FRANK AUGSTEIN Afp
‘AZZURRI‘ U ČETVRTFINALU

Talijani nakon velike drame i produžetaka slomili Austrijance! Presudili su ‘džokeri‘ s klupe

Mancinijevi izabranici nakon 1168 minuta primili su pogodak. No, Austrija ga je prekasno zabila.
Piše: Slaven Kižlin/Sportske novostiObjavljeno: 26. lipanj 2021. 19:45

ITALIJA - AUSTRIJA 2:1 (Chiesa 95', Pessina 105' / Kalajdzic 114')

Sudac: Anthony Taylor (Engleska).

ITALIJA: Donnarumma - Di Lorenzo, Acerbi, Bonucci, Spinazzola - Barella (od 68. Pessina), Jorginho, Veratti (od 68. Locatelli) - Berardi (od 84. Chiesa), Immobile (od 84. Belotti), Insigne (od 108. Cristante). Izbornik: Roberto Mancini.

AUSTRIJA: Bachmann - Lainer (od 114. Trimmel), Dragović, Hinteregger, Alaba - X. Schlager (od 106. Gregoritsch), Grillitsch (od 106. Schaub) - Laimer (od 114. Ilsanker), Sabitzer, Baumgartner (od 90. Schöpf) - Arnautović (od 97. Kalajdžić). Izbornik: Franco Foda.

Žuti kartoni: Arnautović (2), Di Lorenzo (50), Barella (51), Hinterreger (103).

Italija je tek na produžetaka došla do pobjede, Austrija se pokazala vrlo čvrstom i hrabrom momčadi, imali su svoje prigode, no na kraju su Azzurri ipak slavili i nastavili svoj niz pobjeda.

Očekivano, Roberto Mancini vratio se na početnu postavu iz prve dvije utakmice, sedam promjena u odnosu na dvoboj s Walesom, ali nije vratio Manuela Locatellija koji ipak ostao na klupi, jer je Marco Veratti pokazao protiv Otočana da je spreman. Foda nije htio ništa eksperimentirati, ista postava koja je dobila Ukrajinu započela je jučerašnji ogled na Wembleyju na kojem je ipak nedostajalo prave nogometne atmosfere jer navijači Italije i Austrije nisu mogli doći zbog epidemioloških razloga.

Franco Foda u najavi utakmice dao je recept za uspjeh.

- Ključ je biti koncentriran na svoju igru, moramo što više imati loptu u svom posjedu, što brže kretati prema naprijed, a u obrani biti kompaktan.

Uvod je bio vrlo žestok, već u prvom napadu Austrije Arnautović je zaslužio žuti karton zbog prekršaja na Barelli. Sljedeće uzbuđenje vidjeli smo u 7. minuti kada je Immobile neoprezno ušao u vratara Austrije Bachmanna. Austrija je dobro zatvarala putove prema svom golu, nisu previše toga dozvolili Italiji, nedostajalo je brzine u odigravanju Azzurra, a kada bi to uspjeli onda bi bilo vrlo uzbudljivo. Jednu takvu akciju vidjeli smo u 17. minuti, ubačaj s lijeve strane stigao je do Barelle, njegov udarac s 15 metara Bachmann je obranio nogom.

image
CATHERINE IVILL Afp

Na novo uzbuđenje čekali smo 15 minuta, ali vrijedilo je pričekati, Immobile je imao loptu, odjednom se odlučio na udarac s 20 metara poludesno, sjajan udarac odsjeo je na spoju grede i vratnice, vratar Bachmann nije ni pomaknuo, a svi talijanski igrači samo su se uhvatili za glavu. Do kraja poluvremena još je pokušao Spinazzola i to bi bilo sve za prvi dio. Austrija je ostala bezopasna po Donnarummu, ali su trkom i agresijom otupjeli oštricu talijanskih napada te su na odmor otišli čiste mreže.

Nije bilo promjena u poluvremenu, oba su izbornika nastavili s istim snagama. Italija je krenula žestoko, Berardi je ubacio s desne strane, Dragović je očistio ispred Insignea, a onda se Austrijancima ukazala velika prigoda. Bonucci je pogriješio na centru, loptu je uzeo Arnautović, ispred sebe je imao samo Acerbija, u kaznenom prostoru ga je uspio prevariti, kao i Bonuccija koji se vratio, no pri udarcu mu je nedostajalo snage, jednostavno je promašio loptu. Minutu kasnije pogriješio je Di Lorenzo, a potom je napravio prekršaj na 17 metara. Alaba je iz slobodnog udarca pucao malo preko vratiju.

