DIBYANGSHU SARKAR/Afp
STIŽE POJAČANJE

Štimac je ‘božanstvo‘ u Indiji. Navijači traže da dobije državljanstvo, on dovodi bivšeg trenera Hajduka

"Najvažnije je da smo došli u drugu jakosnu skupinu uoči ždrijeba kvalifikacija za SP 2026.", kaže Štimac
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. lipanj 2023. 12:13

Nogometna reprezentacija Indije predvođena hrvatskim stručnjakom Igorom Štimcem u srijedu je u 1. kolu Južnoazijskog prvenstva na Sree Kanreeraca stadionu u Bangaloreu svladala Pakistan s uvjerljivih 4:0.

Prva tri pogotka za Indijce postigao je 38-godišnji Sunil Chhetri, druga dva s bijele točke, dok je konačni rezultat postavio Udanta Singh.

Štimac je u 45. minuti dobio crveni karton nakon što je rukom zaustavio izvođenje auta suparničke momčadi.

‘‘Nogomet je strast, osobito kad braniš bolje svoje zemlje‘‘, napisao je Štimac na društvenim mrežama uz emotikon srca te zastave Indije i Hrvatske.

‘‘Možete me mrziti ili voljeti zbog mojih jučerašnjih postupaka, ali ja sam ratnik i učinit ću to ponovno kad će biti potrebno zaštititi naše dečke na terenu od nepravednih odluka‘‘, poručio je bivši hrvatski izbornik.

Jedan od komentatora na Redditu je oduševljen Štimčevim ponašanjem.

‘‘Dajte ovom čovjeku bonus. Nije ni četiri godine u Indiji, a već se pokazao u utakmici s Pakistanom. Dajte ovom čovjeku državljanstvo‘‘, napisao je indijski navijač.

Prije početka Južnoazijskog prvenstva, Štimac je s "Blue tigersima" osvojio Interkontinentalni kup i sad uživa u pohvalama kojima ga zasipaju sportski komentatori, ali još više oduševljeni navijači.

image
Nikku/Xinhua News/Profimedia

Indijski nogometaši na tom su turniru u pravom smislu riječi trijumfirali: pobijedili su reprezentacije Mongolije (2:0) i Vanuatua (1:0), odigrali neodlučeno s Libanonom (0:0), te potom u finalu, opet protiv Libanona, ostvarili pobjedu od 2:0.

Golemi odjek uspjeha u Bubanešvaru, u indijskoj državi Orisa, izazvala je činjenica da Indija još od 11. rujna 1977. nikad nije pobijedila Libanon. Osim toga, postavljen je novi rekord od šest utakmica bez primljenog gola, iz daleke 1952.

Slijede Nepal i Kuvajt

Hvalospjevi u naslovima najtiražnijih indijskih novina i na društvenim mrežama pripadaju u prvom redu izborniku Štimcu, tako da je doživio nevjerojatni kompliment. To je poruka "All hail the Lord Stimacanandha guru", to jest "Svaka čast: Štimac, božanska radost!".

To je treći značajni uspjeh Indijaca pod vodstvom našeg trenera, sada im predstoji prvenstvo Južne Azije, koje su osvojili 2019. na Maldivima.

- Naravno, zadovoljan sam - javio nam se Štimac iz Indije te dodao:

- Naporni, strpljivi rad donosi rezultate, ali i znatno bolju napadačku igru, agresivnu, s velikim intenzitetom, uz vrlo sigurnu obranu. Djelujemo momčadski… Sada nas čeka obrana naslova prvaka Južne Azije.

Na tom turniru Indiju u skupini, nakon Pakistana, čekaju još Nepal i Kuvajt.

Čestitka Daliću i Vatrenima

Reprezentacija Indije sastavljena je isključivo od igrača domaćih kubova, bila bi znatno jača da vlasti Indije odobravaju dvostruko državljanstvo, tako da bi igrači iz europskih i arapskih klubova s indijskim korijenima mogli pojačati nacionalnu momčad.

- Ono najvažnije što smo napravili jest to da smo u posljednje dvije godine napredovali do 98. mjesta na Fifinoj ljestvici, i došli smo u 2. jakosnu skupinu uoči ždrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026.

Štimac nije propustio pohvaliti svoje suradnike: velemajstora fizičke pripreme Luku Radmana i izvanrednog trenera vratara Franu Serdareva. Ujedno je najavio da će stožer uskoro biti pojačan dolaskom Miše Krstičevića, s kojim je Štimac i dosad surađivao.

Osvrnuo se Štimac i na uspjeh hrvatske reprezentacije, čestitao je kolegi i prijatelju Zlatku Daliću, procijenio da će na sljedećem prvenstvu Europe 2024. u Njemačkoj "vatreni" potvrditi svoju klasu.

Linker
19. svibanj 2024 14:51