GORAN MEHKEK Cropix
POVIJESNI TRENUTAK

Totalna ludnica u Draženovu domu: Hrvatska u velikoj drami nakon 24 godine izborila Svjetsko prvenstvo!

Hrvatska futsal reprezentacija izborila je nastup na turniru u Uzbekistanu
Piše: SN, Dražen AntolićObjavljeno: 16. travanj 2024. 20:35

HRVATSKA - POLJSKA 2:2 (uk. 5:4)

HRVATSKA: Primić, Jelovčić, Postružin 🟥, Čekol, Sekulić 🟨, Bašković, Kustura, Marinović ⚽, Mataja, Jurlina, Kuraja, Mužar, Đuras, Vukmir.

POLJSKA: Kaluza, Kubik ⚽, Skiepko ⚽, Mrowiec, Nawrat, Kriezel, Madziag, Sendlewski, Sobota, Kaniewski ⚽ (ag), Szadurski, Raszowski, Grubalski, Jankowski.

STRIJELCI: 1:0 - Marinović (16.), 2:0 - Kaniewski (30., ag), 2:1 - Skiepko (34.), 2:2 - Kubik (40.)


Futsal fantazija očarala je Hrvatsku. Gotovo četvrt stoljeća naši malonogometaši gutali su gorčinu pehova i vlastitih propusta, padali na preprekama ka Svjetskom prvenstvu, ali to je sada povijest, i ta barijera je srušena. Iako se činilo da će biti uvjerljivo, nije moglo bez drame, iz dobivene situacije zbog crvenog kartona zaplesali su po rubu pakla, no ovaj put ništa ih nije moglo spriječiti da naprave što su naumili.

Ekipa izbornika Marina Mavrovića odigrale je s Poljskom 2:2 i potvrdila pobjedu 3:2 u prvom dvoboju te će u Uzbekistanu igrati u eliti. Bila je to svih, borili su se kao lavovi, ali izdvajamo Darija Velikog, sjajnog kapetana Marinovića, Franca Jelovčića, Ronaldinha na parketu, koji je vrtio Poljake toliko dojmljivo da su mu mogli i zapjevati "Ustani bane Jelovčiću", iako to njemu nije trebalo jer bio je na prvoj liniji od starta do kraja te sjajnog golmana Zorana Primića čije je prezime potpuno pogrešno jer taj čovjek prima samo pod najtežom prisilom.

Naplatili su sve frustracije u fantastičnoj atmosferi Draženova doma i nakon 24 godine izborili drugi Mundijal za Hrvatsku. Futsal i nogomet prilično su različiti sportovi te se oni ne moraju uspoređivati s Vatrenima niti im itko treba zadavati takve standarde, ali sada su potvrdili da pripadaju visokoj svjetskoj klasi. Igrat će od 14. rujna ove godine među samo sedam europskih reprezentacija na turniru sa 24 sudionika. Hrvatski futsal jača i raste, ligaško natjecanje je izvanredno zanimljivo godinama, a nacionalna vrsta udarila je najbolji pečat. Tko zna što ti dečki još mogu učiniti.

Hrvatska je krenula agresivno, dominirala fizičkom snagom i posjedom. No, gosti su također imali podršku s tribina, skupina petnaestak njihovih navijača dobro se čula u akustičnoj dvorani. Zastawnik je zaprijetio iz brze akcije, ali Primić je pravodobno izašao s vrata. U petoj minuti isti je igrač oprobao šut, lopta je zamalo fijuknula kraj gola.

image
GORAN MEHKEK Cropix

S vremenom Poljaci su sve više dolazili do izražaja, a vidjelo se da Hrvatskoj nedostaje Perić u napadačkoj igri, dvostruki strijelac u prvom ogledu. Nije imao pravo nastupa zbog žutih kartona.