Bila je to naznaka sve bolje igre Austrije koja je krenula prema naprijed s više igrača i u 65. minuti uspjeli su zabiti, Lainer je ubacio s desne strane, Alaba je bio najviši na drugoj vratnici i vratio loptu na prvu gdje se našao Arnautović koji je glavom sproveo loptu u mrežu. Veliko veselje nije dugo trajalo, jer je nakon provjere pogodak poništen zbog zaleđa strijelca. No, to nije obeshrabrilo Fodinu momčad, već u sljedećem napadu Sabitzer je opasno pucao, lopta je od bloka završila u korneru. Mancini je uvidio da nešto mora mijenjati, Barella i Veratti su izašli, ušli su Pessina i Locatelli. Ovaj dvojac donio je malo više kreativnosti, međutim, agresivnost Austrijanaca i dalje je bila previše za igrače u plavim dresovima. Nervoza se vidjela u svakoj njihovoj reakciji. U 83. minuti napokon nešto od Talijana, prošao je Spinazzola ubacio na drugu vratnicu, Berardi je pokušao iz voleja, ali nije bio precizan.

Ušlo se u produžetke, tu su Talijani bolje otvorili, Chiesa je imao prvu prigodu, Bachmann je obranio, ali minutu kasnije ni odlični vratar Austrije nije mogao, bila je to briljantna akcija Juventusova napadača. Sve austrijske nade okopnile su krajem prvog produžetka kada je Pessina zabio.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je, Italija je u četvrtfinalu! Uh, svašta smo večeras vidjeli u Londonu, na koncu Talijani, moramo reći, zasluženo prolaze među osam najboljih europskih momčadi.

120' Chiesa!!!! Nema gola, a Bachmann je već bio savladan. Prebacio ga je u kontri, ali stigao je Trimmel i očistio gotovo s gol-crte.

119' Gregoritsch! Volej nije dobro sjeo, ali puno je tijela bilo u talijanskom kaznenom prostoru i moglo se svašta dogoditi. Na kraju ta lopta nikoga nije dirala pa će biti samo ispucavanje za Donnarummu.

117' Nije to još gotovo. Krasno su taj korner izveli Austrijanci, ali sve manje vremena imaju za neko eventualno iznenađenje.

114' GOOOOOL! Evo Austrije! Korner Schauba, ulazak Kalajdzica na prvu stativu i krasan pogodak. Neobranjivo za Donnarummu.

113' Umjesto Laimera ulazi Ilsanker, a Trimmel ulazi umjesto Lainera.

111' Sabitzer! Promašaj dobre austrijske prilike nakon ubačaja Gregoritscha, da je ovo ušlo, opet bi bilo maksimalno uzbudljivo do samog kraja.

108' Mijenja sada i Mancini, umjesto Insignea ulazi Cristante.

106' Počinje drugi produžetak. U igri su dva nova austrijska igrača. Gregoritsch i Schaub zamijenili su Schlagera i Grillitscha. Odmah je Schaub silovito pokušao, no Donnarumma je obranio.

KRAJ 1. PRODUŽETKA: Dva pogotka smo vidjeli u svega 10 minuta, preostaje nam još 15 do kraja.

105' GOOOOOOL! Evo ga, sada Bachmann nije imao šanse! Zabio je Matteo Pessina, Azzurri vode 2:0. Taman na kraju prvog produžetka. Čini se da su austrijske nade sada gotove. Acerbi je ostao u napadu nakon kornera, odvukao igrače, a Pessina je odradio drugu, onu realizatorsku polovicu posla.

105' Insigne! Kakva bomba iz slobodnjaka, išlo je to u 90 stupnjeva! Ali Bachmann! Nevjerojatna obrana austrijskog vratara!

103' Belottija u driblingu ruši Hinteregger, izostalo je njegovo dodavanje za Insignea, akcija bi sigurno bila tada još bolja. Hintereggeru žuti karton.

99' Da vidimo karakter kod Austrijanaca. Danas nisu bili bez šansi, a i sada je Schlager uposlio Kalajdzica... No, stigao je zatvoriti Spinazzola. Sve stiže danas taj dečko. Zatvarati u obrani, asistirati za golove u napadu.

image
JUSTIN TALLIS Afp

97' Talijani ne samo da su danas povećali svoj svjetski rekord po broju minuta bez primljenog gola uzastopce, već su konačno zabili u produžecima na europskim prvenstvima. Zamjena u Austriji, Kalajdzic je ušao umjesto Arnautovića.

95' GOOOOOOL! Chesa! Prvu priliku maločas nije iskoristio, ali drugu jest. U prazno je poslao Lainera nakon što je primio loptu glavom. Konačno su Talijani zabili, sada Bachmann nije imao šanse. Pokrenuo je Spinazzola, otvorio prostor Pessina, a sve završio Chiesa.

