ADRIAN DENNIS Afp
RAZLIČITA MIŠLJENJA

Tko će osvojiti Zlatnu loptu? ‘Bio bi skandal da ju meni dodjele, jer zna se tko ju treba dobiti...‘

Utrka za Zlatnu loptu valjda nikada nije bila neizvjesnija no što je to slučaj ove godine.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. listopad 2021. 23:36

Mnogi s nestrpljenjem čekaju 29. studenog kada ćemo doznati ima pobjednika. No, tko god to bio, jasno je da će imati veliku opoziciju.

Španjolska Marca napravila je veliku anketu za svoje čitatelje i u njoj je slavio Leo Messi, iako ne baš uvjerljivo. Argentinac je dobio 34% glasova čitatelja, dok su iza njega bili Benzema (26%) i Lewandowski (11%). Benzema je ipak igrač Real Madrida, a Marca medij koji je izrazito naklonjen Kraljevskom klubu.

"Mislim da Leo zaslužuje Ballon d'Or, jer je imao spektakularnu godinu na osobnoj razini, unatoč tome što je samo osvojio Copa del Rey s Barcelonom. No, Messi je radio sve što je mogao raditi. Bio je najbolji strijelac i najbolji asistent La Liga. Njegov dodatni adut bit će Copa América, na kojoj je opet bio najbolji strijelac i najbolji asistent, a izabran je i za igrača turnira kojeg je osvojila njegova Argentina. To je nagrada koju zaslužuje za ono što je napravio, uvijek imajući na umu koliko je teško ostati toj razini iz godine u godinu. A on je na toj razini već 15 godina. To je gotovo nemoguće! Kod odabira Zlatne lopte ne biste trebali gledati samo ono što je netko napravio u godini, već i na to kakva je igračka klasa. Mislim da nema pravog konkurenta", kazao je Luis Suárez.

Messi je u 2021. postigao 40 golova, uz 14 asistencija u 49 utakmica koje je igrao za Barcelonu, PSG i Argentinu. Cristiano je imao 38 golova i četiri dodavanja u 51 utakmici, a Benzema 35 i 14 u 50. Lewandowski ga je pretekao po broju golova (54), a Jorginho je podigao dva velika trofeja (Euro i Liga prvaka). Međutim, Jorginho u tim utakmicama nije ni izbliza bio važan kao što je to bio Messi u kojoj god momčadi igrao.

Njegovi sadašnji i prošli treneri klade se na Lea. "Za mene je on glavni favorit ove godine", rekao je Ronald Koeman.

Mauricio Pochettino ima isti stav.

"Zlatnu loptu mora dobiti Messi, bez ikakve sumnje. A da nisam trenirao Messija, opet bih rekao Messi."

Najjače je odjeknula izjava Jorginha kojeg mnogi zagovaraju kao novu Zlatnu loptu.

"Ako osvojim Ballon d'Or pokraj Messija, to će biti skandal, on je uvijek mora osvojiti", kazao je Jorginho.

A što kaže Messi?

"Ne, ne osjećam se kao favorit i nikad nisam volio pričati o tome prije objave rezultata. Bit ću jako sretan ako se to dogodi. Već je izuzetno imati šest takvih nagrada i biti jedini igrač koji ih ima toliko. Osvojiti sedmu bilo bi nevjerojatno. Ovo ljeto uspio sam s Argentinom osvojiti titulu koja mi je nedostajala i to je bio vrhunac. Osvojim li Ballon d'Or, bit ću jako sretan i jako zahvalan, ali ne želim razmišljati o tome".

Posljednji Ballon d'Or 2019. (2020. nije bilo izbora zbog pandemije) osvojio je Messi. Argentinac u karijeri ima 38 trofeja (10 prvenstava, sedam Kupova, četiri Lige prvaka, jedna Copa América...), šest Zlatnih kopački kao prvi strijelac Europe, te osam Pichichija, trofeja koji dobiva prvi strijelac La Lige.

Činjenica je da ne igra kao u najboljim godinama, da se u PSG-u još nije do kraja aklimatizirao, da je s Barcom bio tek treći u prvenstvu i daleko od osvajanja Lige prvaka. No, ima sjajne brojke, ima magiju u toj svojoj ljevici, a i osvajanje Cope veliki mu je adut. Kao i činjenica da nema izrazitog favorita. Mo Salah igra sjajno ove jeseni, ali godina mu ni izbliza nije bila tako impresivna, malo tko ga vidi na vrhu.

Kad sve to zbrojiš, Messi bi doista mogao i sedmi put dobiti Zlatnu loptu. Jer kad nemaš pravog favorita, često igraš na provjerenu kartu. A Messi je uvijek Messi...

Linker
26. travanj 2024 04:50