LISMARI MACHADO Afp
PAKLENI PLAN

Sretan kraj fimske priče: Otac Liverpoolove zvijezde konačno je oslobođen, evo detalja lude potrage

Misiju spašavanja nogometaševa oca počela je u današnjim jutarnjim satima
Piše: SNObjavljeno: 09. studeni 2023. 18:00

Prema informacijama kolumbijske novinske kuće Semana, otac Liverpoolove zvijezde Luisa Diaza konačno je pušten na slobodu.

Posljednjih tjedana, ravnatelj kolumbijske policije, general William Salamanca, zapovijedao je operacijom potrage u kojoj je sudjelovalo gotovo 230 ljudi. Otmica se dogodila u općini Barrancas, kada su Diazovi otac i majka stali na štandu i pokušali kupiti lubenice. U tom su im trenutku prišli kriminalci iz gerilske grupe zvane ELN (Nacionalna oslobodilačka vojska), koju Europska unija i SAD smatraju terorističkom, i odvezli ih automobilom nogometaševa oca, a pratio ih je i motocikl.

Prema navedenim detaljima, cesta kojom su otmičari bježali bila je ‘komplicirana‘, tako da se tijekom potjere njihovom automobilu probušila guma, pa su tada odlučili napustiti auto i nastaviti s ukradenim motociklima. Tada je spašena Diazova majka, Cilenis Marulanda.

Kriminalci su svoj put nastavili prema granici s Venezuelom, nakon čega su krenuli stazama prema džungli planinskog lanca Perijá, što je dodatno zakompliciralo potragu. Komandosi su u potrazi za ocem Díazom ušli u džunglu, u područje vrlo teške mobilnosti. Kako piše Semana, područje je unatoč tome dosta lagan teritorij za preživjeti, zbog velike dostupnosti vode.

Došlo se i do saznanja kako navedena otmica nije bila spontana, nego detaljno isplanirana. Istrage vlasti pokazuju da se planiralo najmanje pet mjeseci. Otmičari su u potpunosti identificirali svoju žrtvu, proučili su njegovu rutinu, znali su u koje vrijeme izlazi iz kuće i kada se vraća, koja mjesta posjećuje i koje prijatelje često viđa. Uz detaljne informacije, složili su se da dan udara mora biti prije regionalnih izbora, jer će sve javne snage biti angažirane da jamče sigurnost izbora.

image
JUSTIN TALLIS Afp

Misiju spašavanja nogometaševa oca počela je u današnjim jutarnjim satima kada je na mjesto oslobađanja poslan helikopter pun volontera iz UN-a i Katoličke crkve, javlja Semana.

Policija je počela s pripremama za oslobađanje Diaza početkom tjedna nakon što ga je gerilska skupina držala više od sedam dana.

Linker
02. svibanj 2024 18:26