NAOKI MORITA/AFLO/PROFIMEDIA
MATEO KOVAČIĆ ZA SN

‘Taj podatak o meni zvuči bizarno. Livaković? Klasa. Majer ima nešto posebno, a znate li tko me nije iznenadio?‘

Vatreni veznjak ušao je u pravu formu u pravi trenutak, kako za reprezentaciju Hrvatske, tako i za klub
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 01. travanj 2023. 13:13

Unedavnom intervjuu za SN Mateo Kovačić nam je kazao da je po tom pitanju sada miran godinu-dvije. I kad smo nazvali radi dužnog osvrta, s obzirom na to da je bio ponajbolji akter dvostrukog reprezentativnog programa ožujka, nije na prvu bio uvjeren da treba opet nešto kazati.

- Što ću novog kazati nakon mjesec dana?

Onda smo ga razuvjerili tezom da su velika novost njegova dva reprezentativna pogotka, što je raritetan događaj.

Malo smo se poigrali brojkama. Prvi gol postigao je Gibraltaru dvije godine i dva mjeseca od debija (22. ožujka 2013.). Iduće poentiranje, dva gola Portugalu, dogodilo se pet i pol godina kasnije.

Ova dva pogotka u Turskoj čekala su se dvije godine i četiri mjeseca. Koliko će se onda čekati onda idući golovi?

- Auuu... Zvuči to zbilja bizarno, onda trebam iskoristiti trenutak i kazati nešto jer tko će dočekati par godina, ha ha... - raspoloženo je uzvratio Kovačić, a onda isukao obećavajuću tezu: - Možda je vrijeme da distance mjerimo u mjesecima. Recimo da se upišem u listu strijelaca za dva i pol mjeseca, a ne dvije i pol godine...

image
KADIR KEMAL BEHAR Anadolu Agency Via Afp

Baš mi je krivo

Bilo bi to itekako poželjno, sada kada ste uhvatili ritam. Gol Leicesteru pred reprezentativne utakmice, dva Turcima za važnu pobjedu, usput lijepa propuštena prilika u Splitu s Walesom, nakon sjajnog duplog pasa s Kramarićem?

- Baš mi je krivo za tu akciju jer je bila odlična, da smo poveli 2:0 druga priča...

Usput, Kramarić, idealno dodavanje...

- Ha, znam na što ciljate, ali moji je stav da je Krama odigrao vrlo dobru utakmicu. Trenutak sporni u akciji prema Perišiću je samo trenutak. Meni je on jako drag momak i zbilja dobar dečko. Igrački je vrhunski i daje se maksimalno iako mu nije lako igrati izvan njegove prirodne pozicije.

O (ne)efikasnosti imamo znakovitost komparacije s drugim velikanima. O tome u okviru, ali, primjerice, “šestica” Xavi je u klubu postizao više golova od ofenzivnog veznog Inieste (10,5 % u odnosu na 7,9 %), čak i u reprezentaciji je bio bolji (svaki 13 golova, ali u odnosu na nastupe 9,9% - 9,7%). Još je znakovitije da je najbolji strijelac u reprezentaciji bio Xabi Alonso s 14% utakmica uz pogodak. Andrea Pirlo, kao “šestica”, imao je najvišu efikasnost (11,9 % u klubu, 11,2 % u reprezentaciji) ukupno, 11,8 %. Modrić je u klubu na 8,7 %, a u reprezentaciji na 14 %, ukupno 10 %. Želimo reći da je priča o golovima za vezne igrače relativan pojam vrednovanja. Nama je, primjerice, Iniesta bio ofenzivno najbolji od svih navedenih…

image
TOM DUBRAVEC Cropix

- Te omjere nisam znao, ali u tom kontekstu imam svoju ideju. Prije svega je nogomet različitih era, načina igre i pozicija teško uspoređivati. Drugo, uvjerenja sam da ja osobno trebam napraviti iskorak u tom pogledu, a treće je da se trudim tu promjenu garda u ofenzivnoj igri podići na višu razinu. Postigao sam sada tri pogotka i mogu vam potvrditi da je to sjajan osjećaj. On je još posebniji kada dva puta poentirate za Hrvatsku u utakmici koja je bila osobitog značaj. Mislim, veliki je gušt biti i strijelac, te ću nastaviti velikim trudom u tom smislu ponavljati se.

