Maradona i Šuker
 SCREENSHOT: YOUTUBE
DOGOVOR DVA GENIJA

Šukerova anegdota za povijest: ‘Maradona me jednog dana pozvao i rekao - Davore, ne želim da to radiš..‘

‘Molio sam se da mi se Diego obrati u svlačionici, da me nešto pita ili sugerira. I onda jedan dan....‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. studeni 2020. 18:02

Davor Šuker jedini je od hrvatskih reprezentativaca bio klupski suigrač Diega Maradone. Izgradili su odličan odnos u Sevilli, Šuker ga je, dok su dijelili svlačionicu isprva gledao kao ikonu, a kasnije su postali prijatelji.


Carlos Bilardo ima 82 godine i teško je bolestan. Njegov brat pojavio se u argentinskom medijima s izjavom kako mu ne žele reći da je Maradona preminuo jer nisu sigurni da bi to preživio. Bilardo je bio izbornik Argentine od 1983. do 1990. godine. Zajedno s Maradonom kao glavnim protagonistom i liderom, doveo je Gauče do naslova svjetskog prvaka 1986. godine i finala 1990. godine. Prvi posao nakon izborničkom preuzeo je u Sevilli 1992. Maradona se želio vratiti nogometu nakon 15 mjeseci suspenzije uslijed pozitivnog nalaza na doping kontroli 1991. kad je nosio dres Napolija. Podno Vezuva nije se više otisnuo, a Bilardo je inzistirao i uspio. Doveo ga je na Sanchez Pizjuan. Doček je bio veličanstven! Diegova karizma je bila nenadmašna.

Odmah proradili

Diego Maradona i Davor Šuker, koji je za taj klub igrao od 1991. godine, tako su postali tandem kojeg su bile pune novine. Funkcionirali su dobro, ali nisu postigli očekivani rezultat. Sevilla je završila prvenstvo na sedmom mjestu. Diego je ostao velemajstor, međutim nije to više bio Maradona iz najboljih dana. Ovisnost o kokainu postala je javna stvar, a zaredali su i drugi problemi.


- Dugo nisam igrao nogomet i više nisam najbolji na svijetu, ali i dalje imam iste snove kao što sam ih imao kao petnaestgodišnjak - kazao je na predstavljanju oduševljenim fanovima.


Već u prvoj utakmici veza Maradona - Šuker je proradila. Mali Zeleni pogodio je iz slobodnog udarca vratnicu, a potom asistirao Hrvatu za gol. Suparnik je bio Bayern. U Sevilli je tada igrao i Diego Simeone, bila je to zanimljiva momčad. Međutim, imali su oscilacija i izostao je bolji domet. Maradona je u 26 nastupa dao pet pogodaka. Šuker je stigao do 15, od toga 13 u Primeri.


- Diega Maradonu sam kao dječak gledao na televiziji, a sada s njime doručkujem, treniram i igram u istoj momčadi. To je nevjerojatno - rekao je tada Šuker te opisao:

Trening i Ferrari

- Jednog dana Diego je kasnio na trening, a onda stigao svojim Ferrarijem. U ekipi je bilo odlično raspoloženje, bili smo klapa. Kad smo ga vidjeli prekinuli smo trening i potrčali prema njegovom autu te se počeli bacati po njemu.


Šuker je španjolskim novinarima objasnio kako su “kliknuli“.


- Molio sam se da mi se Diego obrati u svlačionici, da me nešto pita ili sugerira. I onda me jedan dan dozvao. Bio je prilično jasan. Rekao je: “Davore, ne želim da se krećeš prema krilu, samo spusti glavu i trči ka suparničkom golu. Lopta će ti uvijek doći, a ti je onda spremi u mrežu. I stvarno je bilo tako. Pogledajte moje golove za Sevillu, većina ih je postignuta na isti način.


Jedan od razloga zašto nisu napravili više je i Maradonin eksplozivan karakter. Koliko god velik kao igrač, bio je i tašt, pomalo lud kad bi izgubio kontrolu. Unatoč golu koji je dao Engleskoj rukom 1986. na Svjetskom prvenstvu i tada se nije istaknuo fair-playem da to prizna, mnogi će igrači kazati da je bio korektan sportaš, uvijek spreman pomoći kolegama, borac za prava nogometaša. No, znao je “podivljati”. Tako se više puta zakačio s Bilardom, koliko se god znali godinama i ma što zajedno prošli.

Jednom mu je čak Bilardo opalio “odgojnu“, a nakon što ga je izvadio iz igre u 53. minuti utakmice s Burgosom, na kojoj je u poluvremenu Maradona primio tri injekcije protiv bolova u koljenu, eruptirao je:


- Kurvin sine, mama ti je kurva - sasuo je tada treneru.


Kao što je u sukobu otišao iz Barcelone, slično se ponovilo u Sevilli. Tadašnji dopredsjednik, a kasniji boss kluba Jose Maria del Nido kazao je javno:

Ipak je mogao još

- Maradona više nikad neće moći igrati ozbiljan nogomet.


Ipak, nakon povratka u Argentinu pojavio se na Svjetskom prvenstvu 1994. godine. Bilardo ga doživljava kao sina. Zato mu se niti ne usude priopćiti vijest o smrti. Već mjesecima Argentina strahuje od najgoreg vezano za Bilarda, kad ono Maradona je otišao prije njega.


Diego je u Andaluziji ostao jednu sezonu. Šuker još tri nakon toga. On je asistirao, Šuker zabijao. Ipak je dojam da su mogli i više po pitanju rezultata. Ne samo da su bili sedmi nego imali su čak 41 bod manje od prvaka Barcelone. Nisu izborili ni Kup UEFA. Na kraju je Diegov boravak na Sanchez Pizjuanu više bio show i spektakl za medije nego konkretan učinak. No, Sevilla nikad nije bilo jače u fokusu. Šukeru je jako dobro došla ta sezona.


- Maradona je najveći svih vremena - uvijek tvrdi Šuker.

Linker
21. travanj 2024 13:50