THOMAS KIENZLE Afp
IZBOR NASLJEDNIKA

Tko će naslijediti Löwa na klupi Elfa? Vremena je malo, a uvjerljivo najveća želja je samo jedan trener

Löw s ponosom gleda na svoje rezultate, iako ga se dosta kritizira u Njemačkoj
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 27. ožujak 2021. 20:41

Prva oproštajna utakmica Joachima Löwa protekla je u pobjedničkom ritmu. Njemačka je dobila Island 3:0, bila je to pobjeda na kakvu su donedavno naviknuli Nijemci. Svaki korak njemačkog izbornika od prije dva tjedna bit će pod posebnim povećalom. Naime, zadnjom utakmicom na predstojećem Euru, Löw završava svoj mandat.

Najdugovječniji izbornik u ovom trenutku, odlučio je završiti svoju misiju, premda ga je ugovor s DFB-om vezao do kraja 2022. godine, odnosno završetka Svjetskog prvenstva. Međutim, 61-godišnji stručnjak odlučio je reći dosta, točno 15 godina nakon što je ustoličen na klupu četverostrukih prvaka svijeta. Dodamo li tom razdoblju i dvije godine uoči ustoličenja za izbornika, kada je bio prvi pomoćnik Jürgena Klinsmanna, jednostavnom matematiko dođemo do zbroja od 17 godina u kojima je Löw bio najvažniji čovjek u njemačkom reprezentativnom nogometu.

Premda se u posljednje vrijeme moglo pročitati puno negativnih tekstova o njemu, Löw se ipak s ponosom može osvrnuti na svoje rezultate s reprezentacijom Njemačke. Već na prvom velikom natjecanju doveo je Elf do finala, 2008. godine na Euru bila je bolja Španjolska. S tog prvenstva Hrvatskoj će ostati upamćena pobjeda nad Njemačkom u Klagenfurtu, bilo je 2:1, pogotke se su zabili Srna i Olić. Dvije godine kasnije Elf je došao do polufinala Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. Opet ih je Furija zaustavila na putu do titule, u utakmici za treće mjesto dobili su Urugvaj. S tog prvenstva ostat će upamćene pobjede u osmini finala i četvrtfinalu, prvo je Elf razbio Englesku 4:1, a potom Argentinu 4:0.

Dvije godine kasnije na Euru u Ukrajini i Poljskoj Njemačka je zapela u polufinalu, Mario Balotelli odigrao je vjerojatno najbolju utakmicu u dresu Italije, zabio je dva pogotka i odveo svoju reprezentaciju u finale. I onda je došlo Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Do tada nijedna europska reprezentacija nije osvojila titulu van svog kontinenta. Međutim, Elf kojeg je tada složio Joachim Löw bio je nezaustavljiv, već u prvoj utakmici na prvenstvu su pokazali svu svoju moć, razbili su Portugal 4:0. Do kraja prvenstva jedino im je Gana uzela bod, a u osmini finala morali su preko produžetaka proći Alžir. Zauvijek će, pak, ostati upamćen polufinalni ogled u Belo Horizonteu protiv Brazila. Nikada nitko nije pokazao takvu dominaciju u tom stadiju natjecanja, nakon 29 minuta Elf je vodio protiv domaćina 5:0, završilo je 7:1 i to samo zato što su valjda prvi puta u svojoj povijesti Nijemci povukli ručnu.

U finalu protiv Argentine Elf je stigao do četvrte titule, 113. minuta i akcija dvaju džokera, Schürrlea i Götzea donijela je Löwu najveću počast u karijeri.

image
RONNY HARTMANN Afp

Činilo se tada da je samo nebo granica Elfu, 2016. ispali su u polufinalu Eura, jer je Griezmann tog dana bio Balotelli, ali nitko nije ništa zamjerio Löwu, napose jer je godinu dana kasnije s praktički B selekcijom osvojio Kup konfenderacija. I godinu dana kasnije kreće neočekivani pad, svjetski prvaci ispali su u skupi s Južnom Korejom, Meksikom i Švedskom, Njemačkoj se to dogodilo prvi puta u povijesti. Posljedice su bile višestruke, kult reprezentacije u tom je trenutku nestao, Mesut Özil se oprostio i pustio priču o rasizmu, sve je to poremitilo odnose u selekcije. Löw se pak odlučio na drastične rezove, otpisao je Müllera, Boatenga, Hummelsa...

Rezultati mu nisu dali za pravo, naime, u prvo izdanju Lige nacija Elf je završio posljednji iza Nizozemske i Francuske, te je trebao ispasti. Vjerojatno zbog njih provedena je reforma tog natjecanja i Njemačka je ostala u elitnoj skupini, čak su ostali u igri za nastup na završnom turniru, no u zadnjoj utakmici u skupini Furija ih je razbila 6:0.
Sada kad je jasno da Löw odlazi nagađa se tko bi ga mogao naslijediti. Nakon objave od odlasku u prvi plan je došao Jürgen

Klopp, ali trener Liverpoola odmah je rekao da njegova misija u gradu Beatlesa nije završila. U DFB-u ne kriju da im je prvi favorit Hansi Flick, aktualni trener Bayerna, ali u najboljem klubu na svijetu ne misle se odreći trofejnog trenera. Pojavila se opcija s Ralfom Rangnickom, no on trenutačno vodi pravnu bitku kako bi ušao u Schalke i tog posrnulog bundesligaša odmah vratio u elitu. Trenutačno kao najizglednija opcija Löwova nasljednika figurira Stefan Kuntz, aktualni izbornik U21 reprezentacije.

Linker
18. travanj 2024 05:10