Slavlje s navijačima
 JOSE BRETON Nurphoto Via Afp
INTERVJU ZA SN

‘Sve utakmice sam odigrao od dobrog do odličnog! Euro? Ne damo se mi Hrvati, najbolji smo kad nas otpišu‘

‘I Hrvatska je među favoritima Eura. Iako mnogi sumnjaju, jer sude po utakmicama Lige nacija‘
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. svibanj 2021. 10:20

Bio je prvak Hrvatske s Dinamom. Sada je, nakon 8 godina inozemstva, doživio biti prvakom i neke druge države. Zapravo nogometno gledano, jedne od najjačih na svijetu. Šime Vrsaljko u subotu je navečer slavio naslov prvaka Španjolske s Atletico Madridom.

Dojmovi?

- Izvanredni, osjećaj je fantastičan, jer je ovo izuzetno teško natjecanje. Imali smo dugu sezonu, godinu punu svakakvih situacija, ali bili smo na kraju uspješni jer smo to zaslužili. Velika je to stvar za klub, za naše karijere i, naravno, za naše vjerne navijače. Slavili smo koliko to dopuštaju epidemiološke restrikcije. Naših je navijača bilo u Valladolidu, ispred stadiona, bili smo s njima. U nedjelju je bila podjela medalje i pehara na našem stadionu Wanda Metropolitano.

Činilo se nakon duge dominacije da je Atletico posustao...?

- Ovaj naslov ima posebnu težinu. Imali smo tijekom sezone i veliku prednost, a onda je došlo do smanjenja, odnosno približivanja konkurencije. Real Madrid i Barcelona su velikani i kad oni osjete krv, što se kaže, odmah se napale i spremni su te zgaziti. Bili smo karakterni i izvukli se iz jedne slabije faze, kad nam je bilo najteže. Mislim da je uz vrijednost igrača i naravno našeg trenera Simeonea, te pratnju klupskih struktura, jako važan faktor za osvajanje ovog naslova bila odlična atmosfera i zajedništvo.

Odigrali ste, zbog poznatih zdravstvenih teškoća, tek 10 utakmica ove sezone. Koliko osjećate "svojim" ovaj naslov?

- Ugradio sam 10 utakmica u ovu borbu i ponosan sam zbog svog doprinosa u fazi sezone kada je to povjerenje trenera trebalo opravdati. Da se razumijemo, bio sam ja spreman i za 20 utakmica, ali je trener odlučio kada će me koristiti. Atletico je išao utakmicu po utakmicu i tako je svatko davao svoj doprinos. Osobno sam zadovoljan jer sam se nakon 3 operacije vratio na pravi način. Ono što sam odigrao bilo je, bez lažne skromnosti, od dobrog do odličnog, što mi je najbolji motiv da punim gasom nastavim dalje. Jedva čekam reprezentativne pripreme i EURO. Kad sam 2018. godine dolazio na okupljanje za Rusiju, stigao sam sa trofejem pobjednika Europske lige. Sada dolazim s naslovom prvaka Španjolske i neka to bude dobra preporuka sudbini da se reprezentacija nadoveže na sličan način kao prije tri godine...

Jeste se čuli s konkurentom Modrićem?

- Nisam još, ali vidjet ćemo se na pripremama. Kad sam vidio da je dao gol za 2:1 protiv Villareala pomislio sam - zamisli da je Lukin gol "kriv" da Atletico izgubi naslov i da ja ostanem kratkih rukava. Tko bi ga mogao gledati iduće tjedne u kampu....

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Ulazite u posljednju godinu ugovora sa Atleticom, kakva vam je perspektiva?

- Ne znam još ništa definitivno. Ugovor mi traje do lipnja 2022. godine i teoretski gledano, nakon EURA, vraćam se u Madrid i nastavljam dalje. No, jasno je, može biti promjena po ljeti, sve ovisi što kažu klub i trener. Ponavljam po stoti put, meni je u Madridu i Atleticu izvanredno i nemam ništa protiv, dapače, da ostanem tamo i dalje. Ono što mi je najvažnije to je da iduću godinu igram u kontinuitetu, da time zatvorim dugi postruski težak mi period. Dugujem sebi normalne pripreme, kontinuitet igre i na iduće klupsko okupljanje dolazim s jasnim ciljevima za novu sezonu. Mislim da će se moj status ubrzo definirati, ovako ili onako.

