DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
EUROCAST#24

Talenti sa sjevera i juga kao budućnost Vatrenih: ‘Jedan mi se jako sviđa, i otac mu je imao vic u igri‘

Hrvatskoj uskoro predstoji promjena generacija u reprezentaciji...
Piše: SNObjavljeno: 04. srpanj 2021. 08:21

Španjolska, Italija, Danska i Engleska. To su reprezentacije koje su izborile polufinale Europskog prvenstva u nogometu koje je ušlo u posljednjih sedam dana. Nakon što su jučer i prekjučer odigrane četvrtfinalne utakmice, do kraja natjecanja ostale su još samo tri utakmice – polufinala i finale.

U našem današnjem Eurocastu, posebnom podcastu posvećenom Europskom prvenstvu, analizirali smo sve što se događalo u četvrtfinalnim utakmicama te najaviti polufinalne oglede. U pomoć nam je došao nogometni trener Fabijan Komljenović, a s njim s porazgovarali i o drugim stvarima vezanim za Euro, uključujući i događaje u i oko hrvatske nogometne reprezentacije.

Komljenović je i autor zanimljive knjige o razvijanju mladih nogometaša, odnosno njihovom uklapanju u seniorski nogomet pa ćemo pričati i o mladim nogometašima u seniorskoj reprezentaciji. Hrvatskoj uskoro predstoji promjena generacija u reprezentaciji, a pričali smo i o tome koliko će njima biti teško naslijediti sve što su napravili Luka Modrić i njegova generacija.

Za početak smo analizirali posljednje rezultate na Europskom prvenstvu.

- Danska se nakon lošeg starta podigla i pokazala svoju kvalitetu. Ne bih izdvajao igrače, to je kvaliteta i radna grupa. Sama utakmica protiv Češke je bila podjednaka, nije možda bila atraktiva, ali je bila čvrsta. Česi su prerano primili pogodak i mogli su u drugom poluvremenu nešto napraviti, ali nije išlo. Nije mi jasno zbog čega je izbornik izvadio Schicka, gubiš 6,7 minuta prije kraja i onda vadiš najboljeg igrača - rekao je Komljenović u uvodu.

I glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola i Fabijan Komljenović istaknuli su među ostalim da u nogometu danas ima sve manje atrakcije i kako su igrači uglavnom koncentrirani na trku, a da je tome tako govori i činjenica da je Danska bez Eriksena stigla do polufinala.

Kada je u pitanju prognoza finala, i Šola i Komljenović smatraju kako će to biti okršaj između Italije i Engleske, reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na ovom prvenstvu.

Koliko treba raditi na strategiji i razvoju mladih igrača što je posebno važno za reprezentacije?

- Englezi su to počeli prakticirati među prvima i tu se prikazuje taj rezultat. Imaju vrhunske terene i rad s vrhunskim trenerima. U trenutku kada sam bio u Olimpiji sam zatekao jednu situaciju koja me začudila. Nisu imali plan i program, ured, infrastrukturu...nisu imali osnovne stvari. To sve me povuklo da napravim nešto novo, a uspio sam napisati i knjigu.

Ima li strategije kada je Hrvatska u pitanju?

- Mislim da nema. Slovenija ima prekrasan kamp 120 kilometara od nas. Što mi imamo? Nemamo niti jedan kamp. Čini mi se da ponekad mi u dosta toga oslanjamo na improvizaciju.

Tko vam se od mladih hrvatskih igrača sviđa i tko bi mogao uskoro biti pravi?

- Ne bih volio da postanemo radni, mi jesmo vrijedi, ali ja volim vidjeti vic u igri, potez. Čini mi se da se to polako gubi. Hrvatska ne smije izgubiti vic u igri. Nekako mi je Biuk iz Hajduka zapeo za oko, voli uči u dribling, probijati stranu. Dinamo ima Baturinu, isto kvalitetan igrač.

Linker
03. svibanj 2024 02:46