PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
SJAJAN SUSTAV

Tko su klinci koji su ušli u povijest Lige prvaka? Dovedeni su za sitniš, vrijedit će milijune

Austrijska momčad je na teren izvela najmlađu momčad u povijesti Lige prvaka
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 21. rujan 2023. 14:38

Samo 21 godinu i 183 dana. Toliko je bila prosječna starost početne postave Salzburga koja je u prvom kolu Lige prvaka upisala veliku gostujuću pobjedu kod Benfice (2:0). Ušla je tako austrijska momčad u povijest elitnog europskog nogometnog natjecanja jer nitko nikada nije igrao s tako mladom momčadi.

Pobjeda protiv Benfice samo je dokaz kako se politika davanja prilike mladim igračima itekako može isplatiti, a u Salzburgu su je doveli do savršenstva. Zapravo, bolje je reći kako cijeli ‘redbulovski‘ sustav stvaranja mladih igrača jer je Salzburg samo dio velike mašinerije konglomerata nogometnih klubova koji su u vlasništvu firme koja se proslavila energetskim napicima.

Pronalazak mladih i jeftinih talenata, davanje maksimalnih uvjeta za razvoj te daljnja prodaja. To je postulat svih klubova u vlasništvu Red Bulla, pa i onog najvećeg - Leipziga. Salzburg je na neki način stepenicu ispod svojeg ‘brata‘, a upravo su u Leipzig najčešće odlazili talenti iz Salzburga kada su ga prerasli. No, bilo je tu i velikih transfera u druge klubove, a uvijek treba istaknuti kako su u Salzburgu stasali Erling Haaland, Sadio Mané, Dominik Szoboszlai, Dayot Upamecano, Benjamin Šeško, Naby Keïta, Brenden Aaronson, Patson Daka, Karim Adeyemi, Duje Ćaleta-Car i mnogi drugi. Svi su oni iz Austrije otišli u bogatim transferima, a tko će im u nekom takvom priključiti od sinoćnjih junaka ostaje tek za vidjeti. Jasno je samo kako će i na njima Salzburg dobro zaraditi.

Salzburg je sinoć ušao u povijest Lige prvaka kao najmlađa momčad, a koliko se drže svojih postulata o davanju šanse mladim igračima govori podatak da među svim prijavljenim igračima za ovu sezonu ima samo jedan stariji od 27 godina. To je 37-godišnji kapetan Andreas Ulmer. On jučer nije igrao, a evo tko jeste:

Alexander Schlager (27 godina, Austrija)

Schlager je, uz Šimića, bio jedan od junaka pobjede nad Benficom jer je zaustavio sve udarce portugalskih nogometaša. S 27 godina je bio uvjerljivo najstariji igrač momčadi, tri godine stariji od prvog sljedećeg. Bio je u mladim selekcijama Salzburga pa je s 18 godina otišao u Leipzig. Tamo se nije nametnuo, vratio se u Liefering, a nakon šest godina u LASK-u ovog ljeta je ponovo došao u Salzburg i to kao slobodan igrač. Ima 10 nastupa za reprezentaciju Austrije, a Transfermarkt ga procjenjuje na dva milijuna eura.

image

Alexander Schlager je izludio Petra Musu

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Amar Dedić (21 godina, Bosna i Hercegovina)

Ima devet nastupa i jedan pogodak za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a s obzirom na to kako je Andreas Ulmer jučer bio na klupi, Dedić je nosio kapetansku vrpcu u ovom povijesnom nastupu Salzburga. Dedić je rođen u Austriji, u Salzburg je došao s 13 godina, a trenutno vrijedi 20 milijuna eura. Oko njegovog transfera su se spominjali madridski Atlético i Brighton.

Samson Baidoo (19 godina, Austrija)

Dijete ganskih doseljenika u Austriju, Baidoo je nogomet počeo trenirati u Grazu da bi s 14 godina postao član Red Bullove nogometne piramide, prvo kao član Lieferinga, a zatim i Salzburga. Igra za U21 reprezentaciju Austrije, a vrijedi tri milijuna eura.