Vi ste i u Splitu, i bez pogotka, bili ponajbolji igrač utakmice. Uvjerljiv je dojam da ste u pravo vrijeme ušli u formu, kako za Hrvatsku, tako i za Chelsea?

- Temeljno je da se osjećam fizički potpuno spreman. Meni je najvažnije da se mogu na terenu maksimalno izraziti u obavljanju zadataka. Imao sam te neke probleme koji su me ograničavali nakon Katara da odmah uhvatim ritam, ali sada sam svježiji, ritam trke mi je u standardu, a onda je i lakše odigrati tehnički dobro.

Je li bilo teško nakon kiksa u posljednjoj sekundi sa Velšanima ići na noge motiviranim Turcima?

- Prije svega, pamtim kad smo posljednji put izgubili u Turskoj, mislim u rujnu 2017. godine, kad nas je Čačić vodio, da su nas domaćini baš nadigrali. Izgubili smo 0:1, zakomplicirali put na SP 2018. Znali smo da nas i sada čeka vruća atmosfera i napaljeni suparnik. U Splitu smo odigrali dobro i kiks kod gola koštao nas je dva boda. Stoga, nije bilo straha, ali jest respekt suparniku i važnosti utakmice.

Viša razina

U početku utakmice Livaković je spašavao momčad od većeg rezultatskog minusa?

- Mislim da je početni pritisak Turaka bio snažan, ali nekoliko šansi koje su imali bile su plod naših pogrešaka. Bili jesu bolji, ali to je ono što se kaže - koliko je važno imati vrhunskog golmana da te drži na površini dok se pribereš. Upravo je to nama omogućio Livaković i svaka mu čast. Kad smo primirili igru, uzeli posjed, imao sam osjećaj na terenu da nam ne mogu uzeti loptu tri dana, osim ako ne pogriješimo sami kao u prvoj fazi utakmice.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Što je izbornik tražio u poluvremenu?

- Kazao je da je rezultat O.K. i da se smirimo u igri i nastavimo čvrsto kao da je 0:0.

Što je nogomet... U Splitu bolja igra, a slabiji suparnik otme dva boda, u Bursi bolji suparnik i nešto manje bolja igra, a ispadne sigurna pobjeda?

- Nogomet je čudo upravo zbog tih nepredvidivosti. No, moram reći, bez obzira na rezultate ove dvije utakmice, da je Hrvatska pokazala višu razinu kvalitete, te sam uvjeren da smo na dobrom putu u smislu novih iskoraka i puta prema EP 2024.

Odlučivat će detalji

Pogotovo je dobro pozitivnom atmosferom nastaviti do Final Foura. Vidimo da Nizozemci, Talijani i Španjolci imaju problema u startu kvalifikacija?

- Evo, naš primjer s Walesom jasno ukazuje kako s niti jednim suparnikom, bez obzira na rejtinge, nije lako igrati. Puno je iznenađujućih rezultata. Čim izostane puni fokus, svaki suparnik odmah uđe u problem. Što se našeg FF-a tiče, ha, jasno je da mislimo na to, ali se ne zavaravamo da nečiji poraz ili naša pobjeda imaju velikog utjecaja na ono što će biti 14. lipnja kad počne turnir. Uvijek je važan trenutak u kojem se igra, ostalo je nevažno.

Snaži se dojam kako Hrvatska može osvojiti Ligu nacija?

- Pa, mislim da je to realnost, da možemo, ali kako je netko već kazao, realnost je i da to mogu osvojiti i drugi akteri Final Foura. Odlučivat će detalji, trenutak inspiracije, forma dana. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo ići u Nizozemsku s ambicijom da osvojimo Ligu nacija. U tom kontekstu temeljno je po meni da budemo kompletni!

Bit će iskušenja u iduća dva mjeseca klupskih teških bitki?