Marinović je oprobao šut iz slobodnog udarca, Hrvatska je prijetila, vratar Poljske bio siguran, ali nisu to bile do kraja izrađena situacije. Atmosfera se dizala, navijači davali sve veći poticaj... Pucao je Sekulić, jak sidrun koji je imao bitniju ulogu kako nije bilo Perića. U izglednoj situaciji zaustavio ga je Kriezel.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Igralo se agresivno i žestoko, jak tempo dodatno je potvrđivao veličinu uloga. Naši su češće šutirali, Čekol, Marinović... tražili su rupu, ali nisu je nalazili. I onda u 16. minuti eksplozija. Kapetan Dario Marinović pobjegao je Poljacima, dobio izvrstan pas Sekulića koji mu je ostavio loptu i špicom pogodio. Akcija je krenula od Jelovčića. Hrvatska je povela 1:0. I nije stala, golman Kaluža imao je posla s udarcem Jelovčića, a Mataja iz blizine nije uspio povećati prednost. Minutu i pol prije kraja prvog dijela Jelovčić je pogodio gredu, pa Marinović još jednom zaprijetio...

Drugi dio krenuo je neiskorištenom velikom šansom Hrvatske, Mataja je zadnji bio pred vratima na šutu nakon više pokušaja. Poljski izbornik morao je zbog ozljede zamijeniti golmana. I Nawrat je bio jako dobar.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Poljaci su "grizli" koliko su god mogli, Jankowski se našao u šansi koju je obranio Primić. Ubrzo je odgovorio Kustura... Bilo je svega, borbe, prigoda, spašavanja s gol-crte, minimalan rezultat davao je nadu gostima koji su počeli stiskati, Zoran Primić na golu imao je sve više posla. Međutim, upravo tada Hrvatska je povećala prednost. U 30. minuti Marinović je prošao i odigrao u sredini, a Pawel Kaniewski zabija u vlastitu mrežu.

Poljska je preuzela potpuni rizik, u posljednjih deset minuta ušla je bez vratara kako bi se s petim igračem pokušala vratiti u susret. U 34. minuti Piotr Skiepko uspio je ugurati loptu u mrežu. To im je dalo samo dodatan elan, jurišali su i šutirali ih svih pozicija. Zakompliciralo se u 38. minuti kad je Postružin dobio crveni karton nakon što je poslao poljskog igrača u bolnicu startom na gležanj. To je značilo igrača manje, do kraja je ostalo dvije minute i deset sekundi. Tribine su eruptirale, "cijela dvorana" branila je hrvatski gol. Kubik je ipak 47 sekundi do kraja poravnao na 2:2. Po pravilima mogli smo nastaviti kompletni te je Hrvatska sačuvala 2:2 i Svjetsko prvenstvo. Poljaci su ostali kratki za jedan pogodak da produže neizvjesnost.

HRVATSKA JE NA SVJETSKOM PRVENSTVU U UZBEKISTANU!

KRAJ UTAKMICE

40.

GOL! Kubik je zabio za 2:2, kakva drama u završnici...

39. Kustura je zapucao na prazna vrata Poljske sa svoje polovice, proletjelo je malo pored vratnice.

38. Ni Kubik ne može probiti Primića, koji je na pravcatoj "streljani" u ovim trenucima!

38. Kriezel je potegnuo s distance, brani to Primić!

37. 🟥

Isključenje za Postružina pred sam kraj utakmice! Nezgodno je naletio na Szadurskog, koji se previja na parketu i iznijet će ga na nosilima.

37. Primić novom obranom spašava vodstvo Hrvatske! Velika je gužva pred našim vratima.

35. Bombardiraju Poljaci naša vrata, jasno je da moraju na sve ili ništa, ali nema izjednačenja ni nakon dva opasna udarca Zastawnika.

34.

GOL! Vraća se Poljska, Skiepko je zabio. Kaniewski je prvi zapucao, obranio je to naš vratar, ali nije se mogao snaći na odbijenoj lopti.

33. Kakva bomba Čekola, ali ipak preko gola.

32. Poljska igra s golmanom kao igračem, ali i tako ne nalazi prostor pred Primićem. Zastawnik je pokušao s distance, odbila se lopta u korner.

31. Zamalo smo zabili i treći preko Postružina, no njegov udarac iskosa brani Kaluza.

30.

