Kylian Mbappé

 FRANCK FIFE/Afp
DVOBOJ TITANA

Tko je bolji? Haaland ne može primiti loptu na centru, proći trojicu suparnika i zabiti gol, Mbappé to može

Ono što su Messi i Ronaldo bili godinama, danas su 24-godišnji Francuz i 22-godišnji Norvežanin
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. ožujak 2023. 12:55

Punih 15 godina svjedočili smo stalnim "obračunima" između Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Tko će biti Zlatna kopačka, tko je najbolji na svijetu? Oba velikana mogu se pohvaliti nevjerojatnom statistikom u klupskom i reprezentativnom nogometu, a i još uvijek nižu rekorde. Napokon, Messi je prije nekoliko dana u izboru FIFA-e proglašen najboljim igračem svijeta u prošloj godini.

Ono što su Messi i Ronaldo bili godinama već su danas, a i sljedećih bi godina trebali biti Kylian Mbappé (24) i Erling Haaland (22). Dvije superzvijezde koje se golovima, trofejima i slavom mogu itekako približiti Messiju i Ronaldu. Francuz je sinoć s 24 godine postao najbolji strijelac PSG-a (201 gol) u povijesti kluba!? Norvežanin je pak s 27 golova u 25 prvenstvenih utakmica već postao rekorder Manchester Cityja po broju prvenstvenih golova u jednoj sezoni. Nevjerojatni su to dosezi za tako mlade igrače.

Tko trenutačno ima bolju statistiku, Mbappé ili Haaland?

Obje zvijezde započele su seniorsku karijeru tijekom sezone 2015/16. Mbappé je igrao za Monaco u Ligue 1, a Haaland za norveški Bryne.

Ni izbliza jaki kao Francuzi

Mbappé je ukupno 300 nastupa zabio 225 golova, najviše u sezoni 2021./22. Zaustavio se na brojci od 46 golova za PSG. U ovoj sezoni Mbappé ima 30 utakmica i 30 golova. Haaland u 217 odigranih utakmica ima 168 golova. Ove sezone zabio je 33 gola u 34 nastupa, a rekordna sezona bila mu je 2019./20., kada je zabio ukupno 44 gola za RB Salzburg i Borussiju Dortmund.

Dakle, Mbappé je zabio više golova, ali ima više odigranih utakmica, jer je i dvije godine stariji.

Mbappé je u velikoj prednosti nad Haalandom po broju asistencija. Francuz ih je u dosadašnjih osam sezona upisao preko 111, a Norvežanin 44. Zvijezda PSG-a najviše asistencija (26) imala je u sezoni 2021/22., dok ih je norveški napadač imao 12 u sezoni 2020/21. Mbappé je očito puno bolji asistent od Haalanda.

image

Erling Haaland (u dvoboju s Gvardiolom)

ODD ANDERSEN/Afp

U reprezentaciji Mbappé je debitirao 2017., od tada ima 66 nastupa i 36 golova. Mbappé je bio svjetski prvak, ima svjetsko srebro, te osvojenu ligu nacija. Ima i Zlatnu kopačku iz Katara. Haaland je debitirao za Norvešku 2019., zabio je 21 gol u 23 utakmice, ali još nije dobio priliku zablistati na velikom turniru. Norveška nije ni izbliza jaka kao Francuska.

Kylian Mbappé je u dosadašnjoj karijeri osvojio pet ligaških naslova i sedam kup natjecanja. Od pet naslova prvaka, četiri je osvojio PSG, a jedan s Monacom. Haaland je osvojio dva naslova prvaka i dva kup natjecanja. Naslovi prvaka koje je Haaland osvojio bili su u Austriji s Red Bull Salzburgom.

Vječni pobjednik u anketama

Statistički je dakle Mbappé u prednosti pred Haalandom, jer ima više golova, puno više asistencija, kao i puno više trofeja. Haaland je dvije godine mlađi, tek je ove sezone došao u veliki klub kao što je Manchester City i stoga njegova "berba" trofeja tek kreće. U reprezentaciji će uvijek biti hendikepiran u odnosu na Mbappéa, jer Norveška teško može postati nogometna sila.

A dojam? Haaland izgleda kao bolji "stroj" kad su golovi u pitanju, ali Mbappé je neupitno kompletniji igrač. Norvežanin ne može primiti loptu na centru, proći trojicu suparnika i zabiti gol. Mbappé to može, Mbappé može gotovo sve.

Nešto slično smo gledali u epskim okršajima Messija i Ronalda. Messi je uz nevjerojatne brojke golova i asistencija, bio taj koji je uvijek mogao na terenu napraviti gotovo sve što je zamislio. Ronaldo nije bio taj. I Messi će stoga u gotovo svim anketama uvijek biti ispred Ronalda.

Hoće li i Mbappé biti ispred Haalanda? Blizu je toga, a vrijeme će pokazati.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Leko je kiksao s uvrštavanjem tog igrača u prvu momčad, a ovo što Awaziem radi nikad nisam vidio". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao greške koje je Hajdukova obrana radila na utakmici protiv Lokomotive. Zbog čega su Lokosi održali nogometnu lekciju Splićanima? Kako je Perković osvojio bod u debiju na klupi Osijeka? Može li Rijeka do Europe? Kako objasniti potez Ante Ercega? Odgovore na ta i druga pitanja pronađite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Linker
29. travanj 2024 10:32