94' Zasad još uvijek rezervirano s obje strane, ali treba naglasiti da Austrijanci izgledaju vrlo dobro na terenu. Chiesa je zaprijetio nakon Belottijevog dodavanja, Bachmann je poklopio loptu.

91' Počinje produžetak na Wembleyju.

KRAJ 90 MINUTA: Nema pogodaka, još uvijek stoga nema ni pobjednika u Londonu. Čeka nas još pola sata igre, a onda možda i raspucavanje.

90+5' Insigne ubacuje na drugu vratnicu, Lainer to čisti.

90+3' Pessina sjajnom loptom upošljava Jorginha, ruši ga Arnautović izvan kaznenog prostora.

90' Umjesto Baumgartnera u igru ulazi Schöpf. Prva je to promjena s austrijske klupe. Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.

88' Dvije minute su do kraja, hoćemo li već prvog dana nokaut-faze Eura ići u "extra-time"? Hinteregger čisti ispred Belottija nakon novog Insigneovog ubačaja.

84' Berardi je "za nagradu" dobio izlazak van, umjesto njega ulazi Chiesa, a Belotti mijenja Immobilea.

83' Berardi! Škaricama je probao pospremiti ubačaj Spinazzole, ali nije na pravi način zahvatio loptu. Kakav bi ovo bio pogodak.. U nevjerici je ostao Berardi.

image
CATHERINE IVILL Afp

81' Sve su bolji Austrijanci, i dalje imamo takav dojam... Mancini sprema Belottija i Chiesu za ulazak u igru... Teška artiljerija.

78' Sjećate se izjave Franca Fode, austrijskog izbornika... Ovo ide prema penalima, i to sve "opasnije". Insigne je sada u zaleđu, a austrijska klupa i dalje miruje, još Foda ništa nije mijenjao.

75' Pada Hinteregger, pada i Pessina u kaznenom prostoru Italije... Austrijanci su inzistirali kod Taylora da se to provjeri, provjeravalo se to u VAR-sobi, ali nije bilo osnova za kazneni udarac. Doduše, zaleđe je bilo Hintereggera pa sve daljnje teorije padaju u vodu.

72' Locatelli - kraj gola. Nemaju Azzurri onu konačnu preciznost u šutu ni onda kada dođu na rub šesnaesterca. Ali ni unutra, jer sada je to pokazao Insigne. Dvije dobre akcije unutar jedne minute, ova zadnja je otišla pored gola. Čekao je i Berardi u kaznenom prostoru...

70' Slavili su kratko i Austrijanci na Twitteru.

68' E sad su Austrijanci još odlučniji. Locatelli je zamijenio Verrattija, Pessina umjesto Barrelle, to su dvije talijanske izmjene.

67' NEMA GOLA! Trajalo je ovo dvije minute, provjeravalo se zapravo čitavu vječnost, ali zaleđe je. Po nama, bilo je to očito, ali trajalo je dugo. Nema pogotka.

65' Arnautović zabija! Grešku Dragovića nisu iskoristili Talijani, ali zato su ih Austrijanci iz protuudara šokirali. Lainer je stigao pred vrata, dao Alabi, ovaj je ubacio, Arnautović na drugoj strani glavom to posprema. Ali, možda je bilo zaleđe?

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

62' Sabitzer! Ide to po golu, sve su odlučniji i hrabriji Austrijanci. Rade sve više problema Donnarummi koji je sada morao to odbiti u korner, prvi danas za njih. Pucao je Arnautović, išlo je to u okvir gola, ali lak je to bio posao za talijanskog vratara.

59' Kao da sve manje ideje imaju Mancinijevi izabranici u igri prema naprijed. Mogle bi se početi pojavljivati frustracije, jer zasigurno su očekivali lakši posao.

56' Lijepi bijeg Insignea po lijevoj strani, sjajna je bila i lopta na Berardija na drugu stranu, ali stigao je Alaba i odbio u korner. Iz kornera Bonucci preko gola. Nadskočio je Hintereggera, no gola nema.

54' Već to znamo, ali sada to treba naglasiti. Ne izgledaju Austrijanci uopće loše. Dapače, ocijeniti možemo da su šanse do kraja gotovo podjednake.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

52' Barrella je zbog prekršaja dobio žuti karton, a Alaba je iz sjajne pozicije tog slobodnog udarca pucao za malo pored gola.

50' Arnautović je sada umalo sve napravio sam. Išao je gotovo od centra, dvojicu Talijana navukao na sebe, još su dvojica dolazila iz pozadine, uz dvojicu Austrijanaca. Nije se odlučio na povratnu loptu. U nastavku akcije, sviran je prekršaj za Austriju, nisu ovo Talijani dobro izveli nakon gol-auta.

