CHRISTOF STACHE Afp
SUDAR DVIJE KULTURE

Što će odlučiti u finalu? Mancini ima ono što je talijanskim izbornicima obično donosilo naslove

U finalu Europskog prvenstva u nedjelju na Wembleyju sastaju se nogometne sile Starog kontinenta
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. srpanj 2021. 15:26

Na ovom Euru Talijani su u igri i pristupu djelovali lepršaviji i ležerniji u odnosu na Engleze. No, otočka je reprezentacija natjecateljski djelovala fokusirana kao rijetko prije. Engleze zanima samo rezultat i tako se postavljaju pred svaku utakmicu, svjesni da će ih tamošnja javnost suditi samo po rezultatu. Kako će Italija reagirati sada kada su pred ciljem i bitno su povećana očekivanja javnosti?

U polufinalu su oba takmaca imali problema. Španjolska je nadigrala Talijane, ali su potonji bili natjecateljski fokusirani, pokazali da se, i pored noviteta ofenzivnijeg pristupa, znaju i prilagoditi “starom”, čvrstoj obrani. Englezi, očito je, protiv Danske su imali i težinu razigranog suparnika, ali i teret ogromnih očekivanja zemlje koja 55 godina kliče da se nogomet vraća kući i iznova nariče kako im to ne uspijeva potvrditi na terenu. Dojam je da su Englezi fizički moćniji, ali da su Talijani tehnički raznovrsniji, te da je njihov dvoboj više-manje odnos ravnoteže u kvaliteti. Zato, u finalu bi mogla presuditi upravo ta psihološka komponenta. Tko će se bolje nositi s pritiskom uloga i očekivanja nacije, taj će jednostavnije nametnuti svoje vrline.

VRATARI

ENGLESKA 6,5 - ITALIJA 7,5

Svoju 37. utakmicu za Azzurre legendarni Buffon je odigrao sa 24 godine. Donnarumma sa 22 već ga je dostigao, srušio je Zoffov rekord za čiste mreže, ima više od 200 utakmica za Milan i transfer u PSG koji će mu osigurati 12 milijuna eura plaće. Talijanski je vratar na Euru demonstrirao klasu, bit će to lider jedinica idućeg desetljeća. Jordan Pickford, pet godina stariji, nema tu razinu, ali je solidan vratar. Danci su mu jedini pogodili mrežu. No, ipak na EP-u djeluje nemiran, puno griješi u ispucavanju i dodavanju, kao da je pod velikim pritiskom.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

OBRANA

ENGLESKA 8 - ITALIJA 7,5

Primili su samo jedan pogodak, i to iz slobodnjaka. Nije slučajno, jer Englezi obrambeno djeluju čvrsti, kompaktni i koncentrirani. Fizički su impresivne moći. Maguire se nameće odličnom formom, opasan je i u napadačkom skoku, sa Stonesom je uigran. Desno Walker dominira po boku. S Guardiolom je dobio “patinu”, mirniji je, a i dalje fizički čudo. Shaw lijevo vrlo solidan, zna i napasti. Italija je s dva veterana blindirana na stoperskoj poziciji, iskustvo, znanje i prekaljenost velikih utakmica za Chiellinija i Bonuccija. Protiv Španjolske su ipak bili manje uvjerljivi, ne paše im taj dril po zemlji motoričnijih suparnika, koji mijenjaju mjesta. Na boku će Spinazzola izuzetno nedostajati, u oba smjera. Emerson je solidan, ali ima manju moć da stvara razlike prema naprijed. Ranjiviji su Azzurri na desnoj strani, gdje će Di Lorenzo imati ozbiljne teškoće sa Sterlingom ako mu ne bude dovoljno pomagao Chiesa. Na bokovima su Englezi opasni, tamo će dvoboj vjerojatno taktički lomiti.

