SKUPINA A

Srbija utrpala Walesu šest komada, sretni Škoti kod kuće remizirali s Makedonijom

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 12. rujan 2012. 01:12

Utakmice drugoga kola kvalifikacija u našoj skupini potvrdile su znanu istinu da se na Balkanu ipak igra bolji nogomet nego u postojbini nogometa i okolici. Srbija je golijadom od 6-1 “počastila” Wales, Makedonija je na gostovanju u Škotskoj izvukla remi - 1-1.

U prvoj utakmici protiv Belgije na domaćem terenu Velšani nisu imali sreće, igrali su dobro sa samo deset igrača od 25. minute, a primili su prvi od dva pogotka tek u 41. minuti i izgubili 0-2. U Novom Sadu, na Stadionu Karađorđe, imali su pozitivan rezultat samo 15 minuta. Toliko su se ravnopravno nosili i čuvali mrežu do majstorije Aleksandra Kolarova. Ljevicom je izveo slobodan udarac s vrha šesnaesterca, udarac iz udžbenika preko živog zida, i Myhill je bio potpuno nemoćan. Slavlje domaćih zapravo se do kraja nije niti stišalo, a Zoran Tošić u mrežu je spremio i drugu loptu nakon što je obrana Velšana petljala i neuspješno pokušavala izbaciti loptu iz šesnaesterca. Nakon dva odbijanca dokotrljala se do CSKA-ovog igrača koji ju je smireno ugurao u mrežu. Cijelu je gužvu u šesnaestercu zakuhao strijelac prvog pogotka Kolarov.

Ako je njegov udarac za 1-0 bio prava majstorija, što je tek onda bio udarac Garetha Balea u 31. minuti? Kao da je Walesu na trenutak posuđen Cristiano Ronaldo u izvornom i najboljem izdanju. Dugačak zalet, razorna bomba ljevicom preko živoga zida za 2-1. No, što to vrijedi, bila je to tek kratkotrajna nada za Wales da u Vojvodini mogu uzeti makar bod. Osam minuta kasnije domaći su još jednom izigrali velšku zadnju liniju. Cijeli je posao odradila “nizozemska veza”. Po lijevoj je strani probio Twenteov Dušan Tadić, i zatim poslužio Filipa Đuričića iz Heerenveena, koji je jakim udarcem “probio gard” Myhilla i povećao rezultat na 3-1. S tim su rezultatom Mihajlovićevi igrači otišli na odmor, no to ih nije zadovoljilo jer su nastavili pritisak na poljuljanog suparnika. Mogli su i ranije povećati vodstvo i u potpunosti “potopiti” suparnika, no to im je pošlo za rukom deset minuta nakon povratka iz svlačionice. Sada je Tadić bio strijelac, a nesebično ga je uposlio veteran u ovoj podmlađenoj momčadi Branislav Ivanović.

Tada su Velšani definitivno odustali od snova. Kako su igrali Mihajlovićevi puleni u Novom Sadu, Velšani su još i dobro prošli, iako je Ivanović udarcem s ruba kaznenog prostora zakucao i peti pogodak u 79. minuti, a šesti je minutu prije kraja, također udarcem iz daljine, postigao Miralem Sulejmani, također “Nizozemac” iz Ajaxa. Ova bi utakmica i našem izborniku Štimcu mogla poslužiti kao opomena uoči međusobnih ogleda. No, oni su na rasporedu tek sljedeće godine...

Nakon minimalnog poraza od Hrvatske i dobrog otpora našima u Zagrebu, Makedonci su se još jednom potvrdili kao jaka i kompaktna momčad. Izašli su hladno na Hampden Park, u kolijevku škotskog nogometa, i poveli već u 11. minuti. Pogodak je postigao Nikolče Noveski, suigrač našeg Ivana Klasnića u Mainzu. Utakmica je u cijelosti pripala njima, no jedna jedina pogreška u 44. minuti odnijela je pobjedu. Makedonci su pokušali namjestiti zaleđe, no lopta se od jednog obrambenog igrača odbila Mackieju, koji je povratnom loptom uposlio usamljenog Millera i Bogatinov je kapitulirao.

Iako su i u drugom dijelu dominirali, i imali dva čista zicera te pogodili vratnicu, Pandev i suigrači nisu došli do pobjede koju su potpuno zaslužili.

Kvalifikacije za SP, 2. kolo skupine A:

Belgija – Hrvatska 1-1 (Gillet 45+2 / Perišić 6)

Srbija – Wales 6-1 (Kolarov 16, Tošić 24, Đuričić 39, Tadić 55, Ivanović 80, Sulejmani 90 / Bale 31)

Škotska – Makedonija 1-1 (Miller 43 / Noveski 11)

Redoslijed: 1. Srbija 4, 2. Belgija 4, 3. Hrvatska 4, 4. Škotska 2, 5. Makedonija 1, 6. Wales 0

Linker
18. svibanj 2024 11:21