LAURENCE GRIFFITHS Afp
EUROCAST #32

‘Taj frajer je bio ključ uspjeha Talijana! Kada je on upalio motore i preuzeo odgovornost bilo je gotovo‘

Talijani su okrunili svoju dobru igru na cijelom prvenstvu i oduševili navijače diljem Europe
Piše: SNObjavljeno: 12. srpanj 2021. 08:11

Gotovo je! Sinoć je završilo Europsko prvenstvo u nogometu, a novi prvaci Europe su nogometaši Italije koji su pobijedili Englesku nakon izvođenja jedanaesteraca. Tako su Talijani okrunili svoju dobru igru na cijelom prvenstvu, ali i oduševili nogometne navijače diljem Europe jer su oni imali puno više neutralnih navijača na svojoj strani od Engleza.

Sa završetkom Eura završava i naš Eurocast, specijalni podcast koji se emitirao tijekom cijelog prvenstva. U današnjoj emisiji gostuje nogometni trener Zoran Zekić koji je bio i najčešći gost Eurocasta pa je logično bilo da s njim i zatvorimo ovaj projekt.

- Sasvim zasluženo, nakon svega prikazanog na cijelom turniru Italija je zaslužila da bude prvak. Mučili su se u prvih 20 minuta, primili brzo gol, ali potom je uslijedila apsolutna dominacija - rekao je Zekić u uvodu.

Glavni urednik Robert Šola također je istaknuo da je Italija zasluženo slavila, te smatra kako je izbornik Gareth Southgate bio apsolutni tragičar.

Mnogi su sumnjali u Mancinija i ovu talijansku reprezentaciju na samom početku turnira.

- Mancinija sam uvijek gledao kao onoga tko je dolazio u vrhunske momčadi i nismo možda cijenili toliko njegov rad. Ali, ovo što je napravio s Italijom je nešto fantastično. Zadnjih nekoliko utakmica je imao barem, dva do tri igrača koji nisu bili na razini, ali i u tome svemu je pronalazio dodatna riješenja. Italija je istrpila prvih 20 minuta utakmice, ali Mancini je napravio nekoliko pravih izmjena. Ovo je specifično prvenstvo jer malo je momčadi u udarnim sastavima imalo igrači iz onih TOP klubova.

Chiellini je bio jedan od ključnih igrača.

- Chiellini je bio ključan, upalio motore i preuzeo odgovornost na sebe. Striktno je preuzeo Kanea, podignuo zadnju liniju i poslije toga daje impuls svim ostalim igračima da mogu više napadati i s više igrača ići prema naprijed. Englezi? Način na koji su došli do prvog gola se rijetko događa. Da dasni bek doda lijevom koji zabije je nešto što ti se u trenerkoj karijeri dogodi jednom ili dvaput. Englezi mogu biti nesretni jer nisu i više iskoristili te rupe kod Talijana u uvodu.

Gareth Southgate?

- Za mene je on ostavio dobar dojam. Engleske 50 godina nije bilo nigdje, uveo je nekoliko mladih igrača i to je sve pozitivno. Izmjene? U 119. minuti je smisleno izmjenio dvojicu igrača i svi ti igrači su bili svježi, ali Rashford i Sancho nisu bili u ritmu, kada je Euro u pitanju. Mladi Saka, tko je prati Arsenal malo bolje vjerojatno nije niti čuo za njega. Na ovom prvenstvu se možda i prvi puta susreo s navijačima, nadam se da ga ovaj promašeni penal neće zaustaviti u danjem nastavku karijere - rekao je Zekić pa nastavio:

- Smatram da su kod penala odgovornost trebali preuzeti oni iskusniji. Nije mi jasno kako jedan Sterling nije pucao jedanaesterac. Da su oni promašili te penale to bi nama izgledalo svim malo normalnije. Ovako, nije normalno da dva klinca koja su ušli u igru, koji nisu u ritmu da pucaju te penale.

Gianluigi Donnarumma igrač turnira?

- Ako se gleda kroz prizmu penala onda je to definitivno tako. Nisam mislio da ću to reći ikad, ali gledajući ovo prvenstvo, za mene je Chiellini broj jedan. On je strašno puno značio za ovu momčad.

Linker
01. svibanj 2024 09:31