TOM DUBRAVEC Cropix
HRVATSKI MENADŽERI

‘Taj Transfermarkt podcjenjuje Hrvate! Pa HNL nitko od velikih klubova ne doživljava ozbiljno...‘

‘Naši klubovi ne mogu odbiti veće ponude za igrače, a inozemni klubovi to znaju...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. prosinac 2022. 15:14

Gledamo malo taj notorni Transfermarkt, cijene hrvatskih nogometaša nakon osvojene bronce na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Prednjači sjajni Joško Gvardiol s istaknutom vrijednošću od 75 milijuna eura, Mateo Kovačić je na 40, Marcelo Brozović na 35, Mario Pašalić na 25, Lovro Majer na 22, Borna Sosa, Luka Sučić, Nikola Vlašić na 20, Josip Šutalo na 18, Dominik Livaković na 14 milijuna eura...

Jesu li cijene Hrvata na Transfermarktu realne, koliko će treće mjesto na Mundijalu pomoći u transferima hrvatskih nogometaša? Hoće li se naši dečki uspješno prodavati već sad u zimskom mercatu ili će najveći transferi ipak biti realizirani u ljetnom?

- Smatram da su cijene hrvatskih igrača apsolutno manje nego što trebaju biti, te da smo još uvijek debelo podcijenjeni na tržištu igrača. Razlog je naša liga koju veliki klubovi kupci ne cijene dovoljno, malo smo tržište s kojeg naši igrači dolaze. Isto tako, bitan faktor jest i financijska nemogućnost naših klubova da odbijaju ponude za igrače, jer im taj novac treba da prežive. To sve znaju klubovi koju kupuju i prema tome formiraju cijenu koju nude - kaže nam mladi hrvatski nogometni menadžer Matej Škegro.

image

Matej Škegro (lijevo)

RONALD GORSIC Cropix

Petica diže rejting

Nadodaje i ovo...

- Reprezentacija ima srebro i broncu zadnje četiri godine, ali po vrijednosti na Transfermarktu tek je na dvanaestom mjestu. Vrijedi, recimo, tri puta manje od Engleza. Poprilično malo za kvalitetu koju imamo. Bronca bi sigurno trebala pomoći u tome da nam rejting igrača raste. Nažalost, rejting raste našim igračima tek kada se pokažu u ligama Petice, poput Gvardiola. Našu ligu nitko od velikih klubova nije doživljavao. Mislim da bi svi skupa trebali više cijeniti naše igrače, pa da će onda i ostali to činiti - zaključuje Škegro.

Damir Jozić, dugogodišnji poznati menadžer s puno iskustva tvrdi da će bronca na Mundijalu sigurno pomoći, ali..

- Svjetsko prvenstvo je završilo pred početak zimskog prijelaznog roka, pa je to možda stanoviti problem, ali hrvatska bronca će sigurno veći učinak imati u ljetnom. Mislim da će hrvatski nastup u Kataru biti veliki vjetar u leđa za ljetni mercato. Uz to, otvara se situacija sa završetkom Lige nacija. Mlađi igrači bit će cjenjeniji. Najbolje je Mundijal iskoristio Joško Gvardiol. Najmlađi je, a to je dodana vrijednost. Radi se o igraču koji će probiti plafon od 100 milijuna eura - kaže nam Jozić.

Kad ga pitamo jesu li cijene naših igrača na Transfermarktu adekvatne, kazat će...

- Ima oscilacija na Transfermarktu, ali neki generalni smjer je uvijek poznat. Najbitniji su igrači između 20 i 25 godina, oni su najcjenjeniji, jer se može zaraditi na njihovim budućim transferima. Mnogim klubovima to je primarna stavka. Naravno, imamo i neke klubove poput Manchester Cityja, PSG-a, Reala ili Bayerna koji ne vode računa o tome hoće li nekoga preprodati ili ne, hoće li kasnije nešto zaraditi. Nisu s time opterećeni. Ostali klubovi gledaju kako na transferima mogu napraviti dodatnu vrijednost kasnijom prodajom. Recimo, Leipzig će itekako voditi računa da Joška Gvardiola što skuplje proda. Da je, recimo, Gvardiol u PSG-u, situacija bi mu bila ista kao da se radi o Mbappeu... Riskiralo bi se čak do te mjere da mu ugovor istekne. To mogu raditi veliki klubovi. Tim najvećim klubovima prihod prelazi preko milijardu eura godišnje, prodaja igrača nije im primarna. Kad govorimo o našim klubovima, rekao bih da je Dinamo “mali RB Leipzig” - zaključuje Jozić.

Linker
28. travanj 2024 15:06