FREDRIK VARFJELL
SLAVLJE SUSJEDA

Srbija slavila nakon drame i stigla na korak do sudara s Hrvatskom! Presudio genijalan potez SMS-a

Do danas nije zabio nijednom, a ove večeri s dva pogotka predvodio je Srbiju do finala doigravanja.
Piše: Goran Čičin-Mašansker/Sportske novostiObjavljeno: 08. listopad 2020. 19:43

NORVEŠKA - SRBIJA 1:2 (Normann 88' / Milinković-Savić 82', 102')

NORVEŠKA: Jarstein - Elabdelaoui (od 116' Thorsby), Reginiussen (od 91' Strandberg), Ajer, Aleesami - Odegaard (od 111' Elyounoussi), Berge, Henriksen (od 46' Normann), Johansen (od 67' King) - Sorloth, Haaland

SRBIJA: Rajković - Milenković, S. Mitrović, Kolarov - Ristić, Maksimović (od 80' Milivojević), Tadić (od 119' Lukić), Gudelj, Lazović (od 106' Gačinović) - Đuričić (od 80' Milinković-Savić), A. Mitrović


ŠKOTSKA - IZRAEL 0:0 /5:3 - 11m

ŠKOTSKA: Marshall - O'Donnell (od 113' McClean), Gallagher, Cooper, Robertson - McTominay, McGinn, Jack (od 83' Fraser) - Dykes (od 91' Paterson), McBurnie (od 73' Shankland), McGregor

IZRAEL: Marciano - Dasa, Yeini, Elhamed, Tibi, Golasa (od 100' Elmkies) - Natcho (od 70' Abu Fani), Solomon, Bitton - Zahavi, Dabbur (od 83' Weissman)

Raspucavanje: McGinn - 1:0, Zahavi - Marshall brani, McGregor - 2:0, Bitton - 2:1, McTominay - 3:1, Weissman - 3:2, Shankland - 4:2, Abu Fani - 4:3, McClean - 5:3


Ostali susreti polufinala:

Gruzija - Bjelorusija 1:0 (Okriashvili 7'-11m)

Sjeverna Makedonija - Kosovo 2:1 (Aliti 16'-ag, Velkovski 33' / Hadergjonaj 29')

Slovačka - Republika Irska 0:0 / 4:2 -11m

BiH - Sjeverna Irska 1:1 (Krunić 14' / McGinn 53') / 3:4 - 11m

Bugarska - Mađarska 1:3 (Yomov 89' / Orban 17', Kalmar 47', Nikolić 75')

Island - Rumunjska 2:1 (Sigurdsson 16', 35' / Maxim 63'-11m)


Finalisti (12. studenog):

Liga A: Mađarska - Island

Liga B: Sjeverna Irska - Slovačka

Liga C: Srbija - Škotska

Liga D: Gruzija - Sjeverna Makedonija


Doznali smo imena osam reprezentacija koje će se u finalnim utakmica doigravanja u studenome boriti za plasman na Europsko prvenstvo 2021. Nas su najviše zanimali dvoboji Norveške i Srbije te Škotske i Izraela, potencijalnih suparnika Vatrenih u skupini Eura. Srbija je prošla nakon produžetaka, treba reći zasluženo jer je pokazala više, a na jedanaesterce je finale doigravanja izborila reprezentacija Škotske čiji je dvoboj s Izraelom nakon 120 minuta završio bez pogodaka.

Pred 200 dozvoljenih gledatelja u Oslu domaći su krenuli dosta oprezno, dok je Srbija počela dosta odlučno i tražila pogodak. Zaprijetio je Mitrović u dva navrata, drugi pokušaj iz 35. minute ispao je veliki promašaj, napadač Fulhama je s pet metara prebacio vrata.

