Cropix
RUŽNA PRIČA

‘To je nevjerojatna laž! Ne želimo Marcela Brozovića valjati u blatu, ali ostavio nas je na cjedilu...‘

Malonogometni drugoligaš našao se u centru pozornosti zbog problema sa sponzorom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. siječanj 2023. 11:37

Klub Futsal Gorica osnovan je 2020. godine, ambiciozan projekt u kojem su Igor Mostarlić, od prvog dana alfa i omega, a od travnja 2022. i predsjednik te prijatelji zamislili u Veliku Goricu dovesti Europu. U futsal krugovima stekli su ugled, no medijski prostor sada imaju iz sasvim drugog razloga....

- To je jako dobar klub, kad ih mi cijenimo znate da zavrjeđuju - komentirali su nam dečki iz Uspinjače koje smo sreli posjetivši Goričane.

- Iako smo drugoligaši, mi smo uz Novo Vrijeme i još dva-tri kluba najveći futsalski brend u Hrvatskoj - govorili su nam dan nakon što je Mostarlić objavio da je podnio tužbu protiv Marcela Brozovića, Vatrenog čije ime svjetski mediji spominju u kontekst mogućeg transfera u Barcelonu, a doma nije dobio nimalo lijepu reklamu...

- Brozović nam je na ime potpisanih ugovora dužan pola milijuna kuna, već pet mjeseci nije uplatio ni lipe. Tri mjeseca pokušavamo uspostaviti komunikaciju s njim, molimo da nas sasluša i podmiri obveze, a on nas ignorira i ne javlja se. Zadnji sam ga put zamolio porukom 13. siječnja da popričamo kao ljudi, nije se javio - rekao nam je Mostarlić.

image
Cropix

Nismo bili u Velikoj Gorici nego u Zagrebu na Velesajmu jer prva ekipe u utorak nije trenirala, a kadeti i juniori igrali su prvenstvene utakmice u Nogometnom centru Šalata u Paviljonu 1. Tu su se okupili čelnici Futsal Gorice Epic Brozo kojoj je korak nedodstajao da budu prvoligaši. Mladići su još jednom navukli dresove na kojima je Marcelov zaštitni znak i kroz naziv i kroz emoji "mislioca" koji je promovirao.

- Djeca su jako motivirana, obožavaju futsal, žao im je što ih Marcelo nije i češće posjećivao, ali ovo što se događa između njega i kluba previše ih ne zamara. No, za Brozovića to je negativan imidž - pričao nam je jedan od roditelja koji su sa strane pratili dvoboj.

- Futsal Gorica - zagrmili su i bodrili se, ali kadeti nisu imali svoj dan. Poraženi su 10:1.

Ušli su u žarište nakon najave tužbe protiv Brozovića i odgovora njegovog odvjetnika kako su obustavili isplate jer imaju indicije da se novac trošio netransparentno, uz sumnju da bi tako bilo i dalje, te da se radi o pokušaju iznude za nečiju osobnu korist. Najavio je i kazneni progon odgovornih u Futsal Gorici... Razbuktao se sukob kao na bojnom polju.

Mostarliću, na što je otišao novac, pitali smo predsjednika u glavu?

- Priča o nenamjenskom i netransparentnom trošenju je nevjerojatna laž. Prije nekoliko mjeseci odjednom su prekinuli komunikaciju s nama iako smo im poslali sve knjigovodstvene izvještaje, mislim da to nije toliko maslo Marcela nego iza toga stoji njegova nova agentica Marina Mikulić. Ona je htjela biti dopredsjednica kluba, rekao sam - može. Pa je kazala da će Marcelo dovesti igrače iz Italije, odgovorio sam - u redu, ako su dobri, ali moramo ih provjeriti, ne može kod nas igrati bilo tko. Nudili smo Marcelu da on bude počasni predsjednik kluba, ocu da uđe u Upravu, sve, spremni su im bili prepustiti totalno vođenje, a ja da budem trener ili ako treba samo navijač. I onda - prekid svih veza. Više se nisu htjeli javiti. Marina me blokirala na mobitelu. No, ugovor ne negiraju, morat će ga isplatiti - odgovorio je.

image
Cropix

Zašto se to dogodilo? Gdje je puklo?

- To je pitanje za milijun dolara. Možemo samo pretpostavljati što se krije iza toga - komentirali su drugi.

Samir Omeragić trener je dječaka od devet do jedanaest godina i dopredsjednik:

- Žalosno je što smo ušli u kontekst takve priče s Marcelom jer on je reprezentativac i našim klincima uzor u nogometu. U startu je njegova podrška bila hvalevrijedan potez, ali zaista ne znam što je pošlo po krivom. Što su si zamislili? Da njih ne znam što... Što im smeta? To je neka njihova loša politika. Jako nam je teško, morali smo raditi iako nismo mjesecima dobili niti kune.