VEZNI RED

ENGLESKA 8 - ITALIJA 8

Bit će to iznimno zanimljiva borba dvije različite interpretacije igre na sredini. Southgate je na turniru locirao 2+1 varijantu, s Riceom i Phillipsom kao dvije šestice, te ispred njih otkriće sezone, razigrani Mount. Rice je mirniji igrač, koji se otvara polulijevo (nekad i druga strana) i razvija akciju po boku. Phillips je okomitiji, agresivniji. Mount je transmisija prema Kaneu i završnici. Engleski vezni red je moćan, možda je tanji u kreativnosti, što može biti problem kada mu se suprotstavi srednji red koji im može fizički parirati. U tom smislu Italija je fizički inferiornija, jer su Jorginho iza Verrattija i Barelle omaleni, ali su zato bolji španeri i mogu tako kompenzirati tu razliku. Protiv Španjolaca im baš nije išlo, jer su bili previše inferiorni u posjedu (posjed više od 60% suparnika), ali protiv Engleza bi im kontrola lopte trebala biti lakša. Talijanska veza djeluje kreativnija i kao tako manje predvidljiva suparniku. Englezi su moćniji, ali geometrija igre se prilično jednostavno nazire i posljedično kontrolira. Epilog sudara vrlina bit će od najvećeg utjecaja za ovu utakmicu.

image
CARL RECINE Afp

NAPAD

ENGLESKA 8 - ITALIJA 7

Individualno gledano domaćini su bolji. Saka - Kane - Sterling nude moć i brzinu, tehničku komponentu i prodornost. Italija u Chiesa - Immobile - Insigne ima eksplozivnosti i hitrine, ali na devetki se očituje manje kvalitativne razine. Iako se u skupini činilo da je sve drugačije, jer su Talijani letjeli (7:0) a Englezi kaskali (1:1), u nokaut fazi rasli su otočki napadači, 8:1, naspram talijanskih 5:3. Pri tom Kane je postigao 4 i Sterling 1 gol, a na drugoj strani Chiesa 2 i Insigne 1. Dakako da je razlika u kvaliteti suparnika i činjenici da je Italija u skupini igrala doma u Rimu utjecala na dojmove, no vidljivo je da napadački dio Azzurra puno ovisniji u razvoju akciju od momčadi, nego što je to engleski. Sterling i Saka donose dubinu na boku, Kane može biti opasan i kao vezni, pa čak i s boka. Chiesa, kao i Insigne, imaju opciju prodora ili ulaženja u sredinu isto kao i Sterling i Saka, ali su potonji ipak nešto konkretniji. Istina je da Insigne, ako je svjež i fokusiran, ima najviše kreacije i može stvarati ogromne probleme Englezima kroz razigravanja s veznjacima.

IZBORNICI

SOUTHGATE 7,5 - MANCINI 8

Vrednujući karijere razlika je što je Southgate (50) već 9 godina dio engleskog saveza, a prije toga imao je 3 godine trenerskog posla u Middlesbroughu. Nema trenerskog trofeja i zato je lako zaključiti da će mu karijeru usmjeriti upravo ovo finale. Nakon polufinala na SP-u izgubljenog s Hrvatskom nisu mu toliko zamjerili, jer je ipak podigao na višu razinu Englesku. Elegantan i odmjeren u ponašanju, odgovoran (sam si je smanjio 30% plaće zbog pandemije), fokusiran i emitira mirnoću okruženju. Već 16 utakmica su bez poraza, ali finale će definirati njegov status. Osvojiti prvi trofej nakon jedinog iz 1966. (SP) donijelo bi mu slavu u domovini za sva vremena. Preferira 4-2-3-1, ali je spreman mijenjati ako nalaže igra. Stvorio homogenu grupu, što u Engleskoj uvijek djeluje najteži dio izborničkog posla.

image
ETTORE FERRARI Afp

Mancini je trofejni tip, osvojio je kao trener 13 naslova u Italiji, Engleskoj i Turskoj. Njegovo djelo s Italijom je impresivno jer je preuzeo Azzurre kad su ostali bez vize za SP 2018. i drastično je promijenio kadar. Uveo je mlade, i što je ključno, promijenio je mentalitet pristupa igri. Umjesto kako sačuvati svoj, nametnuo je pristup kako pogoditi suparnički. Italija igra moderniju verziju nogometa, ofenzivno i odgovorno. Kao i Southgate stvorio je vrlo homogenu grupu i obično kada bi neki talijanski izbornik imao takvu kemiju u momčadi, osvajalo se naslove. Veliki je taktičar i odlično čita igru tijekom utakmice. Šteta je da mu nedostaje Spinazzola, na kojem je statusu pokazao koliko razumije nogomet u odnosu na mnoge druge razvikane trenere u Italiji.

Linker
20. travanj 2024 03:50