U nastavku je zicer propustio Đuričić, zaustavio ga je norveški vratar Jarstein sjajnom reakcijom. Prijetili su još Mitrović i Kolarov, a Srbija je povela u 82. minuti. Mitrović je nakon ubačaja iz prekida s desne strane spustio loptu za Milinkovića-Savića koji je iz blizine zabio svoj reprezentativni prvijenac. Dvije minute prije kraja Normann je Norvežanima osigurao produžetke iskoristivši slabu reakciju srpske obrane. Normann je u igru ušao u drugom poluvremenu, i njemu je to bio prvi gol za nacionalnu momčad.

Srbija je nastavila s napadima u prvom produžetku. Kad je Lazović u 101. minuti pogodio vratnicu, izgledalo je to kao vrlo skup promašaj. Ipak, minutu kasnije Srbi su stigli do novog vodstva. Odlično su kombinirali Tadić, Mitrović i Lazović, lopta je opet došla do Tadića koji je na lijevoj strani pronašao Milinkovića-Savića, a veznjak Lazija iz blizine je potkopao loptu i iznenadio Jarsteina.

Srbija od 2000. godine čeka plasman na Euro, imat će veliku priliku sljedećeg mjeseca u Beogradu, ugostit će reprezentaciju Škotske koja je na jedanaesterce bila bolja od Izraelaca. Za goste je neprecizan u prvoj seriji bio njihov najbolji napadač Zahavi, njegov je pokušaj zaustavio vratar Marshall, a svih pet škotskih izvođača bilo je precizno.

BiH ispala, prošli Škoti i Slovaci


Srbija i Škotska sučelit će se u Beogradu 12. studenog, a tada ćemo i saznati ime zadnjeg hrvatskog suparnika na Euru sljedeće godine. Jedan izraelski promašaj bio je dovoljan za škotsko slavlje u Glasgowu.

Dva promašena jedanaesterca Hajradinovića i Višće izbacili su BiH iz natjecanja, dok je Slovačka nepogrešivim izvođenjem jedanaesteraca nadigrala Republiku Irsku.

Raspucavanje na tri duela


Samo je Srbija riješila stvari u 120 minuta. Glasgow će vidjeti jedanaesterce, baš kao i Sarajevo na dvoboju BiH - Sjeverna Irska, odnosno Bratislava gdje se za mjesto u finalu bore Slovačka i Republika Irska.

KRAJ: Srbija je u finalu doigravanja za EURO. Ostalo je 1:2 u Oslu, a mi se selimo na jedanaesterce u Glasgow...

Škotska je imala zadnju priliku i pogodila vratnicu u 122. minuti... Robertsonov korner završio je na Cooperovoj glavi, a ovaj je pogodio vanjsku stranu stative...

118' Pred kraj smo produžetaka na četiri današnje utakmice. Tadić ide van, a ulazi Saša Lukić, nogometaš Torina.

112' Zašto ne pratimo Glasgow koliko i Oslo? Jednostavno. Ne događa se baš ništa spomena vrijedno pa ako dosad niste gledali dvoboj Škotske i Izraela, nemojte gubiti 120 minuta na snimku... Radije okrenite na jedanaesterce, jer sigurno će ih biti.

108' Srbija ima novi korner nakon pokušaja Kolarova iz slobodnog udarca. Išlo je to u Jarsteinovu stranu pa je to bio izravan dvoboj iskusnih igrača.

105' Za to vrijeme, dolazi podatak iz Glasgowa o tome kako Škotska tek drugi puta u svojoj povijesti igra neki produžetak. Prvi put se to dogodilo u kvalifikacijskom ogledu za SP, još tamo 1961. godine kada su izgubili od Čehoslovačke...

Čini se da je Izraelcima pak ovo prvi produžetak u povijesti...

102' GOOOOOL! Još jednom SMS! I to kako lijepo, panenkom, lobom je matirao Jarsteina nakon pogreške Strandberga.

Do danas Milinković-Savić nije zabio za Srbiju, a danas dvaput...

101' Vratnica je zazvonila u Oslu. I oet Srbija. Neće je gol, Lazović pogađa stativu, a onda Tadić puca no Jarstein brani. Treća velika prilika koju su propustili gosti.

