Ivan Prelec

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
U HRVATSKOJ DOBIO OTKAZ

Tako se to radi u Danskoj: Hrvatski trener nakon četiri uzastopna poraza dobio novi ugovor do 2026. godine

U Hrvatskoj se uglavnom događa uobičajeno. Čim zaredaju slabiji rezultati, treneri su već pred smjenom
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. kolovoz 2023. 23:25

Kako se vidjelo i u ovom startu sezone, već dva trenera su smijenjena. Jedan je Karoglan u Istri 1961, drugi je Bišćan u Dinamu. Jedan od trenera koji je radio u oba kluba jest - Ivan Prelec. Unatoč dobrom radu u Puli smijenjen je jer je javno iznio krivu strategiju vlasnika kluba u selekciji igrača. U Dinamu II su ga promijenili jer momčad, koja je kasnije ukinuta, nije postizala “neki rezultat”.

U ožujku 2022. godine BK Vejle, jedan od povijesno značajnijih danskih klubova (5 naslova, 6 kupova), pozvao je Ivana Preleca da preuzme momčad koja je bila otpisana u elitnoj Superligi. Vlasnici kluba željeli su da u posljednja dva mjeseca natjecanja snimi stanje i priprema strategiju za drugoligašku sezonu i brzi povratak u Super ligu. Prelec je prihvatio i gotovo je senzacionalno podigao Vejle Bold klub, koji je skoro (za jedan bod) izborio odmah ostanak u ligi. U prošloj sezoni Prelec je odveo Vejle do naslova prvaka druge lige i ekspresni povratak u Super ligu. S obzirom na velike razlike u financijskim bonusima, to je za klub od neprocjenjive važnosti.

U prva četiri kola u Super ligi Prelecova je momčad upisala 4 poraza. Redom minimalni porazi, u kojima je utakmica zbog nijansi otišla na stranu suparnika. Mladom hrvatskom treneru (sada mu je 36), međutim, nitko ništa nije predbacivao. Navijači ga iznimno poštuju, a isto vrijedi i za klupsku upravu. Vejle je relativno limitiran financijski klub, otuda je strategija da se mora stvarati igrače, angažirati jeftine i mlade, a onda uz ispunjenje natjecateljskog cilja (stabilnost u Super ligi) prodavati što skuplje i obnavljati selekcijske procese. Istodobno klub maksimalno razvija infrastrukturu.

I umjesto propitkivanja rezultatskog minusa, u Vejleu su objavili kako su klub i Ivan Prelec produžili suradnju! Ugovor koji je trajao do kraja ove sezone produžen je do 2026. uz bitno poboljšane uvjete ugovora. Klupski čelnici istaknuli su da su prezadovoljni kako Prelec i prvi mu suradnici (asistent Damir Grlić, kondicijski trener Mario Škrablin i analitičar Tomislav Brezović) odrađuju posao i vide puni smisao u dugoročnom nastavku zajedničke suradnje. Naravno da su rezultati važni, ali ako ne bude nekih katastrofalnih situacija, Ivan Prelec će se moći potpuno u miru posvetiti gradnji jake momčadi i osiguravanja natjecateljske stabilnosti kluba u Super ligi.

Linker
09. svibanj 2024 18:28