Iker Casillas i Gianluigi Buffon

 GIUSEPPE CACACE Afp
LEGENDA NA TRONU

Tko je najbolji vratar 21. stoljeća? Englezi odlučili, evo kome je pripala nagrada kultnog časopisa

Branio je gotovo tri desetljeća, a na koncu karijere odbio je bogatu ponudu iz Saudijske Arabije
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 26. rujan 2023. 19:03

Gianluigi Buffon oprostio se prošlog mjeseca od aktivne nogometne karijere. Legendarni 45-godišnji talijanski vratar imao je još ponuda, jedna bogata stigla je iz Saudijske Arabije, ali je nakon skoro tri desetljeća odlučio da je ipak bilo dosta.

Buffon je godinama branio na vrhunskoj razini u klubovima i reprezentaciji. Najviše je vremena proveo u Juventusu za kojeg je odigrao 685 utakmica uz 539 primljenih pogodaka, a imao je čak 322 nastupa bez primljenog pogotka. Bio je još u Parmi i Paris Saint-Germainu, a ima i 176 nastupa za reprezentaciju Italije s kojom je bio svjetski prvak 2006. godine u Njemačkoj.

S Juventusom je osvojio 10 naslova prvaka Italije, sa Starom damom ima i pet talijanskih Kupova, šesti je uzeo s Parmom. Bio je i prvak Francuske s PSG-om, pripao mu je i niz pojedinačnih priznanja.

Trenutačno je Buffon angažiran u stručnom stožeru talijanske reprezentacije kao momčadski koordinator, a na njegovu je adresu ovih dana stiglo još jedno priznanje.

Naime, magazin FourFourTwo imenovao ga je najboljim vratarem 21. stoljeća, a njegov je prvi pratitelj Iker Casillas, legendarni čuvar mreže Real Madrida i španjolske reprezentacije.

Na trećem je mjestu u ovom izboru je Edwin Van der Sar koji je uspješno nastupao za Ajax i Manchester United te reprezentaciju Nizozemske.

Slijede Petr Čech, Manuel Neuer, Oliver Kahn, Victor Valdes, David De Gea, Julio Cesar i na 10. mjestu Hugo Lloris.

Linker
16. travanj 2024 09:27