Arsene Wenger

 Indranil Mukherjee/afp/profimedia
VELIKA PROMJENA U NAJAVI

Stiže pravilo kakvo bi zauvijek moglo promijeniti nogomet kakav poznajemo: Više golova i lakši posao za suce?

Prvi sljedeći mogući datum za odobravanje pravila je u veljači 2025. kada je zakazano zasjedanje IFAB-a
Piše: SNObjavljeno: 20. ožujak 2024. 09:12

Legendarni bivši trener Arsenala i sadašnji FIFA-in direktor za razvoj nogometa. Arsene Wenger, prošle je godine predložio promjenu pravila o zaleđu, a mediji blisku FIFA-i potvrdili su da je u planu testiranje tog prijedloga.

Francuz je predložio da promjena donese veću prednost napadačima što bi povećalo dinamiku igre i donijelo više pogodaka na utakmicama te olakšalo posao sucima. Prema prijedlogu Wengera, napadač bi se u zaleđu nalazio samo ako je cijelim svojim tijelom ispred pretposljednjeg igrača protivničke momčadi u trenutku upućivanja lopte.

"Wengerov zakon" se posljednjih mjeseci počeo testirati na turnirima mladih selekcija u Švedskoj i Italiji, a Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) odobrio je nastavak njegovih testiranja u budućnosti. Prvi sljedeći mogući datum za odobravanje pravila je u veljači sljedeće godine, kada bi se o tome ponovno moglo razgovarati na zasjedanju IFAB-a.

image
John Spencer/sipa Press/profimedia

Ono što je upitno u vezi pravila jest teza da će se sucima olakšati posao i smanjiti broj poništenih golova zbog milimetarskih zaleđa. Jasno je da i u ovoj situaciji mora postojati granica koju će suci na terenu (i u VAR-u) provjeravati, odnosno ponovno bi se golovi mogli poništavati zbog milimetara samo bi se ovaj puta gledalo preklapanje tijela napadača i obrambenog igrača. Postoje brojna mišljenja u vezi ove potencijalne velike promjene, no svakako treba proučiti kako će proći testiranja, a zatim donijeti najbolju odluku za najpopularniji sport na svijetu.

Linker
24. travanj 2024 04:33