James Whitehead/ppauk/shutterstock Editorial/profimedia
ENGLESKI FA KUP

Svijet ostao u čudu kad je sudac izvadio specifičnu stvarčicu iz džepa, ali za sve postoji jasno objašnjenje

U osmoj minuti Gomes iz Wolverhamptona zaradio je direktno isključenje
Piše: Anđela VukoObjavljeno: 06. siječanj 2024. 18:26

Crveni karton u 8. minuti nogometne utakmice nije nešto što se viđa baš svaki dan. Rano isključenje obično rezultira brojnim prigovorima ekipe i navijača momčadi koja je karton dobila. To se međutim nije dogodilo u dvoboju FA Cupa između Brentforda i Wolverhamptona kada je sudac Tony Harrington isključio Joaoa Gomesa zbog prekršaja na Christianu Norgaardu.

Kontroverze oko isključenja ustupile su mjesto nevjerici zbog oblika kartona koji je pokazao Harrington. Sudac je naime umjesto uobičajenog kartona u obliku pravokutnika iz džepa izvukao okrugli crveni karton i time potakao brojne komentare i rasprave navijača na društvenim mrežama.

Nije ovo međutim prvi put da se tako nešto dogodilo. Prije godinu dana u FA Cup dvoboju Wrexhama i Sheffield Uniteda sudac Dean Whitestone također je pokazao okrugli crveni karton Danielu Jebbisonu, također izazvavši val iznenađenja među navijačima. Koristio ih je i sudac Uriah Rennie.

Prema SportBibleu, koji navodi objašnjenje iz jednog sudačkog foruma, okrugli crveni kartoni (postoje i ovalni) uvedeni su u nogomet kako bi pomogli nogometašima koji imaju problema s razlikovanjem boja. Na ovaj način, čak i ako igrač pati od nekih vizualnih problema, on jasno razumije da je pravokutni karton žuti, a okrugli crveni.

Drugi razlog, također objašnjen na raznim forumima, govori o tome da okrugli kartoni služe tome da sami suci izbjegnu zabunu. Kako ne bi pogriješili prilikom isključenja igrača neki suci radije nose okrugli crveni karton kako bi ga lakše razlikovali od žutog pravokutnog kad ga vade iz svog džepa.

Linker
01. svibanj 2024 01:30