OSCAR DEL POZO CANAS Afp
‘BOGATAŠI‘ NE ODUSTAJU

Superliga je i dalje živa! Odabran je novi format, pregovara se s premijerligašima, a zna se i kada kreće

Real Madrid, Barcelona i Juventus imenovali Bernda Reicharta generalnim direktorom Superlige
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. studeni 2022. 13:41

Nedjelja 18. travnja 2021. mnogim će ljubiteljima nogometa ostati u trajnom sjećanju. Tada je predsjednik Real Madrida Florentino Perez najavio stvaranje Superlige, najmoćnije i najbogatije lige, rezervirane samo za europsku elitu. Međutim, Superligu nije podržao gotovo nitko, čak ni navijači, igrači i treneri samih klubova koji su trebali biti njezin dio. Pod pritiskom UEFA-e i brojnih klubova diljem Europe projekt se raspao u samo nekoliko dana.

Činilo se da je Superliga otišla u povijest i da se neće vratiti u skoroj budućnosti. No, taj projekt još uvijek živi. Štoviše, aktivno se promovira.

Odjednom se na horizontu ukazao generalni direktor Superlige Bernd Reichart. Pozicija generalnog direktora u projektu pojavila se nedavno, a sam Reichart prije nije sudjelovao u pitanjima vezanim uz nogomet. Poruke koje je Reichart pustio u eter imaju sljedeći sadržaj:

"Projekt Superliga živi i ideja se razvija. Mnogi klubovi u Europi slažu se s vizijom Real Madrida, Barcelone i Juventusa u pogledu budućeg razvoja nogometa. Trenutno su u tijeku pregovori s nekim klubovima u Premier ligi."

"Superliga je spremna na dijalog s UEFA-om i želi s čelnom organizacijom razgovarati o raznim idejama. Početak projekta predviđen je za sezonu 2024/25."

"Razmišlja se o novom formatu lige, u kojoj bi nekoliko najslabijih momčadi ispadalo na kraju sezone. Tako bi liga dobila protočnost, ne bi bila rezervirana samo za "najbogatije"."

"Nogomet će imati koristi samo od iskrenog dijaloga bez ograničenja, te usmjerenog na daljnje reforme."

Očito ljubitelji Superlige pokušavaju zajahati novi val. Prvi se zagušio na samom početku, kada je ideja o projektu tek bila objavljena. Iako je predsjednik Real Madrida Florentino Pérez, glavni govornik Superlige, objasnio potrebu za promjenama.

"Treba nešto učiniti jer se mladi od 14 do 24 godine okreću nogometa, jer ih zamara pred drugim aktivnostima koje preferiraju. U svijetu ima četiri milijarde nogometnih navijača, od čega su polovica navijači superligaških klubova."

Glavni problem Superlige bio je taj što je predviđena kao zatvoren sustav samo za odabrane klubove. Tih 16 vrhunskih klubova trebali su napustili domaća prvenstva i Ligu prvaka.UEFA i cijeli nogometni svijet ujedinili su se stoga odmah protiv sramotnog prijedloga nekoliko europskih klubova vođenih motivom pohlepe.

"Naše natjecanje nikada neće biti zatvoreno za skupinu pohlepnih klubova", rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin. "Svaka momčad bi trebala imati priliku kroz dobar rad i rezultate natjecati se s najjačima."

Glavni protivnik Superlige bio je predsjednik španjolskog prvenstva Javier Tebas.

"Ideja o Super ligi bila je u zraku puno godina. Jesam li mislio da će to uvijek biti gnjavaža? Da. Jeste li ikada zamislili da bi se to stvarno moglo dogoditi? Ne".

Trener Liverpoola Jurgen Klopp također se protivi Superligi.

"Nadam se da se ova Superliga nikada neće dogoditi. S obzirom na to kako funkcioniraju Liga prvaka i Europska liga, nogomet je postao odličan proizvod. Za mene je Liga prvaka Superliga u kojoj se ne igra uvijek protiv istih momčadi. Zašto bismo trebali stvoriti sustav u kojem Liverpool igra protiv Real Madrida 10 godina zaredom? Tko želi ovo gledati svake godine?"

Navijači klubova koji sudjeluju u Superligi izašli su na ulice pozivajući čelnike da napuste Superligu. I uspjelo je - jedan po jedan klubovi su se povukli iz projekta (ostali su samo Barcelona, ​​​​Real Madrid i Juventus, koji su pali pod sankcije UEFA-e).

Bernd Reichart je sada pokušava oživjeti, ali s drugačijom taktikom - kroz razgovore s UEFA-om i klubovima. Reichart je izdvojio dva glavna problema svjetskog nogometa: pad interesa mlade publike za nogomet i veliki broj "manjih" utakmica.

Reichart je čak uspio kritizirati novi format Lige prvaka, koji će stupiti na snagu od sezone 2024./25.: "Da budem iskren, u novom formatu Lige prvaka ne vidim pomak. Zapravo, bit će još gore. Sustav treba revidirati."

Prema Reichartu, Superliga bi trebala biti pokrenuta u roku od dvije do tri godine. Predviđeni datum pokretanja je sezona 2024./25. Čak je stvorena i zasebna tvrtka A22 Sports Management koja će sada podržavati i razvijati projekt.

Dakle, Superliga ne odustaje, ali ima veliki problem. Čeferin i Boban ne čine se kao ljudi koji će napraviti bilo kakav ustupak Superligi. Ona će možda jednog dana i zaživjeti, ali puno će više sličiti Ligi prvaka, nego ideji o zatvorenom prvenstvu bogataša...

Linker
26. travanj 2024 20:54