RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
VELIKI UZLET

Totalno drukčiji klub: U mlađim kategorijama bolji su od Rijeke, čekaju Bjeličin Osijek i žele u 1. HNL!

Jedna mlada momčad, takoreći ‘dječji vrtić‘, igra odličan nogomet i neočekivano je je na vrhu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. rujan 2021. 09:58

Nećemo reklamirati, spominjati ime restorana, ali ispred stadiona Rudeša igraju se najbolje hedonističke utakmice. Svinjska rebarca su nadaleko poznata, a da sve bude u znaku sporta i porcije su sportske, znači da se možete najesti “do boli”. A kad se fino najedete, isto tako možete uživati u nogometu, tek nekoliko metara dalje, i to u jednoj mladoj, sjajnoj momčadi Rudeša, koja trenutačno vodi u Drugoj ligi, s istim brojem bodova kao Orijent i Jarun.

Netko će možda kazati “pa to je normalno, bivši su prvoligaši”. E, pa nije to baš tako... Jako se promijenio Rudeš od dana kad su bili prvoligaši. Danas je to, kolokvijalno kazano, “rudeški dječji vrtić”. Nakon Dinama i Osijeka, odnosno, njihovih drugih momčadi, Rudeš je najmlađa momčad drugoligaškog društva s prosjekom 20,3 godine.

image
Stadion u Rudešu
Privatna arhiva

Male razlike

I kao što se iz već spomenutog restorana šuljaju prekrasni mirisi s užarenog ugljena, iz nogometne škole Rudeša šuljaju se mladi, odlični igrači. Klub u školi ima 450 mladih nogometaša, a mlade selekcije igraju u Prvoj HNL. Ne samo da igraju, već bilježe i rezultate. Juniori i kadeti su na petom mjestu, pioniri na šestom... Da podsjetimo, juniorsku ligu sačinjava 16 klubova, kadetsku i pionirsku 14...

Recimo, Osijek, Dinamo i Hajduk su u vrhu u svojim ligama, Lokosi vode u juniorima, ali Rudeš je u svim kategorijama ispred jednog člana “velike četvorke”, Rijeke. Kad se sve zbroji, mladi nogometaši Rudeša su vrh hrvatskog nogometa u mlađim dobnim kategorijama, a s iznimno mladom momčadi su prvi u Drugoj ligi. Sjajan posao se radi u Rudešu.

Pitamo direktora kluba Stipu Čondrića želi li Rudeš u Prvu HNL?

- Bivši prvoligaš se uvijek želi vratiti u Prvu ligu! Naša Uprava, stožer i igrači imaju tu ambiciju. Prvi smo, ali, naravno, tek je početak, odigrano je šest kola. Razlike su tako malo da vas nekoliko izgubljenih bodova već gura mnogo niže, tako da za mjesec dana možemo biti deseti ako se negdje spotaknemo. Ali, ne treba zaboraviti da smo nakon drugih momčadi Dinama i Osijeka najmlađi u drugoligaškom društvu - kaže nam Čondrić.

Dakle, ako ovi mladi dečki iz Rudeša i dalje budu na ovakvoj visokoj razini, onda nema nikakve dvojbe da će ciljati prvoligaško društvo. Ciljao je isti cilj Rudeš i prošle sezone, sjećate se onog promašenog jedanaesterca Besarta Abdurahimija u derbiju protiv Hrvatskog dragovoljca? Da je zabio, danas bi Rudešani, a ne Sigećani igrali prvu HNL...

Ali, naravno, kad se radi o želji za prvoligaškim društvom, uvijek se mora postaviti pitanje “imate li novaca za tu ideju”? Prva liga je skupa zabava. Koliko je proračun Rudeša?

- Proračun nam je negdje oko 4 milijuna kuna. Varira, zavisno od sponzora. Moram posebno napomenuti da imamo veliku pomoć grada Zagreba, preko ZNS-a.

image
Slavlje igrača Rudeša
RONALD GORSIC/CROPIX

A da, za Prvu HNL to nam izgleda kao siromašna pučka kuhinja...

- Znam da je to malo... Ali, ako nam se ukaže prilika za Prvu HNL, mi ćemo je probati iskoristiti i snaći ćemo se, pripremiti. No, da se razumijemo, nemamo mi nikakav pritisak, našim mladim igračima ne namećemo nikakve imperative. Fokus našeg kluba jest biti u vrhu ljestvice i afirmacija mladih igrača. Prva HNL nije cilj, mi želimo biti stabilan klub u drugom stupnju natjecanja, ali ako budemo u prilici uhvatiti Prvu ligu onda ćemo je hvatati, nećemo bježati od najboljih - zaključio je Čondrić.

Trener Rudeša Ivica Landeka kaže da se posebno treba zahvaliti predsjedniku kluba Peri Klariću i direktoru Čondriću, koji ulažu ogromnu energiju i sve što imaju u klub.

- U odnosu na prošlu sezonu imamo zaista mnogo novih, mladih igrača. Da, prvi smo sad, idemo utakmicu po utakmicu, dečki su vrijedni, užitak je raditi s njima. Prva HNL? Ako se ukaže prilika, zašto ne? - kaže nam Landeka.

Uskoro na Osijek

Rudeš će, inače, u osmini finala Kupa igrati protiv Osijeka, ali trener ne želi pričati o tom ogledu, njemu je na pameti sljedeće kolo u kojem Rudeš igra protiv druge momčadi Dinama...

- Sve misli su nam na toj utakmici. A kad dođe Osijek na red, onda ćemo o društvu iz Gradskog vrta. Inače, ja sam došao za trenera u jeku priprema, onda se napravila dodatna selekcija. Imamo nekoliko igrača na posudbi iz Slavena Belupa, a imamo dosta igrača iz naše škole, što je ogromno zadovoljstvo. Na startu prvenstva bilo je malo otegotnih okolnosti, bilo je nekoliko igrača za koje se mislilo da će ostati, na kraju nisu. Ostali su oni koji hoće. Falila nam je neka pobjeda na startu, ali sad imamo tri zaredom i idemo dalje - zaključio je Landeka.

Slogan Rudeša glasi: “Totalno drukčiji od drugih”! I jesu, da znate. Baš su drukčiji...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 14:04