KYODO/NEWSCOM/NEWSCOM/PROFIMEDIA
HR TRENER NAKON SENZACIJE

‘Svi su bili šokirani, nitko to nije mogao predvidjeti! A rekao sam sinu da se kladi na nas...‘

‘Radi se o najvećoj pobjedi u njihovoj nogometnoj povijesti, no nismo mi dobili na sreću‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. rujan 2021. 15:08

Branko Ivanković i njegov Oman napravili su najveću senzaciju u 1. kolu skupine B azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Na gostovanju su pobijedili Japan s 1:0, to je definitivno nogometno čudo. Oman je 79. na FIFA ljestvici, a Japan 24., reprezentacija Zemlje Izlazećeg Sunca igrala je na posljednjih šest svjetskih prvenstava nakon debija 1998. godine. Oman nije igrao niti jednom...

- Nakon ovakve pobjede i ovakve igre osjećam se sjajno. Nema većeg zadovoljstva i sreće za trenera kad se pobijedi ovakva utakmica i autorizira ovakva senzacija. To je jednostavno fantastično zadovoljstvo, a još je veće kad vidim sreću svih tih nogometaša s kojima radim, ali i sreću cijelog naroda. Mojoj sreći zaista nema kraja - kazao je u uvodu Branko Ivanković (67), izbornik Omana.

image
KYODO/NEWSCOM/NEWSCOM/PROFIMEDIA Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia


Priča da pobjedu nitko nije mogao niti zamisliti...

- Vidite, to je ogromna senzacija, svi su bili šokirani, nitko to nije mogao predvidjeti. Sad ću vam ispričati jednu priču. Na kladionicama je naša pobjeda imala koeficijent 21. Kazao sam sinu da se kladi na pobjedu Omana. Znate što mi je odgovorio? Tata, nema šanse, neću bacati novac, ha, ha, ha... Nije imao hrabrosti staviti na Oman i tatu, zapamtit ću mu to, ha, ha, ha...

Godina bez treninga

Ali priča Tanac da je zaista pobjeda Omana nešto što je bilo pod egidom - nemoguća misija.

- Radi se o najvećoj pobjedi Omana u njihovoj nogometnoj povijesti! Pobijedili smo Japan koji mislim da jedno pet-šest godina doma nije izgubio niti jednu utakmicu. Od 1998. godine Japanci su redovni sudionici svjetskih prvenstava i to s dobrim igrama i rezultatima. Nadalje, od 24 igrača koja su bila pozvana, 18 Japanaca igra u europskim klubovima. To je ogroman kapital za japansku reprezentaciju.

Kaže da nije tako zadovoljan samo zbog senzacionalne pobjede...

- Još veća sreće od tog čuda jest činjenica da smo mu tu pobjedu - zaslužili! Nismo mi dobili na sreću, s nekim slučajnim pogotkom, a da su oni promašili deset prilika. Čak mislim da smo imali i kazneni udarac za nas, ali VAR ga nije priznao. Mi smo jednostavno bili bolja momčad, a to je ono posebno na što sam ponosan. Imali smo dvanaest udaraca prema golu, čak šest kornera. Pa Japancima nitko u zadnjih deset utakmica ukupno nije izveo toliko kornera. Iznenadili smo ih našom otvorenom igrom, agresivnošću, odlučnošću. Odlično smo ulazili u tranziciju prema naprijed, stvorili smo mnogo više opasnih situacija i šansi. Igrali smo s dva napadača, stalno smo tražili ofenzivni pristup. Da, pobjeda jest uvijek najvažnija, ali moje zadovoljstvo je najveće zbog naše prezentacije.

image
MOHAMMED MAHJOUB/AFP/PROFIMEDIA


Veli da se cijelo vrijeme bavio s time kako Oman pretvoriti u reprezentaciju koja ima pobjednički dug.

