Paul Ellis/afp/profimedia
NOGOMET U CRNOM

Svijet se oprašta od ‘Posljednjeg gentlemena‘: ‘Bio si heroj za milijune i div ove igre, jedan od najvećih‘

‘Jednako su mu se divili zbog ponašanja i izvanrednih nogometnih kvaliteta‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 21. listopad 2023. 20:24

"Jedan i jedini" naslov je The Suna, "Jedan od najvećih svih vremena" ističe The Mirror, Engleska tuguje, a nogometni svijet se oprašta od sir Bobbyja Charltona, najvećeg engleskog nogometaša svih vremena. Jednog od tek devetorice u povijesti nogometa koji je osvojio Svjetsko prvenstvo, Ligu prvaka i Zlatnu loptu.

"Bez briljantnosti Bobbyja Charltona, Engleska ne bi imala taj jedinstveni trofej u svojim vitrinama, bez briljantnosti Bobbyja Charltona Manchester United ne bi bio velika, legendarna institucija kakva je danas. On je, nedvojbeno, najutjecajniji i najvažniji nogometaš u povijesti igre u ovoj zemlji, velika figura i za klub i za Englesku", piše u nekrologu "The Mirrora".

"Preminuo je jedan od istinskih velikana, Sir Bobby Charlton. Nikada ga nećemo zaboraviti, kao ni cijeli nogomet", napisao je Geoff Hurst, sada posljednji preživjeli član engleske reprezentacije koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 1966.

image

Sir Bobby Charlton

KAZUHIRO NOGI Afp

Oglasili su se odmah nakon vijesti o smrti iz Manchester Uniteda za kojeg je Charlton odigrao 758 utakmica.

"Sir Bobby je bio heroj za milijune, ne samo u Manchesteru ili Ujedinjenom Kraljevstvu, već svugdje gdje se nogomet igra. Divili su mu se jednako zbog njegovog sportskog ponašanja i integriteta kao i zbog njegovih izvanrednih nogometnih kvaliteta. Sir Bobby će uvijek biti zapamćen kao div ove igre", poruka je s Old Trafforda.

Na gostovanju kod Sheffielda nogometaši Manchester Uniteda nosit će crne trake, a u nedjelju od 10 sati na Old Traffordu će biti otvorena knjiga žalosti.

Od Charltona se opraštaju brojni nogometaši.

"Počivao u miru dragi Sir Bobby Charlton. Jedan od najboljih svih vremena.", dirljivom porukom na Instagramu Eric Cantona odao je počast Bobbyju Charltonu.

Gary Neville je napisao: "Najveći engleski nogometaš i najveći ambasador Manchester Uniteda. Prvak na terenu i izvan njega".

U žalosti je i Gary Lineker.

"Uistinu divan nogometaš i istinski drag čovjek. Najbolji igrač Engleske ikada. Možda više nije s nama, ali će imati nogometnu besmrtnost".

Izraze sućuti uputili su i Real, Barcelona...

Linker
17. svibanj 2024 07:52