ADRIAN DENNIS Afp
SKUPA POJAČANJA

Što su do sada pokazala nova pojačanja na Otoku? Arsenal trlja ruke, Chelsea je odmah dobio novu zvijezdu

Neki su u novoj sredini već sada oduševili. Prije svega to je Gabriel Jesus
Piše: JL.Objavljeno: 18. kolovoz 2022. 07:42

U početnim kolima najjačih europskih liga “pod povećalom” smo gledali najskuplja ovoljetna pojačanja. U prvi plan upadaju premierligaši, koji su vlasnici sedam od deset najviše plaćenih igrača još uvijek aktualnog prijelaznog roka (do 1. rujna). Naravno, prerano je za kakav veliki zaključak ili proglašenje najboljeg, odnosno najlošijeg poslovanja, ali masno plaćene akvizicije upisale su svoje prve nastupe i ostavile različite dojmove.

Pogrešna reakcija

Neki su u novoj sredini već sada oduševili. Prije svega to je Gabriel Jesus, brazilski golgeter kojeg je Arsenal platio 52,5 milijuna eura Manchester Cityju. Već na debiju protiv Crystal Palacea bio je vrlo aktivan, s 50 dodira s loptom i stopostotnom uspješnosti driblinga (6/6). Vidjelo se da se Brazilac dobro snalazi u redovima Topnika, ali brinulo je što nijednom nije zapucao prema vratima, izuzevši jedan blokiran udarac. Onda je na premijernom nastupu na Emiratesu priredio pravi show. Načeo je Leicester prekrasnim pogotkom “iz koljena”, potom još jednom zabio i dva puta asistirao te tako izravno sudjelovao u svim golovima 4:2 slavlja u prvoj domaćoj utakmici prvenstva.

- Jesus je tako pokretan, intuitivan i oštar te predstavlja prijetnju u svakom trenutku. Da sam branič, mrzio bih igrati protiv njega. Stvarno mislim da podiže standarde ove momčadi - komentirao je oduševljeni taktičar Arsenala Mikkel Arteta nakon utakmice.

Zvuči kao da je Brazilac već “položio”, što još uvijek ne možemo reći za Darwina Nuneza u dresu Liverpoola. Urugvajac je solidno startao, zadnji zabio u pobjedi nad Manchester Cityjem (3:1) u sklopu Community Shielda, potom s golom i asistencijom “počastio” Fulham u remiju (2:2) prvog kola. I tu kreću problemi za novu špicu Redsa - Palaceov stoper Andersen “strpao ga je u džep” u ponedjeljak na Anfieldu. Hoće li Urugvajac imati problema sa stasitim stoperima Premier lige? Nunez jedva da je dotaknuo loptu, još i promašio dvije izgledne prilike, a novu nije ni mogao dobiti jer ga je Andersen u potpunosti razoružao. Isfrustriran okolnostima, glavom je udario svog “flastera” i zaradio crveni karton. I to u 57. minuti dok njegova momčad gubi jedan razlike. Takav ispad 75 milijuna vrijedno pojačanje (čak i 100 ispune li se svi bonusi) zasigurno si ne može dopustiti, a slaže se s tim i Jürgen Klopp.

- Definitivno je to bila pogrešna reakcija, lako se dao isprovocirati. Sada će se hladiti nekoliko utakmica zbog suspenzije i to zasigurno nije dobra stvar za nas. Nadam se da će mnogo naučiti iz ovoga - prokomentirao je njemački strateg, a Nuneza je oštrijih kritika spasio samo Luis Diaz s pogotkom vrijednim boda.