- Radio sam na tome da im udahnem pobjednički mentalitet. Bilo im je bitno usaditi mentalitet s kojim se nikoga neće plašiti, da na svaku utakmicu ide na pobjedu, bez obzira na snagu suparnika, te kakav status ima. Omanu je ovo tek treći puta u povijesti da igra završnu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Ivanković je zasad vodio Oman u sedam utakmica, a doživio je samo jedan poraz, u drugoj rundi azijskih kvalifikacija za SP, protiv Katara (0:1). U tom natjecanju prije ove završne runde pobijedio je Afganistan (2:1) i Bangladeš (3:0). Oman je bio u toj drugoj rundi najbolji drugi i ušao je u završne kvalifikacije za SP gdje se bori 12 najboljih reprezentacija.

- I taj jedan jedini poraz bio je nezaslužen, za nas nije dosuđen čisti jedanaesterac, a poništen nam je regularan pogodak. Te utakmice s aktualnim prvakom Azije Katarom, te s Japanom, najboljom reprezentacijom u Aziji, pokazale su da možemo igrati sa svima.

Kazao je još nešto...

- Ovaj uspjeh je još značajniji zbog ovog podatka. Ovdje sam godinu i pol dana, a moji igrači godinu dana uopće nisu trenirali jer je zbog koronavirusa bio totalni lockdown. Imao sam reprezentaciju tri-četiri puta na kampu, na pripremama. Smrt je za igrača kad se ne može godinu dana natjecati, igrati, trenirati. Eto i to je još jedan plus za moje ogromno zadovoljstvo, te svih nas koji smo u ovom projektu.

image
MOHAMMED MAHJOUB/AFP/PROFIMEDIA

Pozitivni stres

Sljedeću utakmicu Oman igra 7. rujna protiv Saudijske Arabije.

- Očekivanja su uvijek velika, ja živim pod tim stresom 30 godina. S tim se dobro nosim, fućkaš nogomet ako nisi pod stresom. To je onaj fluid, pozitivni stres. Ja sam hrvatski trener koji je sigurno najviše puta igrao pred sto tisuća gledatelja, bilo je to dok sam bio izbornik Irana. Mi imamo pravo na svoj san, sanjamo jedno od prva dva mjesta i plasman na Svjetsko prvenstvo. Ma, da mi završimo i treći u skupini i uhvatimo play-off, to bi bio fantastičan uspjeh. Mi smo u ovu skupinu ušli kao totalni autsajderi, od svih tih 12 reprezentacija koje su ušle u zadnju rundu kvalifikacija, samo je Vijetnam rangiran ispod nas. Nitko nam nije davao nikakve šanse, ali imamo pravo sanjati. Sad još i više nakon ove pobjede nad Japanom. Naravno, bit će tu i slabijih utakmica, idemo utakmicu po utakmicu, ne predajemo se - zaključio je Ivanković.

Nitko ne igra vani, svi su domaći

Pitali smo Tanca kakve igrače ima u reprezentaciji, ima li nekoga tko igra u inozemstvu?

- U reprezentativnom rosteru imam sve domaće igrače. Nitko ne igra vani, nemam niti jednog naturaliziranog igrača kao što imaju mnoge druge reprezentacije. Svi vole raditi, vole učiti, besprijekorni su na treningu. Bili smo preko mjesec dana vani, nitko nije plakao za obitelji, a inače su vrlo osjetljivi po tom pitanju. Sve su posvetili nogometu. U Srbiji, u Beogradu smo bili mjesec dana, nitko nikad nije rekao da želi doma. Trenirali smo na Zvezdari, ovom prilikom bih zahvalio ljudima iz FK Zvezdara na sjajnom gostoprimstvu - kaže Tanac.

Stanje nakon prvog kola


Skupina A: Iran 3, Irak 1, Južna Koreja 1, Libanon 1, UAE 1, Sirija 0.
Skupina B: Australija 3, Saudijska Arabija 3, Oman 3, Japan 0, Vijetnam 0, Kina.

Prve dvije reprezentacije direktno će se kvalificirati na SP, dok će trećeplasirani igrati međusobno i pobjednik tog dvoboja ide u interkontinentalni play-off za plasman u Katar.

Linker
27. travanj 2024 15:13