GOOOOOOOOOOOOL! Marinović je probio po lijevoj strani i šutirao prema golu, odbila se lopta do Jelovčića koji ju je lagano spremio u mrežu na poluprazna vrata. Odbila se lopta od poljskog igrača, stoga će se možda pisati autogol. Na kraju krajeva, potpuno nevažno, Hrvatska je na pragu Svjetskog prvenstva!

image

Slavlje Hrvatske

GORAN MEHKEK Cropix

29. Zastawnik poteže s distance, ali naš Primić opet je spreman!

28. Sjajno je Marinović skinuo Mrowiecov udarac s crte, krenula je noših, Mataja i Čekol su kombinirali i poslali loptu Kusturi, koji je promašio zicer.

image

Dario Marinović

GORAN MEHKEK Cropix

28. Sekulić je zapucao iskosa, ali spreman je Kaluza, koji se u međuvremenu vrartio među vratnice.

26. Nova obrana Primića, ni Jankowski ga ne može probiti!

25. Primić upisuje još jednu obranu nakon udarca Sobote, nema nastavka poljske akcije jer je Kaniewski igrao rukom.

25. Nawrat će na poljska vrata, čini se da se Kaluza ozljedio prilikom sjajnih obrana maločas.

24. Što sve sada nije ušlo! Marinović je potegnuo, Mataja šutirao iz blizine da bi obranio Kaluza, a onda je i Kuraja zaprijetio nakon odbijene lopte, ali i na to je spreman poljski vratar.

24. 🟨

Žuti karton za Postružina, morao je faulirati Raszowskog nakon izgubljene lopte na polovici terena.

22. Primić je istrčao s vrata i glavom zaustavio akciju Poljske.

21. Počinje drugo poluvrijeme!

image

Hrvatska - Poljska

GORAN MEHKEK Cropix

KRAJ PRVOG DIJELA

20. Marinović se našao u novoj snažnoj prilici probojem s desne na lijevu stranu, ali nije uspio zavarati protivničkog vratara.

19. Jelovčić pogađa gredu, šteta! Vratar ga je sjajno pronašao, nedostajalo je nekoliko centimetara. Kubik je potom zapucao prema našim vratima, a Jurlina blokirao.

19. Mataja je odlično probio po lijevoj strani i potkopao loptu preko vratara Kaluze, ali nedostajalo je malo preciznosti.

17. ⚽ GOOOOOOOOOOOOL!

Marinović ima 1:0 protiv Poljske, ukupno 4:2! Sekulić ga je proigrao između dvojice, a Marinović zakucao desnicom u donji desni kut protivničkog vratara!

16. Još jednom Marinović, ovaj put iskosa s lijeve strane. Obranio je to poljski vratar.

15. Marinović je zapucao nakon odbijene lopte, završilo je to u bloku, a Mataja nije stigao nastaviti akciju.

14. Odličan udarac Kuraje! Potegnuo je iskosa, ali nedostajalo je malo preciznosti. Ostaje 0:0.

12. 🟨

Sekulić je zaradio žuti karton zbog prekršaja.

12. Vratar Primić upisuje još jednu uspješnu intervenciju, Poljaci su zaprijetili udarcem iz vlastite polovice.

11. Sekulić se opet našao u solidnoj šansi, no Krizel je uklizao u ključnom trenutku i preoteo loptu.

11. Sekulić je još jednom potegnuo, ali opet pored desne vratnice.

8. Krizel je opalio desnicom, no spreman je Primić na našim vratima!

7. Čekol je lijepo oteo loptu, kombinirali su Jurlina i Jelovčić, koji je potegnuo ljevicom pored gola.

6. Opasno je opalio Sekulić, ali izvan okvira.

5. Zasad nema promjene rezultata, Čekol je u posljednjem napadu Poljske blokirao jedan opasan udarac.

1. Počela je utakmica Draženovu domu! Tribine su dobro popunjene, atmosfera je sjajna od prve sekunde

Linker
16. travanj 2024 21:46