96' I očekivali smo da će produžetak na obje utakmice oskudjevati prilikama. Doduše, Škoti su preko Patersona koji je najsvježiji na terenu u Glasgowu mogli i povesti, no dotični nije pogodio.

Poznata četiri finalista


Osim Gruzije koja je u ranijem terminu pobijedila Bjelorusiju, Liga D dala je i drugog finalista. To će biti Sjeverna Makedonija koja je s 2:1 dobila Kosovo.

U finale su prošle i obje momčadi koje su slavile u susretima Lige A. Island je pobijedio Rumunjsku s 2:1, dok je Mađarska s 3:0 dobila u Sofiji kod Bugarske.

Četiri utakmice kreću u produžetke.

KRAJ: Završeno je 90 minuta u Glasgowu, ali i u Oslu. Nigdje nema pobjednika pa se uskoro vraćamo s nastavkom ovog prijenosa kroz produžetke.

90' Četiri minute sudačke nadoknade u Oslu, tri u Glasgowu, a onda vjerojatno i produžetak na obje utakmice.

88' GOOOOOL! Norveška je poravnala. Zabio je Normann, čovjek koji je na poluvremenu ušao s klupe. Nisu ga Srbi ozbiljno shvatili, umaknuo je Milivojeviću i sjajno s dvadesetak metara pogodio suprotni kut Rajkovićeve mreže.

86' Sjajan prodor Kinga, ubačaj s desne strane, no Rajković fenomenalno hvata to... Norvežani kreću svim silama po izjednačenje, visi im plasman na novo veliko natjecanje.

82' GOOOOL! Samo dvije minute nakon što je ušao, zabio je SMS! Slavi Srbija u Oslu, fantastično je pogodio Lazijev veznjak. Kiša opasno pada u Oslu, a Norveška je pred porazom. Lijepa akcija Srbije, Milenković, pa Mitrović asistira za prvi pogodak Milinkovića-Savića u njegovom 17. nastupu za Orlove.

80' Dvije izmjene u Srbiji. Milivojević ulazi umjesto Maksimovića, dok će Sergej Milinković-Savić zamijeniti Đuričića.

75' Mađari su jednom nogom u finalu svog razigravanja. Bugarska nema šanse u Sofiji, Nikolićevim pogotkom sada je 0:3.

73' Dobar pokušaj Kolarova iz velike daljine. Teren je prilično sklizak, ali to nije spriječilo Jarsteina da upiše novu obranu.

69' I u Škotskoj se igra dosta otvorenije, s time da tamo treneri još uvijek nisu ništa mijenjali ni na jednoj strani. Kao da se spremaju za produžetke...

Mogli bismo i ove večeri imati "nogomet do ponoći"...

67' Idu norveške snage do kraja s trojicom napadača. Umjesto Johansena u igri je Josh King. Priprema svoje prve reakcije i Ljubiša Tumbaković, izbornik Srbije...

63' Gol na Islandu, Rumunji se vraćaju preko Maxima, sigurnog realizatora najstrože kazne.

61' Bacili smo malo oko i u Glasgow. Tamo su Izraelci preko Golase zaprijetili, no spomenuti je igrač opalio i pogodio samo u zrak iznad grede vratara Marshalla.

image
IAN MACNICOL

57' Izjednačenje na Grbavici. Golom McGinna Sjverena Irska je poravnala na 1:1. Zmajevima u Sarajevu treba novi pogodak kako bi prošli u finale.

55' Nevjerojatan promašaj Srbije. Ne ide ih gol, baš nikako. Lazović je nabacio nakon dugotrajne akcije, a Đuričić nakon štopanja lopte ima vremena pogledati i naciljati... Velika obrana Jarsteina u situaciji 1 na 1...

