SRDJAN VRANCIC/CROPIX
BOLEST ILI BOJKOT

Šuker se uopće nije pojavio! Neki iz Saveza neslužbeno tvrde: Jako se naljutio zbog jedne stvari...

No, i bez njega su na sjednici hrvatske nogometne vlade donesene izuzetno bitne odluke...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. ožujak 2021. 16:51

Bruno Marić novi je predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a, a to je postao bez glasa Davora Šukera koji se na sjednici Izvršnog odbora nije pojavio. Službeno je rečeno da se ne osjeća dobro. Neslužbeni izvori iz Saveza govore da se zbog nečega jako naljutio i bojkotirao skup, međutim Izvršni odbor nije za to mario nego je odradio svoje po planu, bez obzira što Šukera nije bilo. I donijeli su neke bitne odluke.

Ne čudi ako je on želio jedno, a njegovi “ministri“ su predvođeni izvršnim direktorom Marijanom Kustićem, koji je vodio sjednicu, napravili drugo jer to se više puta događalo. Odbijeni su mu razni prijedlozi proteklih godina. Kad ne bi bilo tako pitali bismo se bliži li se predsjedniku kraj, pogotovo što mu mandat istječe krajem ove godine, no u više se navrata najavljivao taj scenarij, a onda bi Šuker svaki put izvukao asa iz rukava, pronašao način u odlučujućem trenutku ponovno dobiti podršku i ostati prvi čovjek HNS-a.

Danas je teško predvidjeti je li to film koji ćemo gledati i ove godine na izbornoj Skupštini u prosincu ili će HNS u 2022. povesti novi čelnik? Rano je za procjene.

Šuker u subotu u Petrinji

Šuker je dugo bio u Americi, u Hrvatsku se vratio nakon više od dva mjeseca. Moglo bi se reći da u HNS-u vlada demokracija kad se sve rješava neovisno o mišljenju predsjednika većinom glasova i može u podužim razdobljima funkcionirati čak i kad ga nema u državi. Međutim, dokad će egzistirati takvo stanje? Najavljeno je da će se Šuker pojaviti u subotu u Petrinji na humanitarnoj utakmici veterana Hrvatske i Slovenije, na koju bi trebao doći i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin. Vidjet ćemo tada kako se osjeća, je li mu bilo loše iz zdravstvenih razloga ili što još jedna njegova ideja nije pala na plodno tlo.

Zašto je Šuker "markirao", ima li doista "ispričnicu od liječnika" ili je točno što nam kažu pojedini iz Saveza da je s dnevnog reda izbačena jedna točka na kojoj je inzistirao? Pojedini će kazati i da je htio prolongirati izbor Brune Marića i kupiti vrijeme za neko drugo rješenje, no činjenica je da je već nekoliko dan bila javna tajna kako će on biti novi sudački šef.

Uoči sastanka Izvršnog odbora dio članova, među njima i prvi dopredsjednik Ante Vučemilović-Šimunović stariji, predložili su da se izglasuje samo nova Komisija nogometnih sudaca od sedam ljudi, a da oni naknadno među sobom odluče tko će biti predsjednik. To nije prošlo. Većina je htjela da Izvršni odbor preuzme kompletnu odgovornost, odmah imenuje predsjednika i tako sve riješi. Na kraju su svi nazočni glasovali jednoglasno da Marić bude predsjednik, a drugi kandidat za šefa Damir Batinić dopredsjednik. Ostali članovi Komisije su Ivica Modrić, Vlado Svilokos, Edi Šunjić, Šime Vukić i Ante Vučemilović-Šimunović.

Iskusni čovjek iz sustava

Čelnici HNS-a odabrali su Daruvarca Marića s obrazloženjem da je iskusan čovjek iz sustava kojeg suci cijene. Glavni protukandidat Damir Batinić još je aktivni arbitar na terenima Prve HNL, što je protumačeno kao njegov minus. Iako će Komisija formalno početi s radom 1. lipnja kada će donositi operativne odluke, Marić je najavio da će odmah “zasukati rukave“. Plus mu je što ima golemu podršku sudaca premda je kazao da će za sljedeću sezoni bitno srezati liste za Prvu i Drugu ligu.

Više se ne bi smjelo događati da se na Izvršnom odboru HNS-a dopisuju ljudi na sudačke popise kako se kojem članu učini zgodnima ili nekom radi uslugu pa da u jednoj polusezoni utakmice Druge HNL sudi čak 41 sudac. Kao što je bilo prošle jeseni.
Nova Komisija dobila je mandat na pola godine, dakle do izbora u HNS-u, a nakon što bude izabran sljedeći Izvršni odbor, on će nanovo birati sve komisije. Međutim, Marić vjeruje da je to dovoljno vremena da se vide kvalitetniji trendovi i što se tiče suđenja na terenu, i što se tiče VAR-a, te da će se on na temelju toga i bitno duže zadržati na toj funkciji.

Hajduk, koji je ranije bio protiv njega, sad se nije oglasio jer odlukom predsjednika Lukše Jakobušića želi vidjeti rezultate HNS-ova djelovanja.

Podsjećamo, HNS je raspustio raniju Komisiju kojoj je predsjedao Ante Kulušić, jedan od dopredsjednika Saveza. U novoj komisiju su dvojica koji su bili u prethodnoj: Ante Vučemilović-Šimunović mlađi i Vlado Svilokos. Stara je imala 5 ljudi, a upravo verificirana 7. Do kraja ove sezone sav ključan posao obavit će Ivan Novak, povjerenik koji će delegirati suce i VAR suce.

Linker
19. travanj 2024 14:18