DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ŠTO SADA?

Što presuda znači za Zorana Mamića? Jedno je sigurno: Dinamov trener mora u zatvor...

Procedura je, ukratko sljedeća. Zoran Mamić najprije mora zaprimiti presudu, a nakon toga...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. ožujak 2021. 18:10

Nakon što je Vrhovni sud RH potvrdio presude Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru po kojima su osuđeni na zatvorske kazne, postavlja se jedno, za aktualni trenutak i sportsku javnost jako važno pitanje? Hoće li Zoran Mamić odmah na izvršenje kazne od 4 godine i 8 mjeseci ukupno, koja je kao jedinstvena zapriječena za tri kaznena djela za koja ga se tereti?

Odgovor je - ne. Zoran Mamić neće odmah u zatvor, ali budući da je odluka pravomoćna, uz još jednu točku optužnice za koju će suđenje morati biti ponovljeno, odgovor ima i nastavak. Zoran Mamić će, baš kao i preostala trojica osuđenih, morati iza rešetaka.

Procedura je, ukratko sljedeća. Zoran Mamić najprije mora zaprimiti presudu koju je Vrhovni sud odštampao na 71 stranici. Sudac izvršenja potom, u roku od osam dana nakon što je Zoran Mamić zaprimio presudu, ima za napisati rješenje po kojem se Mamića šalje u zatvor, s točnim datumom kada u zatvor treba doći. Na sucu izvršenja je, da odluči za koliko će Mamića pozvati u zatvor. To može biti, kolokvijalno, pet ili pedeset dana. Nakon što od suca izvršenja dobije rješenje, Mamić tada ima dvije opcije. Može otići u zatvor onda kada je to navedeno u rješenju, a može isto i osporiti, traženjem zbog privatnih, obiteljskih ili poslovnih razloga, ili pak zdravstvenih da mu se odgodi odlazak u zatvor.

No, smije li Zoran Mamić kao pravomoćno osuđivana osoba voditi GNK Dinamo? Ako je suditi po presudi, nije mu zapriječena kazna obavljanja bilo kakve dužnosti, ali članak 13. Zakona o sportu jasno kaže sljedeće:

image
SCREENSHOT

Ostaje za vidjeti što će se dogoditi.


3 GODINE I 2 MJESECA ZATVORA - Prvi optuženik Milan Pernar

6 GODINA I 6 MJESECI ZATVORA - Drugi optuženik Zdravko Mamić

4 GODINE I 8 MJESECI ZATVORA - Treći optuženik Zoran Mamić

3 GODINE ZATVORA - Četvrti optuženik Damir Vrbanović

Linker
22. travanj 2024 12:09