Dinamovi huligani, odvjetnik Vasilis Noulezas

 Ronald Goršić/ Cropix
SASUO PALJBU

Svi ispitani BBB-i ostaju u zatvoru! Njihov odvjetnik izgubio živce: ‘Da samo vidite tog suca...‘

Prva skupina od 30 ispitanih ipak ostaju u pritvoru iako se špekuliralo da bi se neki mogli braniti sa slobode
Piše: Filip Pavić, Jutarnji listObjavljeno: 11. kolovoz 2023. 21:21

Prvih 30 optuženih u slučaju ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a, Michalisa Katsourisa, od petka u 12 sati pred trojicom istražitelja u Ateni tvrde kako nemaju nikakve veze sa spomenutim zločinom, piše Jutarnji list.

Alexis Kougias, odvjetnik koji zastupa jednog grčkog optuženika, u svom iskazu naveo je kako postoji video iz kojeg se vidi kako su počinitelj i žrtva bili sami, nakon čega je Michalis uboden s leđa.

Grčki mediji pišu i kako su ranije u petak navijači AEK-a, koji su bili ispred zgrade suda u ulici Evelpidon, policiju i novinare gađali vodom i kavom.

Optuženi Hrvati, od kojih većina ima iste branitelje, kategorički negiraju posjedovanje noževa i tvrde kako su u Grčku došli na utakmicu Dinama i AEK-a te Panathinaikosa (s čijim navijačima su pobratimljeni) i Marseillea, koja se igrala dan poslije. Neki od njih također negiraju da su u Atenu došli zloglasnim konvojem - prema njihovim riječima, u Grčku su doputovali avionom, što navodno mogu i dokazati predočavanjem odgovarajućih karata.

Kako javlja naš novinar iz Atene, Vasilis Noulezas, grčki odvjetnik koji brani trojicu hrvatskih navijača, obrušio se u petak, nakon skoro deset sati saslušanja, na sud, politiku i grčku vladu.

- Pitanje je hoću li u ovim uvjetima braniti sve ostale klijente koje imam na redu sutra i preksutra. Vjerujem da je sud odluku o zadržavanju Hrvata donio unaprijed, pod utjecajem medija i društvenih mreža koje govore da su svi Hrvati kriminalci - ispričao je odvjetnik.

Na pitanje smatra li da je to politički montiran proces, kaže kako isti pomaže vladi i političkom sustavu.

- Zasad nemam nikakvo povjerenje u ovaj sud i moram promisliti kako ćemo postupati na saslušanjima sutra i preksutra. Istražni sudac bio je agresivan prema nama, osvetoljubiv, ljut i ustvrdio je da Hrvati lažu - istaknuo je.

Dodao je i kako s tim istražnim sucem Hrvati ne mogu imati fer suđenje.

U petak je 30 uhićenih dalo izjavu, 26 Hrvata, Austrijanac, Albanac i dva Grka. Mislilo se da će jedan dio navijača ipak biti pušten da se brane sa slobode.

- Otišli smo na stadion Opap Arena kako bismo gledali trening naše momčadi Dinamo Zagreb dan prije utakmice protiv AEK-a, za koju nismo osigurali ulaznice zbog UEFA-ine zabrane, a onda smo se neočekivano našli usred nasilnih incidenata koji su trajali najmanje pola sata. Pravovremene policijske intervencije nije bilo.

Nakon što su nas neko vrijeme pratile, grčke policijske snage, iznenađene napetostima i dimnim bombama koje su bacali grčki navijači, konačno su nas imobilizirale, a potom i uhitile. Nisam bio blizu i ne mogu znati tko je oštrim predmetom, nožem, na gnusan način izbo nesretnog Michalisa Katsourisa, zbog čega svi mi duboko žalimo - ispričao je jedan hrvatski okrivljenik.

Optuženi 27-godišnji Grk, kojega zastupa Alexis Kougias, također kategorički negira bilo kakvu povezanost sa slučajem i tvrdi kako se, nažalost, našao na krivom mjestu u krivo vrijeme.

- Nemam nikakve veze s onime što se dogodilo između hrvatskih huligana, koji su došli u Grčku ubijati i uništavati imovinu, i navijača AEK-a, koji su bili naoružani noževima, pajserima, drvenim palicama i drugim opasnim oružjem, što se vidi iz videosnimaka koje posjeduje policija. Toga dana, u poslijepodnevnim satima, posjetio sam jednu trgovinu u ulici Agios Vassiliou 27, bio sam sa zaručnicom i potencijalnim poslovnim partnerom, a poslije sam se sastao s poznanikom u njegovoj kući u blizini kako bih pogledao motocikl koji je on prodavao, a ja sam bio zainteresiran za kupnju.

Dok smo razgovarali, oko 23 sata, čuli smo petarde i eksplozije iz smjera stadiona AEK-a, pa sam iz radoznalosti odjurio ondje vidjeti što se događa. Kad sam stigao na mjesto događaja, vidio sam i čuo petarde, baklje, viku i psovke... Uplašio sam se i odlučio maknuti što dalje... Osim toga, ja sam jedini od uhićenih koji nije imao niti kapuljaču niti kacigu, nisam se skrivao ni od koga, što također ide u prilog tvrdnjama o mojoj nevinosti.

Jedini razlog zbog kojeg sam optužen je taj što me služba za suzbijanje nasilja na stadionima zna otprije - naime, 200 metara od zgrade policije i iza stadiona Panathinaikosa držim restoran/kafić, kamo uglavnom dolaze navijači, a prije tri godine bio sam potpuno nepravedno optužen zbog tog mog poslovnog odnosa s organiziranim navijačima Panathinaikosa... Izbjegao sam zatvorsku kaznu, ali tri puta mjesečno moram se javljati policiji, što redovito i činim, a sve to može potvrditi i Služba za suzbijanje nasilja u sportu, koja uredno prati moj stil života...

Moje uhićenje temelji se isključivo na činjenici da sam organizirani navijač Panathinaikosa te proizvoljnom i lažnom iskazu mladog policajca koji me vidio kako hodam ulicom blizu mjesta gdje su se dogodili incidenti - ispričao je uhićeni Grk.

Pred istražiteljem se našao i 22-godišnji okrivljenik porijeklom iz Albanije, od kojeg je oduzet metalni preklopni nož. On je pak rekao kako radi kao električar te da je u ponedjeljak zbog posla bio na području New Philadelphije.

- Kasno sam završio s poslom. Dogovorio sam sastanak s djevojkom na stanici i dok sam ondje čekao, čuo sam povike, eksplozije i vidio baklje u blizini. Otišao sam vidjeti što se događa, ali nisam sudjelovao u incidentima. Preklopni nož koji je pronađen kod mene treba mi za posao. Nisam organizirani navijač Panathinaikosa, ja sam samo običan ljubitelj sporta. Idem na stadion, s ocem i bratom, kad god nađem jeftine karte. Želim da se skine oznaka tajnosti s mojih komunikacija, da mi se provjeri mobitel i uzme uzorak DNK kako bi se utvrdilo da nemam nikakve veze s onime za što me optužuju - rekao je 22-godišnjak.

Svi hrvatski navijači koji su u petak ispitani na sudu, njih 30-ak, ostaju u pritvoru, čak i oni koje se direktno ne dovodi u vezu sa smrću 29-godišnjeg navijača AEK-a, Michalisa Katsourisa. Pred medijima je to objavio Vasilis Noulezas, grčki odvjetnik koji brani trojicu hrvatskih navijača.

Linker
23. lipanj 2024 17:05