Dresdena, otac je poginuo u partizanima, majka bila u logoru
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 03. srpanj 2023. 11:09

Dragan Holcer je legenda Hajduka čije se ime i dan danas izgovara s velikim poštovanjem, piše Slobodna Dalmacija. O Hajdukovom asu i njegovoj zanimljivoj životnoj priči se naširoko raspisao i srpski portal Kurir.

Dragan Holcer je rođen u baraci njemačkog logora nedaleko od grada Dresdena. Otac, Slovenac iz Maribora je poginuo u partizanima, a majka mu se našla u logoru. Nakon rata vratila se u rodni Niš s Draganom.

Nogometnu karijeru je započeo u Radničkom iz Niša, gdje je uključen u seniorsku momčad kao 18-godišnjak. Za Radnički je odigrao 173 utakmice prije nego je 1967. prešao u Hajduk. Bio je miljenik Splićana i tek drugi igrač u povijesti kluba da je nosio kapetansku traku a da nije Splićanin, nakon legendarnog Bernarda "Bajde" Vukasa.

Za Hajduk je odigrao 419 utakmica i osvojio dva naslova prvaka i dva Kupa. Nakon osam godina u bijelom dresu prelazi u njemački Stuttgart, za kojeg je odigrao 179 utakmica i postao jedan od najboljih igrača u povijesti, a njegovo ime se pamti i danas. Karijeru je završio u Schalkeu 1982. godine. Odigrao je i 52 utakmice za reprezentaciju Jugoslavije.

Dragan Holcer je preminuo 23. rujna 2015. godine u Splitu, u 71. godini života, nakon duge borbe s teškom bolesti.

Linker
15. travanj 2024 17:15