50' Zanimljivo, u cijelom prvom dijelu u Glasgowu, Škotska i Izrael iskombinirali su svega jedan udarac u okvir gola. Ako ne bude pogodaka, odnosno ako (bilo koji) dvoboj završi neodlučeno, igrat će se produžeci pa onda možda i raspucavati jedanaesterci.

48' Pao je i prvi pogodak u drugom dijelu. Mađarska je golom Kalmara povećala prednost u Sofiji.

46' Kreću druga poluvremena večerašnjih dvoboja. Norveški izbornik već je mijenjao, na klupi je ostavio Henriksena a ubacio Normanna.

POLUVRIJEME: Srbija i Norveška, baš kao i Škotska i Izrael stoje i dalje na početnim rezultatima. BiH i dalje vodi protiv Sjeverne Irske, a golom Darka Velkovskog Makedonci imaju prednost nad Kosovom.

43' Kako idemo prema poluvremenima svih utakmica, nema pogodaka. Podsjetimo, još je ranije danas Gruzija ostvarila veliku pobjedu u skupini D.

39' Po glavi će se još dugo motati promašeni zicer Mitrovića. Zaista, trebalo je to moći promašiti...

35' Mitrovićev promašaj godine! Đuričić je sve servirao, ali Mitrović je gadno promašio, ovo mu je već druga prilika bila u prvom dijelu.

Inače, Makedonija opet vodi protiv Kosova nakon pogotka Darka Velkovskog, nogometaša Rijeke. Islanđani golom Gylfija Sigurdssona imaju 2:0 kontra Rumunja.

32' Velika prilika za Norvežane! Haaland je bio najviši u skoku nakon ubačaja Odegaarda, ali u bloku je na gol-crti Maksimović. Ostaje 0:0, domaći su proigrali.

30' Gol u Skopju, Kosovo izjednačuje pogotkom Hadergjonaja.

29' Islanđani su se u Reykjaviku kratko radovali. Gol Finbogassona je poništen zbog zaleđa nakon VAR-provjere, ostaje 1:0 za domaće.

23' Škotska je bolja od Izraela, neumoran je Dykes, a s druge strane Solomon prijeti za Izraelce, no njegov "flaster McTominay ga zatvara u svakoj prilici.

image
IAN MACNICOL

19' Nova dobra prilika za Srbiju, ali Jarstein je skinuo dobar udarac Tadiću. Iako, nije ni trebao s obzirom da je ranije svirano zaleđe.

16' Evo i prvih golova ove večeri. Krunić je doveo BiH u vodstvo protiv Sjeverne Irske, Island je poveo kontra Rumunja, Mađari vode u Bugarskoj, a Makedonci protiv Kosova. Čak četiri gola pala su u svega dvije minute.

14' Dobar pokušaj i Robertsona za Škotsku nakon čega je pokazan i prvi žuti karton. Dobio ga je Izraelac Natcho.

12' Malo se smirilo u Oslu, a Škoti su u međuvremenu preko McGinna prvi put zaprijetili Izraelcima. Ipak, spomenuti igrač promašio je okvir gola nakon što mu je Dykes prsima spustio loptu na slabiju, lijevu nogu...

7' Što se Glasgowa tiče, tamo Škoti igraju s trojicom u zadnjoj liniji s obzirom na to da se McTominay spušta sa stoperima Gallagherom i Cooperom. Bokovi, O'Donnell i Robertson nastoje napravti višak po stranama.

6' Velika prilika za Srbiju! Ostavljeno je sve na desnu stranu, Tadić je ostavio za Đuričića, ali Norvežani su blokirali njegov udarac. Sjajno igraju gosti...

5' Otvorila je Srbija u Oslu, gdje je trenutno samo 11 Celzijevih stupnjeva, jako dobro. Dugim loptama prema Mitroviću dvaput su gosti stigli u kakvu-takvu priliku za zaprijetiti Jarsteinu.

3' Težak start Ajera nad Dušanom Tadićem. Može Srbija zaprijetiti iz prekida. Može, ali bilo je to predaleko ubačeno za Mitrovića.

