FRANCK FIFE Afp
LUDA UTAKMICA

Svjetski prvaci pokazali karakter, izbornik Belgije otkrio što ih je koštalo plasmana u veliko finale

"Na terenu je to bilo poput boksačkog meča", slikovit je bio francuski vratar Lloris
Piše: Tomo Ničota, SNObjavljeno: 08. listopad 2021. 08:48

Nakon prvih 45 minuta činilo se da ćemo veliki obračun svjetskih i europskih prvaka, Francuza i Talijana, gledati u utakmici za treće mjesto Lige nacije. Belgija je imala 2:0, bila bolja, Francuzi su bili blijedi, nisu se doimali spremnima za preokret. No, uspjeli su, u nastavku je istrčala neka druga Francuska i fantastičnoj utakmici slavila 3:2 i izborila finale sa Španjolskom.

Počelo je već u četvrtoj minuti, Belgijci su imali veliku šansu. De Bruyne je bio u na lopti, pucao s desetak metara prema donjem kutu, ali Lloris je odbio u korner. Bili su Belgijci brži, razigraniji, s druge strane tek je Mbappe jednim sprintom i pokušajem asistencije petom pokazao da i u Tricolori imaju klasu. Usporila je utakmica nakon 25 minuta, nije bilo previše šansi. Ali, onda u samo u četiri minute, dva pogotka koja su gurnula Belgiju prema finalu.

image
FRANCK FIFE Afp

Prvo je Carrasco s lijeve strane gađao bliži kut, lopta je od Koundea malo promijenila smjer, svejedno, Lloris je ostao u raskoraku, mogao je bolje reagirati. Nije se slavlje ni stišalo, Lukaku je dobio lopti na desnoj strani, lagano se otarasio Lucasa Hernandeza i snažno, precizno iskosa pogodio pod gredu u prvi kut. Sjajna egezkucija, no, opet je Lloris mogao bolje... No, nije on krivac, njegovi suigrači djelovali su baš zbunjeno, klimavo, grogirano.

Utjecaj VAR-a

Ne znamo što je Deschamps rekao igračima u svlačionici, ali u nastavku je Francuska odigrala velikih 45 minuta. Mbappe je upisao 50. nastup, najmlađi je Francuz u povijesti koji je tako rano došao do tog jubileja, ne znamo je li zbog toga, ali bio je posebno motiviran. Bilo ga je svuda, kao da je sam odlučio okrenuti utakmicu i ušutkati kritičare koji u zadnje vrijeme imaju štošta prigovoriti njegovim izvedbama. Pokrenuo je Francusku, podigao se ritam igre, krenule su prilike. Pogba glavom - ništa. Onda je Mbappe prošao po desnoj strani, Griezmann imao zicer, pucao je pokraj gola. Zatim je Benzema smanjio na 2:1, asistent - Mbappe. Bila je 62. minuta, Francuzi su bili potpuno u utakmici, a već koju minutu kasnije, nespretan faul Tielemansa nad Griezmannom bio je dovoljan za kazneni udarac, nakon reakcije iz VAR sobe. Mbappe je zabio. I nastavio ‘razbijati’ Belgiju, imao je i sam šansu, malo pokraj gola.

image
Roberto Martinez
FRANCK FIFE Afp

Razigravao je Mbappe, pritisak je bio sve jači, Tchouameni je dobro pucao, Courtois obranio, Pogba je iz slobodnjaka pogodio gredu... Belgije nije bilo nigdje i onda je zabila. Carrasco za Lukakua, koji se, na nekoliko sekundi, prometnuo u velikog junaka. Slavili su Belgijci, ali VAR je poništio gol, zaleđe je bilo minimalno ali je bilo.

Da nema VAR-a, vodila bi Belgija 3:1, ovako, na kraju je izgubila sve. Još jednu brzu akciju započeo je Mbappe, a majstorski i ubojito s distance pogodio Theo Hernandez u 90. minuti, u svojem drugom nastupu za Francusku.

"Jedna ovakva pobjeda pokazuje snagu karaktera ove momčadi. Igrači nisu odustali, došli su izboriti finale. Sada smo to i učinili i čeka nas borba za trofej. Napravit ćemo sve da izađemo kao konačni pobjednici", rekao je nakon utakmice Didier Deschamps.

Ukratko je ovaj susret prokomentirao i Hugo Lloris.

"Na poluvremenu smo zaostajali dva pogotka, ali smo se vratili na impresivan način. Na terenu je to bilo poput boksačkog meča. Osjećali smo da utakmica može otići u bilo kojem smjeru. Mentalno smo bili jaki, a to je sjajan osjećaj", analiza je francuskog vratara.

Oglasio se i izbornik Belgije:

"U drugom smo poluvremenu bili previše emotivni, možda smo previše razmišljali o finalu", mišljenje je Roberta Martineza.

Linker
20. travanj 2024 15:35