Kako je uopće Brozović ušao u Futsal Goricu?

- Javio nam se sam nakon što smo kao klub postojali šest mjeseci, stigao je s jednim prijateljem i oduševio nas da želi pomoći. Rekli smo mu da odredi koliko može dati.

Pokazao nam je izvještaj knjigovođe od 19. listopada 2022. godine.

- Imamo seniore i još pet kategorije, igrali smo kvalifikacije za prvu ligu koje su nas koštale oko deset tisuća eura. Najbolji igrači kod nas zarađuju mjesečno 5-6 tisuća kuna, ali kad se sve zbroji svaki mjesec za hranarine moramo dati oko četrdeset tisuća kuna... - govorio je Mostarlić i dodao:

- Za sezonu 2020./21. imali smo trošak 437 tisuća kuna, a oni su uplatili sto tisuća. To dovoljno govori o apsurdu da smo nešto trošili u osobnom interesu.

Potom je izlistao sve sponzore i donatore:

- Neki s dali po 75 tisuća kuna, pojedini 100 tisuća kao i Brozović, a niz manjih sponzora 500 ili tisuću kuna. Kad se zbroje svi prihodi bili smo u minusu 207 tisuća kuna. Razumijete? Mi smo, ja, moja supruga, moji prijatelji, entuzijasti, skupili novac da zakrpano sezonu, a ne da netransparentno trošimo tuđi novac. Nešto smo i posudili. Zatim je tu izvještaj za sezonu 2021./22., koji je Brozović također dobio, rashod je bio za sve selekcije 489 tisuća kuna. Epic Brozo je platio 110 tisuća. Ukupno smo namaknuli, s drugim sponzorima i prihodima toliko sa smo ostali u minusu 119 tisuća kuna. U isto vrijeme smo htjeli više, prvu ligu, Europu, Marina Mikulić je govorila - obećali ste Europu u Velikoj Gorici. Jesmo, i napredujemo, ali to košta. Pitali smo Brozovića da pojača sponzorstvo jer klub se po njemu zove, a daje petinu godišnjeg budžeta. Pula Stanoinvest, Novo vrijeme i ti najjači futsal klubovi imaju od naslovnog sponzora 80 posto proračuna. Pristao je i tada smo, 18. lipnja 2022. godine potpisali ugovor o donaciju 200 tisuća kuna, koji je osobno potpisao te još dva ugovora po 200.000 kuna na ime tvrtke Kirocorps, koja je zajednička njegova i agentice, što je potpisala Mikulić. Od svega toga, od tih 600 tisuća, dobili smo samo sto tisuća, a trošak za tekuću sezonu bit će oko 700-800 tisuća kuna jer već do 19. listopada, kad smo imali izvještaj bio je 116 tisuća kuna. Znate što nam je Marcelo Brozović kazao na jednom sastanku kad smo mu prikazali koliko sve to košta? "Pa vi ste bogati, odakle vam toliki novac". To nam je rekao. MNK Rijeka koja također igra u drugoj ligi ima proračun preko milijun kuna.

image
Cropix

Omerović je inzistirao:

- Djeci su Modrić i Brozović idoli. Imali smo kamp koji smo nazvali Epic Brozo, na kraju nije se ni pojavio. Ispalo je katastrofalno, poslao je majice XXL klincima od sedam do deset godina. To ide njemu na obraz. Nećemo se ugasiti, ali boli nas što se povlačimo s njima u takvom kontekstu. Nije da nema novca. Nije to pozitivna priča za njega, ali nije niti za nas. Ostavio nas je na cjedilu. Imamo dva-tri klinca koji će sigurno biti budućnost futsala u Hrvatskoj.

Možda se javi ako potpiše za Barcelonu?

- Neka, htio bih da ode u Barcelonu i bude mu sve super.

On je reprezentativac, ima u narodu status heroja, kakve reakcije dobivate od ljudi?

- Sedamdeset posto ljudi je na našoj strani. Mi ne želimo Brozovića valjati u blatu nego se borimo za klub koji je osnovan prije tri godine, koji gradi lijepu sportsku priču, okuplja djecu u Velikoj Gorici. Trofej za prvaka druge lige i dalje je u njegovom kafiću... - zaključio je Mostarlić.

Rastali smo se, vidjeli da im lica nisu nasmiješena i da su zabrinuti. Nisu na lijep način ušli u fokus medija, možda sljedeći put bude u drugačijem ozračju, recimo kad izbore prvu ligu.

Linker
14. travanj 2024 14:30