RUBEN ALBARRAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Ruben Albarran/zuma Press/profimedia
PITANJA I ODGOVORI

Sve o novoj ‘kući‘ Cristiana Ronalda! Zašto su u njega uložili 500 milijuna dolara i što im sve treba donijeti?

Cristiano će također imati još jednu ulogu koja je od posebne važnosti za kraljevsku obitelj
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. siječanj 2023. 14:33

Glasine o prelasku velike zvijezde u - nogometnom svijetu - malo poznati arapski klub pojavile su se još u studenom. Tada je Marca napisala kako je Al Nassr među prvima reagirao na raskid ugovora Cristiana Ronalda s Manchester Unitedom. Objavljeno je da će prema dogovoru s Arapima 37-godišnji Portugalac u dvije godine dobiti oko 350 milijuna eura.

Nekoliko dana prije početka Svjetskog prvenstva Ronaldo je dao veliki intervju Piersu Morganu u kojem se vodio zanimljiv dijalog.

"Čuo sam da ste dobili divovsku ponudu iz Saudijske Arabije - 350 milijuna eura za dvije sezone. To je istina?", upitao je Morgan Cristiana.

"Da, istina je", kazao je Ronaldo.

I odbili ste?

"U tom trenutku sam to odbio. Odrekao sam se 350 milijuna zbog Manchester Uniteda. Ali klub to ne cijeni."

Zanimljivo je da je sam Morgan, nakon što su se pojavile glasine, demantirao informacije o Al Nassru. Iako su informacije svakim danom bile ispunjene detaljima najbogatijeg ugovora u povijesti sporta. I 30. prosinca transfer je i službeno završen. Ronaldo se pridružio Al Nassru.

image
OLI SCARFF Afp

U spomenutih 350 milijuna eura uguran je sav novac, prije svega plaće i provizije menadžerima. Sada se raspravlja o drugom iznosu: prema CBS-ovom novinaru Benu Jacobsu, Ronaldo će dobiti 75 milijuna dolara po sezoni. Također pojašnjava da će, uzimajući u obzir reklamne projekte i ulogu veleposlanika kluba, Ronaldova godišnja plaća porasti na 200 milijuna dolara. Cristianov ugovor je na dvije i pol sezone, pa će u tom razdoblju zaraditi i do 500 milijuna dolara.

Odakle Al Nassru toliki novac? Amblem kluba prikazuje krunu, a to nije estetski simbol. Do 1960. amaterski nogometaši branili su boje Al-Nasra, a onda je Abdul Rahman bin Saud al Saud, sin kralja i princ Saudijske Arabije postao njegov vlasnik.

Za Al Nassr je to bio dar - klub se u trenu obogatio, jer je postao omiljena igračka Njegovog Veličanstva. Al Saud je volio nogomet i od Al Nassra napravio pravog giganta, iako je sve do šezdesetih bio neugledna momčad iz Rijada. Al Saud je ostao predsjednik više od 30 godina, iako s prekidima (dva puta je dao ostavku iz različitih razloga i dva puta je ponovno izabran). Umro je 2004. dok je bio predsjednik.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

I danas Al Nassr živi pod pokroviteljstvom kraljevske obitelji - princ Khaled bin Fahd aktivno je uključen u poslove tima, iako ne obnaša dužnost predsjednika. Bivši šef Saudijske lige, Musli Al-Muammar, izravno je zadužen za upravljanje klubom. Klub i dalje nema problema s novcem, iako Ronaldov gigantski ugovor nije namjeravao platiti samo iz klupske riznice. Al Nassr je aktivno tražio sponzore i sigurno ih je našao. S tako zvučnim imenom lako je privući bilo koga. Posebno kad još to kraljevska obitelj malo pogura.

Malo je vjerojatno da ste do prošlog studenog često slušali o Cristianovom novom klubu, pa ima smisla predstaviti Al-Nasr. Klub je osnovan 1955. godine u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, a matične boje su mu žuta i plava. Ovo je veliki klub po standardima zemlje, ali ne i najtituliraniji. Al Nassr je devet puta osvajao prvenstvo Saudijske Arabije, ali je daleko od rekorda – njihov vječiti rival Al-Hilal ima 18 pobjeda u tamošnjoj ligi.

Al Nassr rijetko osvaja ligu u posljednje vrijeme. U ovom stoljeću bio je prvak samo tri puta – posljednji put 2019. Al Nassr nije osvojio Kup Saudijske Arabije od 1990. godine. Drugi je trenutačno na prvenstvenoj ljestvici, dva boda iza Al-Shabaaba. Sljedeća utakmica na rasporedu je 5. siječnja, i tada bi svijet mogao vidjeti Ronaldov debi.

No, uspjeh u lokalnoj ligi nije od velikog interesa za vlasnike. Al Nassr je samo jednom u svojoj povijesti došao do finala azijske Lige prvaka - 1995. godine kada je izgubio od korejske Ilve. Istina, Arapi su 1998. godine osvojili Azijski kup pobjednika kupova i Azijski superkup, a 2000. su sudjelovali na Svjetskom klupskom prvenstvu. Ali to su sitnice - od Ronalda će se definitivno tražiti da osvoji glavni azijski turnir.

Cristiano će također imati još jednu ulogu koja je od posebne važnosti za kraljevsku obitelj. Saudijska Arabija će zajedno s Grčkom i Egiptom poslati kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine. Sve tri zemlje ističu da su spremne ugostiti najbolje na svijetu, ali imaju jake konkurente sa svih kontinenata. Objavljeno je da će Ronaldo biti glavno lice ove ponude i da će možda baš to najviše utjecati na konačni izbor žirija.

S kim će Ronaldo igrati? Al Nassr ima poznate nogometaše: kolumbijskog i bivšeg vratara Arsenala Davida Ospinu, brazilskog i bivšeg Bayernovog veznjaka Luiza Gustava, španjolskog braniča Alvara Gonzaleza, brazilskog napadača Talisca, kamerunskog napadača Vincenta Abubacara...

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Cristiano je već uzeo svoj omiljeni broj sedam. Pod njim je igrao legionar iz Uzbekistana Jaloliddin Masharipov. Prije mjesec dana pitali su ga bi li dao broj sedam Ronaldu. Složio se i dodao da se takve igrače mora poštovati.

Naravno, Cristianu je bitna i trenerska figura. U Al Nassru će raditi s Rudyjem Garciom, poznatim francuskim stručnjakom koji je godinama radio u europskim klubovima - Lilleu, Romi, Marseilleu, Lyonu. Garcia je nakon godine dana bez posla u lipnju 2022. preuzeo vodstvo Al-Nasra.

Dodajmo da sada prvo mjesto u utrci prvog strijelca lige Saudijske lige zauzima novi Ronaldov suigrač Taliske s devet golova. Ronaldo ima sve šanse postati najbolji strijelac i osvojiti prvenstvo ove sezone. Što je sljedeće? Još nije jasno. U ljeto 2025., kada istekne ugovor s Al-Nasrom, Cristiano će imati 40 godina. Sada se po svemu čini da će Saudijska Arabija biti posljednje mjesto rada u igračkoj karijeri slavnog nogometaša.

Linker
01. svibanj 2024 07:14