- Istina je, sad se lomi sezona, bit će puno napora, fizičkih i mentalnih, jer je pritisak na maksimumu. No, to je život profesionalca i zato smo trenirani i naposljetku i dobro plaćeni. Ponavljam, želja mi je samo da na okupljanje za FF stignemo svi zdravi, a s obzirom na motiv koji imamo siguran sam da će onda svaki od nas zaboraviti na umor i moguću iscrpljenost duge i čudne sezone s Mundijalom u sredini.

Čudan je osjećaj imati Luku Modrića za suparnika, niti on, ni ja ne povlačimo nogu...

Kovačić i Modrić, tako veliki prijatelji, a tako veliki suparnici u travnju. Treći puta u tri sezone Lige prvaka!

- Ha, ha, kako to ždrijeb posloži... Nimalo jednostavno za nas jer Real je u LP-u uvijek najopasniji.

Da, čim ste ih prije dvije sezone eliminirali, odmah ste osvojili Ligu prvaka?

- Bili smo mi i lani dobri s njima, pogotovo u Madridu, gdje smo praktično imali prolaz sa 3:0, a onda je Luka izmislio onu asistenciju vanjskom za Rodryga i otišlo se u produžetke. Protiv njih moramo biti na 120 %, oni svaki i manji propust odmah kažnjavaju. Iako, ponavljam, i mi smo za njih težak suparnik, pokazali smo to.

Bitka s kapetanom u tih 180 minuta mogla bi biti prevaga. Bilo je par žešćih duela prošli put?

- Čudan je to osjećaj imati ga za suparnika. Bilo jest čvrstih sudara jer ni on, ni ja ne povlačimo nogu, ali sve je to sportska borba. Sretat ćemo se sigurno jer ja igram više lijevo, on je desno, vidjet ćemo tko će koga. Mislim nadjačati, ne bih volio da se udaramo, ha, ha…

Kaže Dalić da vas vidi kao Modrićeva nasljednika, odnosno, vođu na terenu. To logično implicira i lidersku ulogu. Jača li vam to pritisak, iako na pragu 29. rođendana (6. svibnja) to djeluje logično?

- Prije svega, svi se nadamo da će Luka što dulje biti s nama i da ćemo i dalje upijati od njega kako se postavljati u svakoj situaciji, na terenu i van njega. To nam je privilegirana škola. Uživam igrati s njim, uživam igrati za Hrvatsku i točno je kako je Modrić kazao - što si uspješniji, to te više potiče igrati za reprezentaciju i ponavljati te dobre vibracije. Trudit ću se opravdati povjerenje na terenu, a kako opet Luka kaže, dobro odigrana utakmica treba u statistiku i odmah misli(mo) na iduću jer je samo ona bitna. Koje ću god odgovornosti imati u reprezentaciji, kao i sada ili eventualno nešto više, spreman sam ih prihvatiti i odradit ću ih maksimalno. Svi smo mi dio reprezentacije i ona je najvažnija.

Iskreno, mene Stanišić uopće nije iznenadio...

Usput, uz vas, Livakovića, Modrića i druge, imamo i nove iskorake vrijednosti. Recimo, “mali” Stanišić napreduje da je to senzacionalno?

- Iskreno, mene Stanišić nije iznenadio. Vidjelo se i prije kakvi su mu fenomenalni potencijali, a napredak je i logičan kada si dio Bayerna, treniraš na najvišoj razini i zaslužiš mjesto početnoj postavi. Efekte smo vidjeli sada u Turskoj gdje je bio sjajan. Istaknuo bih ja i napredak Šutala, na treninzima se vidi kako Majer ima nešto posebno, Livaković je klasa, Gvardiol... što reći. Svaki naš igrač je na svoj način poseban i uklopljen u ovu sjajnu grupu. Gledam Vidu, čovjek trenira kao da mu je to zadnja i najvažnija utakmica i uživa u taboru Vatrenih. I još nekog želim naglasiti, a to je Mario Pašalić! Sjajan tip i igrač, kad god dobije priliku doprinese uspjehu i uvijek se maksimalno korektno ponaša…

Linker
27. travanj 2024 02:57