48' Do sada nije bilo zamjena, ali Roberto Mancini skinuo je svoj sako. Hoće li se od ovog trenutka nešto promijeniti na semaforu? Skoro, jer Berardi je sada ubacio, ali dva Austrijanca paze na Insignea.

46' Počeo je nastavak utakmice, nema promjena u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: Nema golova u Londonu, zasad ona premisa Franca Fode da će ovo otići do jedanaesteraca u svakom slučaju drži vodu.

43' Još jedan pokušaj Spinazzole, Bachmann je to odbio u korner mada se čini da lopta nije išla u okvir gola. Insigne je ubacio iz kornera, Di Lorenzo je najviši u skoku, ali nije pogodio loptu glavom na pravi način.

41' Nije puno ostalo do kraja prvog dijela, čini se da ćemo na odmor na Wembleyju otići s 0:0.

37' Arnautović se provukao pored Acerbija i Verrattija, prošao i Spinazzolu, a onda je ubačaj pokupio Donnarumma. Opet je Baumgartner dobio jedan udarac u glavu pa su austrijski liječnici u terenu.

34' Kao što smo rekli, taman kad se sve malko smirilo, ovo je Immobileovo čudo odjeknulo poput bombe. Vratnica se, zasigurno, još uvijek lagano trese.

32' Immobile! Kakav pokušaj! Nitko nije očekivao da će odapeti iz koraka, iz daljine, sjajno je išla lopta i udarila u spoj vratnice i grede. Kakav bi ovo bio gol, da je ušlo. Bachmann je sve skupa samo pogledom ispratio.

image
BEN STANSALL Afp

30' Nešto mirnije razdoblje igre, nakon pola sata mahom talijanskog gospodarenja terenom i loptom.

27' Sada je pak Laimer izašao u pokušaj polukontre u kojoj su bili "tri na tri". No, pas prema Arnautoviću nije bio dobro izveden. Sve u svemu, može i austrijska navala biti opasna.

25' Dragović je uspio uklizati u kaznenom prostoru bez prekršaja na Verrattiju, evo i prvog kornera danas. Dvije velike pogreške Stefana Lainera danas, ni ovu Azzurri nisu kaznili. Berardijev ubačaj čisti Baumgartner.

22' Sredina je prvog dijela. Italija je u posjedu, Azzurri nastoje raširiti Austrijance i na taj način doći do viška.

image
CATHERINE IVILL Afp

19' Pokušao je sada Arnautović, ostavljaju Talijani i dosta prostora za suparnike u slučaju pogreške. Austrijski napadač međutim, ovu priliku nije iskoristio.

17' Barrella! Uh, kako je ovo bilo opasno. Projurio je Spinazzola po lijevoj strani, ostavio Lainera iza sebe, dao za Barrelu u sredinu, no obranio je to Bachmann.

14' Evo i Insignea po lijevoj strani. Prvi udarac je to u okvir za Talijane danas.

11' Spinazzola! Udarac lijevom nogom, zanimljivo... Jer, ne odlučuje se on tako često na takav način završnice akcije. Ali, nije imao posla Bachmann, ovo je više bilo kao upozorenje.

9' Dominacija Italije traje od samog početka. Sada je Berardi povukao za Barrelu na desnu stranu, ali Hinteregger oduzima posjed Azzurima.

7' Sjajna lopta Barrelle za Immobilea, na nju je prvi izletio Bachmann a onda se Immobile u njega zabio... Bio je to klizeći dvoboj napadača i vratara koji je rezultirao čvrstim sudarom.

image
JUSTIN TALLIS Afp

5' Kaže austrijski izbornik Franco Foda prije utakmice da bi ovo moglo otići skroz do jedanaesteraca. Je li Austrija spremna ispisati povijest?

3' Arnautovićev prekršaj na Barrelli bio je jak. Nije dao sudac Anthony Taylor "zločestom dečku" austrijskog nogometa da se razmaše i da postane agresivan.

2' Dobar ubačaj Baumgartnera pred talijanski gol, izbijeno je to, a onda Arnautović radi prekršaj u napadu. Već je zbog toga dobio i žuti karton.

21.00 Utakmica na Wembleyju je počela.

20.40 Zanimljiv podatak uoči utakmice...

20.25 Pobijede li pak njihovi suparnici, bit će to velika senzacija.

20.10 Mogu li Azzurri nastaviti sa sjajnom formom?

19.45 Poznati su sastavi za okršaj Italije i Austrije na Wembleyju.

Linker
29. travanj 2024 18:47