Luka Modrić sigurno ide prema novom naslovu prvaka

 OSCAR J BARROSO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Oscar J Barroso/Shutterstock Editorial/Profimedia
BOŽIĆNA INVENTURA

Tko će biti prvaci u Ligama petice: Evo tko je veliki favorit u Engleskoj, Modrić vuče Real prema naslovu

Lige petice već na polusezoni nude naznake tko bi mogao biti novi prvak, a neke su već i riješene
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 23. prosinac 2021. 22:17

Božićna inventura stanja u "ligama petice" ukazuje da su dva natjecanja praktično dobila nove/stare prvake, da bi Modrić, Brozović i Perišić mogli šampionskom uvertirom trasirati put prema Kataru, i da Liverpool i Chelsea moraju preživjeti siječanjske muke ako misle zaoštriti utakmicu s Man Cityjem...

Premier liga

Božićna tablica i bookmakeri sugeriraju nam isti rasplet: Manchester City je na dobrom putu da osvoji četvrtu titulu u posljednjih pet sezona. Do polovice siječnja kalendar "građanima" servira Leicester i Chelsea kod kuće te Brentford i Arsenal u gostima. Probuđeni "topnici" mogli bi biti ona nagazna mina koja će Guardiolu vratiti korak unazad i dopustiti Liverpoolu i Chelseaju da uhvate priključak, ali krivulja forme De Bruynea, B. Silve i društva kaže nam da će se iznenađenje teško dogoditi.

Liverpool (tri boda zaostatka) ostat će u utrci za naslov ako neokrznut prođe kroz siječanj, ali to će biti vrlo delikatan zadatak, s obzirom na to da na Afrički kup putuju Salah i Mane. Chelsea se, pak, bori s koronavirusom i posljednjih dana teško slaže roster za utakmice. Više nego zahtjevna zadaća čeka i Ralfa Rangnicka. On bi svoj v.d. prefiks rado zamijenio dužim ugovorom, no dobit će ga samo ako odvede Man United u Ligu prvaka.

La Liga

"Feliz Navidad" ovih dana ne odjekuje jednako radosno u svlačionicama španjolskih velikana. Dok u madridskom Realu imaju puno razloga za zadovoljstvo - "kraljevski klub" osamio se na vrhu ljestvice s osam bodova prednosti - druge dvije tradicionalne tvrđave, Barcelona i branitelj naslova Atletico Madrid, prolaze kroz teška vremena. Kada bi La Liga sutra zaključala dućan, "colchonerosi" bi ostali bez ulaznice za Ligu prvaka, a "blaugrana" bez izlaza u Europu. S druge strane, u Champions League klub probili bi se uljezi, Betis i Rayo Vallecano.

Luka Modrić igra još jednu veliku sezonu, s Kroosom u tandemu suvereno povlači konce Realove igre i juri prema naslovu. Dok Modrić prkosi vremenu, nekoliko kilometara dalje "Cholo" Simeone sve je očitije umoran nakon deset godina vođenja Atletica i gubi korak, premda raspolaže sjajnim rosterom. Barcelona pod Xavijem do daljnjeg ostaje veliko gradilište.

Serie A

Talijani miruju do četvrtka, 6. siječnja, kada nastavljaju kampanju jednim derbijem (Juventus vs Napoli) i jednim manjim derbijem (Milan vs Roma). Napoli i Milan su kao aspiranti na naslov ispucali bonus pogrešaka i svaka sljedeća kora od banane na njihovu putu može značiti da će im Inter (koji sljedeću utakmicu igra u Bologni) odmagliti iz vidokruga. Trenutačno su "nerazzurri" na plus četiri, i kladionice ih snažno favoriziraju u utrci za "scudetto".

Na izlasku iz rujna, nakon remija s Atalantom i poraza protiv Lazija, baš se i nije činilo da Inter ima snagu obraniti naslov. Milan je s pucnjem izletio iz startnog bloka, u stopu ga je pratio Napoli, a Juve se davio u problemima i tek se nedavno konsolidirao. Onda je Inzaghijeva momčad dodala gas i strašnom serijom od deset pobjeda, uz jedan remi (s Milanom), pokazala da je sposobna za velike stvari. Brozović i Perišić odigrali su briljantnu sezonu, ali sada ulaze u tjedne neizvjesnosti jer na ljeto im istječu ugovori, a nove još nisu dobili na potpis.

Bundesliga

Bayern je odavno Bundesligu pretvorio u "beskrajni dan", pa tom narativu ostajemo vjerni i ove godine. Do polusezone su Lewandowski (već 19 golova u prvenstvu) i suigrači osigurali odstupnicu, bježe devet bodova Dortmundu, i do kraja sezone borba za mjesta u Ligi prvaka bit će daleko zabavnija od "borbe" za titulu. Sezonu iz snova igra Freiburg, trenutačno treća momčad lige, a iza njih se još jednom šulja Andrej Kramarić, koji je ove sezone malo golgeterski usporio (dva pogotka u 16 nastupa), ali zato isporučuje asistencije kao na tekućoj vrpci.

Na individualnom planu bolje od Kramarića prošli su Joško Gvardiol i Borna Sosa. Obojica su zacementirali mjesta u udarnim momčadima, ali ne mogu se pohvaliti bajnim rezultatima. RB Leipzig usidren je u sredini tablice i teško će do Lige prvaka, a Stuttgart je ponovno u zoni ispadanja.

Ligue 1

Nakon odlične lanjske sezone očekivalo se da bi Niko Kovač s Monacom mogao baciti rukavicu u lice Paris St. Germainu, ali umjesto njega to je učinila druga momčad s Azurne obale - prva pratilja trenutačno je Nica. Doduše, bez ozbiljnijih izgleda da se umiješa u borbu za naslov, jer baš kao i treći Marseille, zaostaje već 13 bodova za sastavom Mauricija Pochettina.

Pariškom klubu u nastavku kampanje napetija će biti priprema za dvoboj s Realom u Ligi prvaka, dok će domaće utakmice koristiti za uštimavanje trozupca Messi - Neymar - Mbappé. Samo je posljednji odigrao polusezonu na visokoj razini, dok je Messi u "le championnatu" upoznavao okruženje (jedan gol) igrajući najbolje predstave u Ligi prvaka.

Linker
27. travanj 2024 01:47