20.45 Počele su sve utakmice. Mi ćemo najpozornije pratiti oglede iz skupine C, koja će na koncu i dati posljednjeg protivnika Hrvatskoj u skupini na Euru. Pratimo dakle, dvoboje iz Osla i Glasgowa.

20.40 Pet je minuta preostalo do početka današnjih dvoboja. Tko će u finale u studenom?

Čak 16 reprezentacija u četvrtak počinju borbu za preostala četiri mjesta koja vode na Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine, a jedna od reprezentacija koja će izboriti EP igrat će u skupini s Hrvatskom.

Održat će se četiri mini turnira sa po četiri sudionika, a pobjednik sa svakog će dobiti kartu za europsko prvenstvo. Polufinalni susreti su na rasporedu u četvrtak, a finala su 12. studenog.

Nama je najzanimljiviji "Final Four" skupine C na kojem će nastupiti Škotska, Izrael, Norveška i Srbija. Pobjednik ovog turnira igrat će u skupini D EP-a zajedno s Engleskom, Hrvatskom i Češkom.

U polufinalu u četvrtak se sastaju Škotska i Izrael u Glasgowu, te Norveška i Srbija u Oslu. Finale će biti u 12. studenog u Oslu ili u Beogradu, zavisno od pobjednika njihovog međusobnog susreta.

U play-offu A igrat će Island, Rumunjska, Bugarska i Mađarska.

U polufinalu će snage odmjeriti Island i Rumunjska u Reykjavíku, te Bugarska i Mađarska u Sofiji, a finale je u Sofiji ili Budimpešti.

Na turniru skupine B snage će odmjeriti Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska (Sarajevo), te Slovačka - Irska (Bratislava), a finale je u Sarajevu ili Belfastu.

U posljednjem "razredu" EURO će loviti Gruzija, Bjelorusija, Sjeverna Makedonija i Kosovo.

U polufinalu će igrati Gruzija - Bjelorusija (Tbilisi), te Sjevrna Makedonija - Kosovo (Skoplje), a pobjednik susreta Gruzija - Bjelorusija bit će domaćin u finalu koje je na rasporedu 12. studenog.

Poznato je kako će pobjednik play-offa B igrati na EP-u u skupini E zajedno sa Španjolskom, Švedskom i Poljskom, dok pobjednik "play-offa C" ide u skupinu D zajedno s Engleskom, Hrvatskom i Češkom.

Putovi A i D su složeniji.

Ako u play-offu A prvo mjesto osvoji Rumunjska, ona će na Europskom prvenstvu igrati u skupini C zajedno s Nizozemskom, Ukrajinom i Austrijom, dok će pobjednik play-offa D igrati u skupini F zajedno s Portugalom, Francuskom, Njemačkom

Međutim, ako play-off A osvoje Bugarska, Mađarska ili Island, na EURO će se kvalificirati u skupinu F zajedno s Portugalom, Francuskom, Njemačkom.

Tada bi pobjednici na putu D otišli bi u skupinu C zajedno s Nizozemskom, Ukrajinom i Austrijom.


RASPORED PLAY-OFFA

SKUPINA A: Polufinale - 8. listopada: Island - Rumunjska (Reykjavík) Bugarska - Mađarska (Sofija) Finale - 12. studenog (Sofija ili Budimpešta)

SKUPINA B: Polufinače - 8. listopada: Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska (Sarajevo) Slovačka - Irska (Bratislava) Finale - 12. studenog (Sarajevo ili Belfast)

SKUPINA C: Polufinale - 8. listopada: Škotska - Izrael (Glasgow) Norveška - Srbija (Oslo) Finale 12. studenog (Oslo ili Beograd)

SKUPINA D: Polufinale - 8. listopada: Gruzija - Bjelorusija (Tbilisi) Sjeverna Makedonija - Kosovo (Skoplje) Finale - 12. studenog (Tbilisi ili Minsk)

Linker
12. listopad 2024 09:28