Fernando Diniz 

 Carl De Souza/afp/profimedia
TKO ĆE VODITI SELECAO?

Svjetska velesila u rasulu: Aktualni izbornik skupo će platiti novu suradnju, a Mourinho je pucanj u prazno

U 2024. ulaze s okusom gorčine, bez željenog imena na klupi i s neizvjesnom situacijom na čelu Saveza
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 04. siječanj 2024. 15:46

Godina 2023. za Brazil je, rezultatski gledano, bila druga najlošija otkad je reprezentativnih natjecanja. Kamo sreće da je to jedina crna točka, no u listopadu su ostali i bez Neymara, koji će zbog ozljede gotovo sigurno propustiti Copa Americu. Zatim je Sud u Rio de Janeiru s dužnosti smijenio predsjednika Brazilskog nogometnog saveza (CBF-a) Ednalda Rodriguesa zbog nepravilnosti u prošlogodišnjim izborima, a kao "šlag na tortu" došla je vijest o produženju suradnje između Carla Ancelottija i Real Madrida.

- Bio sam u kontaktu s Rodriguesom, želim mu zahvaliti na naklonosti i interesu koji je prema meni pokazao. To me čini jako ponosnim, no sve je ovisilo o mojoj situaciji u Realu, to je svima jasno. Rodrigues sada više nije predsjednik Saveza, a sve što sam ja želio je ostati ovdje. Uzbudljivo je razmišljati o ulozi izbornika Brazila, ali ne znam hoće li me oni i dalje željeti 2026. godine - poručio je Ancelotti na novogodišnjoj preskonferenciji.

Dakle, talijanski trener će Viniciusa, Rodryga i Edera Militaa ipak viđati samo u Madridu, iako je donedavni predsjednik Rodrigues neupitno garantirao da će instalirati Ancelottija na klupu Seleçaa. Očito je smijenjeni 69-godišnjak prvo rekao ‘hop‘, pa tek onda skočio, a tko god uskoči na njegovu poziciju, čeka ga dosta posla. Novi predsjednik Saveza trebao bi biti poznat u prvim tjednima siječnja, iako se FIFA protivi održavanju izbora jer, kako su naveli u otvorenom pismu, politika se ne treba uplitati u sport te uopće nije bilo potrebe da brazilski sudovi određuju sudbinu Rodriguesu. Njegovu funkciju privremeno obavlja revizor Jose Perdiz. Kandidati za Rodriguesova nasljednika su Flavio Zveiter i Reinaldo Carneiro Bastos, a kad i ako ih se izabere, upravo će pitanje izbornika postaviti kao prvo na dnevnom redu.

image

Carlo Ancelotti ostaje u Realu do 2026. godine

SOEREN STACHE Dpa Picture-alliance Via Afp

Kako je Ancelotti otpao, Fernandu Dinizu otvara se velika prilika. Premda se zasad nikako ne snalazi na klupi Selecaa, jer upisao je tek dvije pobjede iz šest susreta (još dva remija i tri poraza), Diniz bi mogao ostati i duže od potpisanog ugovora koji istječe u svibnju. Možda se još nije dokazao, no Brazilci znaju da se radi o uglednom stručnjaku, koji je prema mnogim listama među najboljim trenerima 2023. godine budući da je s Fluminenseom, kojeg još uvijek trenira, osvojio prvi Copa Libertadores. Međutim, brazilski Globo piše da će Diniz, u slučaju da zaradi puno povjerenje i novi ugovor, morati napustiti trenerski posao i posvetiti se isključivo reprezentaciji, a ne zna se je li to cijena koju je spreman platiti.

No, dobro je poznato da će ponovni lov na Josea Mourinha vrlo vjerojatno biti pucanj u prazno. Tamošnji mediji izvještavaju da se opet rađa ideja o slavnom Portugalcu na brazilskoj klupi, no Mourinho im je još ljetos spustio slušalicu. Sretan je u Romi i ne razmišlja o promjeni destinacije. Stoga, sve je izglednije da će Brazil tražiti izbornika unutar vlastitih granica, iako su nakon poraza od Hrvatske u Katru naznačili da je prioritet ugledno europsko ime. Od lica iz domaćeg nogometa najsnažniji kandidat je Abel Ferreira. Portugalac je trenutno na čelu Palmeirasa, s kojim je osvojio sedam trofeja i postao najuspješniji inozemni trener u povijesti Brazila. Ferreira se i prije Dinizova dolaska spominjao kao mogući izbornik, što vrijedi i za Dorivala Juniora te Renata Portaluppija Gaucha, koji su ponovo aktualni. Posebno zanimljivo ime s liste kandidata je Jorge Sampaoli. Argentinac kao šef Brazila zvuči nemoguće, no tamošnji portali drže da je Sampaoli "u igri". Poznaje domaći nogomet, vodio je Santos i Atletico Mineiro, a posljednji angažman pamti u Flamengu, gdje je izdržao svega pet mjeseci.

image

Jorge Sampaoli kao trener Seville

Daniel Gonzalez Acuna/zuma Press/profimedia

Toliko je - pet mjeseci - ostalo i do Copa Americe. Brazil se do tada obavezno mora posložiti, dojam je da su zaista u rasulu. Bez predsjednika, željenog izbornika, jasnog plana za blisku budućnost... Rezultati su također nevaljali, godinu 2023. zaokružili su s tri vezana poraza, a pet sve ukupno (od devet utakmica). Valjda su si srdačno i iz dubine duše poželjeli sve najbolje u 2024., jer sreća će im definitivno trebati.

BRAZILSKI IZBORNICI U 21. STOLJEĆU

Emerson Leao

Luiz Felipe Scolari

Mario Zagallo

Carlos Alberto Parreira

Ricardo Gomes

Dunga

Jorginho

Mano Menezes

Luiz Felipe Scolari

Dunga

Tite

Ramon Menezes

Fernando Diniz

Linker
18. svibanj 2024 12:55