Atleticova perspektiva, puno je priče o igračkim promjenama?

- Ništa ne znam, tek smo osvojili naslov i trijumfalno završili sezonu. Idućih dana će se sigurno više znati. Očekujem da će biti vrlo neizvjestan prijelazni rok, tim više što je na rasporedu i EURO.

Kad stižete na okupljanje Vatrenih?

- Prije nego sam se dogovorio sa Zlatkom Dalićem. Izbornik je kazao da bi želio da stignem do 28. svibnja, ali sam zaključio da tih par dana odmora zapravo meni ništa ne znače. Nisam dugo bio u reprezentativnom điru i što da gubim 2-3 dana bez veze. Idem u Rovinj odmah, u utorak popodne sam tamo i krećem u maksimalni trening. Mnogi su se naši igrači umorili ove sezone, ali ja nisam. Ono što mi je bila svojevrsna muka, manjak igre, sada može biti jedan plus. Svjež sam, silno željan igre, motiviran do neba. Nadam se da će mi to pomoći da budem u pravoj formi za reprezentaciju, iako, moram biti pošten pa reći, treba tek vidjeti kako će to za mene sve izgledati. Imao sam dugu pauzu, ne mogu obećavati da ću biti odmah u top formi. Trudit ću se, to je sigurno.

Jako ste važan igrač. Kakvog ste zdravstvenog stanja?

- Zdravstveno gledano više nemam nikakvih tegoba, hvala Bogu. Jedino sporno može biti natjecateljski ritam, koji dolazi igranjem u nizu. Vidjet ćemo koliko mogu ubrzati te procese hvatanja forme. Na treninzima sam u Atleticu stvarno išao do daske. To me ohrabruje da ću, i sa iskustvom kojeg imam, brže dohvatiti ritam utakmica. Ono što je sigurno to je da ću, kao i uvijek kada odjenem dres reprezentacije, ići do maksimuma i polomiti se ako treba, odnosno ako će to pomoći interesu momčadi.

image
Prvaci Španjolske
CESAR MANSO Afp

Kakvu Hrvatsku očekujete na EURU?

- I to je uvijek dvojba za prognozu. Možemo mi sve pripremiti super, a onda ispadne nedostatno. Može i sve izgledati mlako na pripremama, pa ispadne super na turniru. Vidjet ćemo. Govoriti unaprijed je samo razbacivanje riječima, bitna su uvijek djela. Dakle, najbolja prognoza jest da ćemo sigurno svi dati sve od sebe da odigramo kvalitetan EURO. To je jače natjecanje nego SP i temeljni je cilj proći grupu. To je kompliciranije nego što mnogi misle. Kad se u tome uspije, onda se sve opcije otvaraju. Hrvatska tada postaje opasna za svakog...

Favoriti EURA?

- Ima ih više, a među njima vidim i Hrvatsku. Mi možemo sa svima u boj, iako vidim da ima dosta onih koji u to sumnjaju jer mjere šanse temeljem Lige nacija. Na velikom turniru sve je to drugačije u odnosu na sve druge utakmice. Kratka je faza priprema, turnir je odmah nakon komplicirane pandemija sezone, sve je nekako poremećenog ritma i vidjet ćemo tko će se u svemu tome najbolje snaći.

EURO je najava kakav će se nogomet igrati idućih godina. Koja je vaša ideja po tom pitanju?

- Sve ovisi upravo o tome s kakvim će posljedicama sezonskog napora stići igrači na turnir. Bit će jako teško. Mnogi su iscrpljeni od iznimno naporne i duge komplicirane klupske sezone. No, ne damo se mi Hrvati. Kad nas otpisuju, nekako djelujemo bolji i prkosniji. U istom sam duhu i ja spreman za novi izazov. Silno sam motiviran. Samo neka bude one nužne doze sreće da nam se stvari poklope...

Linker
30. lipanj 2024 17:38