MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
DEŽELA I MODRI U IŠČEKIVANJU

Što čeka Kek? Procurio novi scenarij o transferu u Dinamu, evo što slovenski šef kaže o dolasku Prosinečkog

Kek čeka s novim ugovorom jer prvo želi vidjeti rasplet Dinamovih utakmica, ili mu vrijedi stari...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. studeni 2021. 08:05

Niti Tadej Pogačar, niti Primož Roglić, niti odbojka, niti košarka i Luka Dončić, niti skijanje koje starta ovaj vikend, niti skijaški skokovi... Svi ti najjači slovenski sportaši i sportovi ne zanimaju danas slovensku sportsku javnost kao - nogomet. Odnosno, Matjaž Kek.

U Deželi traje medijsko natjecanje na temu hoće li Kek ostati slovenski izbornik ili će preuzeti Dinamo, odnosno, hoće li Robert Prosinečki zamijeniti Keka na poziciji izbornika. Puno je špekulacija, mnogo raznih kombinacija, ali pravog odgovora nema. Stvarno, što se zaista događa u Slovenskom nogometnom savezu?

- U našem Savezu sve je stabilno, sve ide O.K. - kazao nam je jučer predsjednik tamošnjeg saveza Radenko Mijatović.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Slovenija je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo završila na četvrtom mjestu skupine H iza Hrvatske, Rusije i Slovačke. Izabranici Matjaža Keka slavili su u četiri utakmice, uz Hrvatsku na startu kvalifikacija uspjeli su još samo pobijediti Cipar i dva puta Maltu. Još prije nego što će Slovenija odigrati posljednje dvije utakmice kvalifikacija naveliko se pisalo o tome da će Matjaž Kek napustiti klupu Slovenije čim mu istekne ugovor, koji traje do kraja studenoga 2021.

Vrlo brzo se počelo pričati o tome da bi mogao doći u Hajduk, koji je u tom trenutku tražio trenera, ali to se nije dogodilo. Kad se to nije dogodilo, Keka su slovenski mediji pospremili u - Dinamo. Onda se pisalo da su iz Slovenskog saveza zvali Roberta Prosinečkog da zamijeni Keka.

- Odgovorno i kategorički tvrdim da nismo nikoga kontaktirali u svezi izborničke funkcije - kazao nam je Mijatović.

I tu je Mijatović stao, dalje nije htio razgovarati na tu temu jer smatra da se zapravo tu nema što dodati. Saznajemo da postoji dogovor između slovenskog saveza i Matjaža Keka da vodi slovensku nacionalnu vrstu do konca kvalifikacija za Euro 2024,. godine, odnosno, ako se Slovenija plasira, do kraja tog natjecanja. Sad se, naravno, postavlja pitanje zašto Matjaž Kek još nije potpisao novi ugovor sa Savezom? Neki naši slovenski izvori kažu da je razlog jednostavan - stari mu još nije istekao, ima rok trajanja do kraja ovog mjeseca.

Ali, naravno da je priča intrigantna jer odgovor predsjednika tamošnjeg Saveza nije bio jasan, osim što je kazao da nikoga drugoga nisu kontaktirali. Međutim, nismo izričito čuli da Kek ostaje izbornik. Dakle, nismo dobili precizni odgovor. Možda inače iznimni susretljivi prvi čovjek slovenskog nogometa drži da je bespredmetno o tome uopće zboriti jer zna da je sve dogovoreno s Kekom, pa čemu onda načeti temu koja uopće ne postoji? Sjećamo se, međutim, i razgovora s Mijatovićem kad je Kek već po svima bio na trenerskoj klupi Modrih, kad je već svojevremeno i obavio razgovore s tadašnjim sportskim direktorom Zoranom Mamićem. Tada nam je izričito kazao:

"Kek je izbornik Slovenije"!

I bio je u pravu. Ovoga puta nije bio tako izričit.

Matjaža Keka, pak, ne trebate niti zvati na tu temu. On o tome sigurno ne želi razgovarati, nije niti prošli puta kad je zaista bio pred maksimirskom klupom. Kek je čovjek koji sigurno neće pričati o bilo kakvim kombinacijama dok ima ugovor sa Slovenijom, niti će si praviti bilo kakvu reklamu jer njemu to stvarno nije potrebno. Nadalje, Kek je maksimalno korektan i ozbiljan čovjek, sigurno ne bi govorio o mogućem dolasku u plavi dom dok Dinamo ima svog trenera Krznara.

E, sad, naravno da bi se iz ove priče koju su lansirali Slovenci moglo mnogo toga špekulirati i zaključiti da se tu ipak nešto kuha. Kek je odličan trener, sigurno u Maksimiru imaju želju angažirati takvog stručnjaka velike karizme i trenerskog znanja. Pa, već su ga jednom htjeli, već su planovi za njegovo preuzimanje klupe bili gotovi!

Ali, tad se Kek odlučio za Sloveniju. No, isto je tako istina da nema nikakvog razloga dirati Krznara ako, recimo, sutra sa svojim dečkima pobijedi Osijek, pa onda u četvrtak Genk, ako sve krene opet po Dinamovom starom dobrom običaju. Pobjedničkom... Krznara zaista cijene u Dinamu, poštuju njegov rad i rezultate, njegovu osobnost. I dobro znaju s kakvim se sve problemima nosio. No, isto tako, Dinamo je preveliki klub da ne bi tražio nova rješenja ako nešto ozbiljno rezultatski zapne, to je sasvim logično. Ukoliko nešto u Maksimiru krene po zlu, prvi će na listi za novog šefa struke sigurno biti Matjaž Kek. Druga je stvar hoće li prvi na listi i postati trener...

Linker
24. travanj 2024 09:46