Ocjena nula

U Chelseaju su zaigrali Koulibaly, Cucurella i Sterling. Prva dvojica odlično su ušli u sezonu - Koulibaly je pokazao da razumije Tuchelove zahtjeve u obrani i dobro se pozicionira na protivničkoj polovici kada je njegova ekipa s loptom, još je i predivno poentirao volejem za vodstvo protiv Tottenhama na ubačaj Cucurelle. Engleski mediji Senegalca su proglasili najboljim igračem u remiju (2:2) londonskog derbija. Sterling se nije baš snašao - u dvije utakmice nije uputio udarac u okvir gola, u londonskom derbiju nije upisao nijedan uspješan dribling i gubio je loptu u 17 navrata. Asistencija za Reecea Jamesa protiv Spursa sačuvala ga je težih kritika, ali nastavi li ovakvim tempom, vjerojatno ćemo ih ubrzo čuti u mnogim engleskim medijima.

A već su vrlo glasne po pitanju Lisandra Martineza, koji se dosad pokazao “protutežom” Chelseajevom Koulibalyju. Ovaj stoper startao je obje utakmice za Manchester United - protiv Brightona je požutio i s kolegama iz obrane skrivio dva pogotka (1:2), a protiv Brentforda su Vragovi doživjeli sramotu s četiri lopte u svojoj mreži (0:4). Otočki mediji Martineza su ocijenili s nulom i u ovom trenutku 57 milijuna vrijedan stoper izgleda kao i cijela momčad - katastrofalno. Jesu li u Argentincu pronašli novi stup obrane? Odgovor je za sada poprilično jasan, no dajmo mu vremena, ako u crvenom Manchesteru uopće itko više ima strpljenja.

Od ostalih pojačanja s vrha platne liste, Haaland je u početku zadovoljio s dva pogotka u pobjedi (2:0) protiv West Hama. Onda se malo pritajio protiv Bournemoutha, ali asistencijom održao učinak. U dva navrata našao bi se u za njega nepromašivoj prilici, ali sebičnost Phila Fodena spriječila je takav scenarij.

Tchouameni bez kreacije

Tchouameni (80 milijuna eura) je rezervirano startao u Real Madridu i većinom se bojažljivo rješavao lopte pasom prvom do sebe. Nedostajalo je njegove kreacije i Ancelotti je procijenio da ga je, usred jednog gola minusa protiv Almerije, najbolje izvaditi iz igre već u 58. minuti. Dakle, nije se baš iskazao na debiju.

Top 3 pojačanja

1. Gabriel Jesus (Arsenal, 52 mil. €)

Brazilac je oduševio Emirates u drugom kolu protiv Leicestera (2 gola + 2 asista), mogao bi biti igrač prevage u Arsenalu. Čini se da se odmah prilagodio igri Topnika.

2. Kalidou Koulibaly (Chelsea, 38 mil. €)

Izgleda da je Tuchel pronašao braniča koji se sjajno uklapa u njegov sustav igre, zabio u derbiju protiv Tottenhama i bio najbolje ocijenjen igrač te utakmice (SofaScore).

3. Erling Haaland (Man. City, 60 mil. €)

Donio pobjedu protiv West Hama na debiju u Premier ligi s dva pogotka, asistirao za vodstvo protiv Bournemoutha. Teža liga zasad mu ne predstavlja nikakav problem.

Najskuplja pojačanja s lošim prvim utiskom

1. Lisandro Martinez (Man. United, 57 mil. €)

Crveni vragovi primili su šest pogodaka s njim i Maguireom kao starterom i na posljednjem su mjestu ljestvice. Trebat će mu vremena nakon dolaska iz redova Ajaxa...

2. Darwin Nunez (Liverpool, 75 mil. €)

Mogao bi imati problema s "hrvanjem" protiv čvrstih premierligaških stopera, unatoč kakvom-takvom učinku ocrnio je svoj početak crvenim kartonom pri zaostatku od 0:1 protiv Palacea.

3. Raheem Sterling (Chelsea 56 mil. €)

Dobio priliku u oba ogleda sa zadaćom nositelja napadačkog dijela igre, no zasad nije uputio nijedan udarac u okvir gola. Tuchel od njega sigurno očekuje puno veći učinak.

Linker
25. travanj 2024 08:39