Strahinja Pavlović (22 godine, Srbija)

Standardni reprezentativac Srbije koji je već prikupio 29 nastupa i dva gola za nacionalnu momčad došao je prošlog ljeta iz Monaca za sedam milijuna eura. Momčad iz Kneževina ga je svojedobno kupila od Partizana za 10 milijuna, ali se Pavlović nije tamo naigrao već je bio po raznim posudbama. Sada se skrasio u Salzburgu i to toliko dobro da mu je cijena narasla na 25 milijuna eura. U trenutku kada ga je Salzburg kupio vrijedio je samo pet milijuna.

image

Strahinja Pavlović je protiv Benfice bio bolji od Angela Di Marije

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Aleksa Terzić (24 godine, Srbija)

Drugi najstariji igrač u startnoj postavi protiv Benfice došao je ovog ljeta u klub iz Fiorentine u transferu vrijednom 5,5 milijuna eura. Karijeru je počeo u Crvenoj zvezdi, Viole su ga kupile prije četiri godine za 1,7 milijuna eura, sada vrijedi četiri. Ima pet nastupa za reprezentaciju Srbije.

Maurits Kjærgaard (20 godina, Danska)

S nogometom se počeo baviti u Lyngbyju, a Salzburg ga je kupio za 2,7 milijuna eura kada je imao 16 godina. Uslijedila je uobičajena posudba u Liefering, a sada je član prve momčadi i vrijedi 13 milijuna eura. Igra za U21 selekciju Danske, a tamošnji mediji očekuju kako bi uskoro mogao debitirati za seniorsku momčad.

image

Maurits Kjaergaard

AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Lucas Gourna-Douath (20 godina, Francuska)

Dosta je Salzburg uložio u njega, prošlog ljeta su Saint-Étienneu dali 13 milijuna eura. Trenutno vrijedi jedan milijun manje, a nedavno je pozvan i u U20 reprezentaciju Francuske.

Mads Bidstrup (22 godine, Danska)

Još jedno ovoljetno pojačanje austrijske momčadi - Bidstrup je za šest milijuna eura došao iz Brentforda, ali ovo je na neki način povratak u Red Bull obitelj. Naime, on je bio u Leipzigu dvije sezone prije nego je s 19 godina otišao u Englesku gdje se ipak nije uspio nametnuti pa sada u Salzburgu traži novi početak.

Oscar Gloukh (19 godina, Izrael)

‘Izraelski Cristiano Ronaldo‘ je ovog ljeta bio na meti Liverpoola, Arsenala i Manchester Uniteda, ali je ostao u Salzburgu u koji je došao prošle zime iz Maccabi Tel Aviva za sedam milijuna eura. Sada prema Transfermarktu vrijedi 10 milijuna, ali engleski mediji su pisali kako je Salzburg za njega od zainteresiranih klubova tražio najmanje dvostruko veći iznos. Već ima osam nastupa i tri gola ze reprezentaciju Izraela, a protiv Benfice je postigao i gol.

image

Oscar Gloukh

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Karim Konaté (19 godina, Obala Bjelokosti)

U devet ovosezonskih nastupa postigao je šest golova i još dva puta asistirao. Salzburg ga je pronašao u klubu Mimosas kojem je prošlog ljeta platio odštetu od 3,5 milijuna eura. Konaté sada vrijedi 15 milijuna, a mnogi nogometni analitičari smatraju kako bi on mogao postati sljedeće veliko napadačko ime u Europi. Za reprezentaciju Obale Bjelokosti ima osam nastupa.

Roko Šimić (20 godina, Hrvatska)

Salzburg je prije dvije godine Lokomotivi dao četiri milijuna eura za njega, a nakon ozljede i posudbi u Liefering i Zürich, ovog se ljeta izborio za mjesto u momčadi. Ima 17 nastupa i 7 golova za U21 reprezentaciju Hrvatske, a Transfermarkt ga trenutno procjenjuje na pet milijuna eura.

image

Roko Šimić

FOTOSTAND/WASSMUTH/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Fotostand/wassmuth/imago Sportfotodienst/profimedia

Ušli s klupe:

Sekou Koita (23 godine, Mali)

Došao s 19 godina iz Malija u Liefering, ima 23 nastupa i 4 gola za reprezentaciju, vrijedi 7 milijuna eura.

Luka Sučić (21 godina, Hrvatska)

Vraća se nakon teške ozljede, u Salzburgu od 14. godine, ima 4 nastupa za Vatrene, a vrijedi 18 milijuna eura.

image

Luka Sučić

ASHLEY WESTERN Dppi Via Afp

Petar Ratkov (20 godina, Srbija)

Došao ovog ljeta iz srpskog TSC-a za 5 milijuna eura, u krugu seniorske reprezentacije Srbije, ali još nije debitirao. Vrijedi 4 milijuna.

Oumar Solet (23 godine, Francuska)

Došao prije tri godine iz Lyona za 4,5 milijuna eura, sada vrijedi 17.

Linker
18. svibanj 2024 18:21