DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NIJE SVE TAKO CRNO

Što ako Modri ne naprave čudo? Trebalo bi se dogoditi nezamislivo pa da ostanu bez europskog proljeća

Nije se dogodio obračun sa Zvezdom u utakmicama za Ligu prvaka, ali može se dogoditi u grupi EL.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. kolovoz 2021. 11:16

Ne napravi li u Maksimiru za tjedan dana pravo malo sportsko čudo te tako nadoknadi tri pogotka zaostatka za Šerifom iz prve utakmice, Dinamo neće uspjeti ući u grupnu fazu Lige prvaka. No, daleko je to od kraja europske priče Modrih za ovu sezonu. Naime, poraženi sudionici Playoff-runde Lige prvaka imaju zagarantirano mjesto u skupinama Europske lige.

Podsjetimo, Modri su prošle sezone igrali četvrtfinale toga natjecanja u kojem su ispali od kasnijeg pobjednika Villarreala. Hrvatski prvak prošle godine ispao je u 3. pretkolu Lige prvaka od Ferencvarosa pa je za ulazak u skupine Europske lige još morao igrati doigravanje protiv estonske Flore, što ove godine (barem) neće morati.

Iako je financijska strana Europske lige mnogo manje privlačna, ispadanje Modrih iz Lige prvaka ne mora biti nužno loše. Prvo, Dinamo će mnogo lakše do bodova za klupski i nacionalni euro-koeficijent doći putem tog, nešto slabijeg natjecanja nego preko Lige prvaka u kojoj bi mu prijetile redom top europske momčadi. Drugo, dat će se i u EL lijepo zaraditi, ponavljanjem ili nadmašivanjem lanjskog učinka. I treće, Dinamo će u ždrijebu skupina Europske lige sigurno biti u prvoj jakosnoj skupini (pot 1) s obzirom da, ako se sve drugo tako poklopi do kraja kvalifikacija, sigurno ulazi barem kao sedmi od osam klubova u prvi bubanj.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Dinamo bi tako za protivnike u skupini sigurno izbjegao one koji imaju veći koeficijent od njega, a to su primjerice Lyon, Napoli, Bayer Leverkusen, ali i dosta jakih klubova koji bi poput Dinama također mogli ispasti iz Lige prvaka. Potencijalni suparnici iz ostalih potova su opet vrlo renomirane momčadi poput Celtica, Eintrachta, Leicestera, Crvene zvezde, Marseillea, West Hama, Galatasaryja, španjolskim klubova Sociedada i Betisa, bečkog Rapida...

Ono najbitnije, tri prve u momčadi u skupinama Europske lige idu dalje - prve dvije u šesnaestinu EL, treća u šesnaestinu Konferencijske lige

Dakle, od ove sezone, pojavom Konferencijske lige, trećeplasirane momčadi iz grupne faze EL ispadaju u nokaut-fazu Konferencijske lige tako da bi se u stvarnosti moralo dogoditi malo čudo da Modri ne prezime u Europi i u takvoj konstelaciji snaga novo europsko proljeće u EL ne bi smjelo izmaknuti.

Krznarovoj momčadi za početak treba čudo u srijedu kako bi se nastavila "družiti" s najboljima i zauzela svoje mjesto u ždrijebu grupne faze Lige prvaka.

Linker
26. travanj 2024 16:15