Stjepan Tomas

 RONALD GORSIC Cropix
STJEPAN TOMAS:

‘Ti ljudi su na nogometnom putu koji baš nitko neće moći zaustaviti. Uskoro će se dogoditi eksplozija‘

‘Ulaganja su ogromna, a interes velikih svjetskih igrača da dođu također jača‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. listopad 2024. 11:13

Stjepan Tomas stigao je na kratki odmor iz Saudijske Arabije u Zagreb sjajno raspoložen. Očito je odlazak u najbrže rastuću ligu na svijetu bio pun pogodak.

- Ne mogu vam opisati kakvo iskustvo doživljavam radeći u Saudijskoj Arabiji. Bio sam trener u nekoliko klubova u Turskoj, u Moldaviji, vodio Osijek, ali sve je to neusporedivo s onim što doživljavam na klupi Al-Okhdooda - u startu je ispalio Tomas.

Krenimo ipak redom. Vaš Al-Okhdood je malen klub za tamošnje okvire, osuđen na borbu za ostanak. U šest kola uzeli ste četiri boda pri dnu ste tablice.

- Ušli smo u sezonu nekompletni, s nekoliko ozlijeđenih igrača, a neka smo pojačanja dovodili u hodu. Kompletirali smo se tek u četvrtom kolu, a u prva tri upisali smo tri poraza. Međutim, čim smo se malo posložili, naši su rezultati krenuli u dobrom smjeru. U tri kola uzeli smo četiri boda, s tim da smo u zadnjem igrali protiv moćnog Al-Ittihada. Izgubili smo 1:2, Benzema nam je presudio.

Nevjerojatan osjećaj

Kakva vam je momčad?

- Naravno da se ne možemo mjeriti s najjačim klubovima u ligi. Moj Al-Okhdood na Transfermarktu vrijedi 10 milijuna eura, po vrijednosti smo zadnji u ligi. Prva četiri kluba imaju vrijednost od 170 do 245 milijuna eura. Međutim, imam dobru momčad, karakternu i radnu, tako da se ne bojim za nas. Uvjeren sam da ćemo ostati u ligi.

image

Stjepan Tomas

NK OSIJEK

Da se vratimo na početak. Što vas je toliko oduševilo u Arabiji?

- Igramo protiv Al-Ittihada, a s druge strane Benzema, Fabinho, Diaby, Kante... Trener je Laurent Blanc. I tako je u gotovo svakoj utakmici. Na terenu je nekoliko spektakularnih igrača, a renomirani svjetski treneri na klupi. Nevjerojatan je to osjećaj kad na licu mjesta sve do doživiš.

Kakav nogomet se igra?

- Jako dobar, a nemojte sumnjati da će biti i sve bolji. Ulaganja su ogromna, a interes velikih svjetskih igrača da dođu također jača. Rekao bih da je Saudijska Arabija na nogometnom putu kojeg nitko neće moći zaustaviti. Vidio sam da neki pišu kako su Saudijci ovog ljeta uložili duplo manje nego prošlog. Na papiru je to tako, ali zaboravlja se da su klubovi već puni vrhunskih stranaca te da nema prostora za dovođenje novih stranaca, jer im je broj limitiran.

Saudijci imaju ambiciju

A što ćemo s domaćim igračima koji nisu na visokoj razini?

- Naravno da nisu na razini Ronalda, Benzeme ili Mitrovića, ali domaći su me igrači iznenadili i talentom i željom za radom. Saudijci jako vole nogomet, a igrači imaju ozbiljnu ambiciju. To je ogromna zemlja, pregršt je igrača i s pravim radom stvarat će se i sjajni domaći igrači.

image

Stjepan Tomas

GORAN MEHKEK Cropix

Koliko vremena će do tada proći?

- U nogometu za sve treba vremena. Sad su u Saudijskoj Arabiji krenuli s velikim ulaganjima u nogometne škole. Dolaze već Španjolci, Portugalci... Kad ti strani treneri do kraja osjete domaći mentalitet, odnosno kad domaći igrači shvate koji su zahtjevi vrhunskog europskog nogometa, uslijedit će velika eksplozija kvalitete domaćih igrača. Po svemu što sam vidio i čuo, Arabija ima dugoročan nogometni projekt i on će samo rasti.

Kakve vi imate uvjete za rad?

- Imamo sjajne terene za trening i odličan stadion. Imamo sve što trebamo, pa i više od toga. Kao trener mogu samo uživati.

Vaš klub dolazi iz dalekog Najrana?

- Grad je na samoj granici s Jemenom, sad već ima blizu 500 tisuća stanovnika. Ima puno modernih zdanja, ugodan je za živjeti. Dani jesu vrući, ali kako nema nikakve vlage, noći su vrlo ugodne.

Linker
11. listopad 2024 17:16