Afp
ŽESTOKE KRITIKE FIFA-I

‘To se ne bi moglo dogoditi nigdje drugdje u svijetu! Za mene i moje igrače to je jako razočaravajuće...‘

Hay s pravom smatra kako je Novi Zeland zato u neravnopravnom položaju...
Piše: HinaObjavljeno: 30. studeni 2021. 10:48

Izbornik novozelandske nogometne reprezentacije Danny Hay kritizirao je Međunarodni nogometni savez (FIFA) zbog odluke da kvalifikacijski turnir oceanijske zone za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru upriliči djelomično izvan službenog termina za reprezentativne akcije.

Zbog velikih problema uzorokovanih pandemijom koronavirusa početak kvalifikacija u Oceaniji više je puta odgađan da bi FIFA u ponedjeljak odlučila kako će se devet oceanijskih reprezentacija naći na turniru koji će se održati na neutralnom terenu u Kataru od 14. do 30. ožujka, a pobjednik tog turnira će izboriti nastup u interkontinentalnim kvalifikacijama protiv četvrtoplasirane reprezentacije iz Sjeverne i Srednje Amerike.

No, službeni FIFA-in termin za odigravanje reprezentativnih utakmica je od 21. do 29. ožujka, pa klubovi nisu obavezni pustiti igrače na početak oceanijskih kvalifikacija, a Hay s pravom smatra kako je Novi Zeland zato u neravnopravnom položaju jer njegovi najbolji igrači nastupaju u profesionalnim klubovima za razliku od ostalih oceanijskih zemalja koji gotovo da i nemaju profesionalaca u svojim redovima.

"To se ne bi moglo dogoditi nigdje drugdje u svijetu. Upravo se nalazim u Danskoj i pokušavam objasniti kako bi to bilo da igrate utakmice za svjetsko prvenstvo bez svojih najboljih igrača i svi su jednostavno zbunjeni. Za mene i moje igrače to je jako razočaravajuće. Svaki igrač kojega sam dosada zvao je profesionalac i djeluje u profesionalnom okruženju, a klubovi se neće željeti odreći svojih igrača usred sezone. Teško je progutati činjenicu kako nećemo imati priliku igrati s najboljim igračima kako bismo imali najbolju priliku za prolazak", izjavio je Hay.

Novi Zeland će u Kataru igrati u skupini s Novom Kaledonijom, Fidžijem i Papuom Novom Gvinejom, dvije najbolje reprezentacije iz te skupine izborit će plasman u polufinale u kojemu će se križati s dvije najbolje reprezentacije iz druge skupine u kojoj se nalaze Solomonski Otoci, Tahiti, Vanuatu i bolji iz pretkvalifikacijskog susreta Tonge i Cookovog otočja. Pobjednici polufinala igrat će u finalu 30. ožujka, a pobjednik finala će izboriti utakmicu protiv četvrte reprezentacije iz Sjeverne i Srednje Amerike za odlazak na SP koja će se igrati 13. ili 14. lipnja također na neutralnom terenu u Kataru.

Novi Zeland dosada je dva puta igrao na svjetskim prvenstvima, prvi put 1982. u Španjolskoj, a posljednji put 2010. u JAR-u. Bio je to ujedno i posljendji put kako je neka reprezentacija iz oceanijske zone izborila SP jer se Australija, koja je igrala na sva četiri posljednja SP-a, nakon kvalifikacija za SP 2006. u Njemačkoj preselila u azijsku zonu.

Linker
24. svibanj 2023 23:42